Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Δαδιά: Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά – Κίνδυνος περαιτέρω επέκτασης νοτιοδυτικά – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:00

Ώρες αγωνίας στον Έβρο. Η φωτιά απειλεί τον πυρήνα του παρθένου δάσους, που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα και να σωθεί το δάσος, αλλά οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες.

Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη.

Το Βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφαλείας από τον οικισμό Δαδιά. Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές με έμφαση στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Όσον αφορά τους ανέμους, υπάρχει άπνοια αυτή την ώρα, αλλά δυσκολία για τα εναέρια μέσα λόγω θερμοκρασιακής ανάστροφης και έντονου καπνού και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.

Στη φωτιά επιχειρεί ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής με 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του στρατού η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου 15.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά μαίνεται σε πολλαπλά μέτωπα, με κύριο αυτό στη Δαδιά. «Στον Έβρο έχουμε πρόβλημα, και στο Βορειοδυτικό και στο Βορειοανατολικό κομμάτι, η πυκνότητα του δάσους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να εισέλθουμε, έρποντας μπήκαν στο δάσος οι πυροσβέστες για να κάνουν κατάσβεση» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. 

Στην περιοχή γίνονται εκτιμήσεις για μεγάλη οικολογική καταστροφή, καθώς αναφέρεται ότι η πανίδα, μεταξύ αυτών και τα σπάνια αρπακτικά πτηνά, έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ η χλωρίδα θα χρειαστεί 20 με 30 χρόνια για να επανέρθει στην προηγούμενη κατάσταση. 

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική στην Αλεξανδρούπολη που έχει σκεπαστεί με καπνό.

Υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και ανάλυση της εξέλιξης της Δασικής Πυρκαγιάς στην Δαδιά από το ΚΕΔΙΑΚ με χρήση διαθέσιμων δορυφορικών δεδομένων εικόνων γεωπισκόπησης (ελεύθερων αλλά και εμπορικών μικροδορυφόρων) καθώς και επίγειων παρατηρήσεων.

Να θυμίσουμε ότι το βράδυ του Σαββάτου δόθηκε εντολή για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων της Δαδιάς λίγο μετά από τα μεσάνυχτα από το 112 καθώς η πυρκαγιά είχε προσεγγίσει το χωριό σε απόσταση 500-600 μέτρων. Όλο το ρεπορτάζ της εφιαλτικής νύχτα μπορείτε να το δείτε εδώ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email