Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Δαδιά: «Θα απαιτηθούν πολλοί μήνες για να βγάλουμε συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της φωτιάς στην ορνιθοπανίδα του Δάσους της Δαδιάς»

Πολλούς μήνες θα απαιτήσει η ασφαλής εξαγωγή συμπερασμάτων για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στο οικοσύστημα και στη σπάνια ορνιθοπανίδα του δάσους της Δαδιάς η πυρκαγιά που κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα της προστατευόμενης περιοχής.

Τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου δηλώνουν ότι μία τέτοια αποτίμηση θα μπορεί να γίνει μετά τον Ιανουάριο, που σηματοδοτεί την πολύμηνη περίοδο κατά την οποία τα σπάνια αρπακτικά, όπως οι μαυρόγυπες, φτιάχνουν τις φωλιές τους και αναπαράγονται.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Φορέα Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Δάσους Δαδιάς και Δέλτα Έβρου, Σύλβια Ζακκάκ, ανέφερε πως «σίγουρα η ορνιθοπανίδα του Δάσους θα αντιμετωπίσει μια διαφορετική κατάσταση», δήλωσε ωστόσο και συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχιση παρουσίας των σπάνιων ειδών στο δάσος της Δαδιάς, καθώς, όπως είπε, «τα πουλιά αυτά έχουν πολύ ισχυρή “φιλοπατρία” και δύσκολα αφήνουν έναν τόπο». Η ίδια πρόσθεσε πως «το στοίχημα και η δυσκολία θα είναι να υπάρχει χώρος να αναπαραχθούν, κάτι που θα παρακολουθείται στενά, και η όποια ανθρώπινη υποστηρικτική παρέμβαση θα γίνεται βήμα-βήμα, με βάση και τη φυσική αποκατάσταση».

Ελπιδοφόρα, πάντως, ήταν η εικόνα στην ταΐστρα του Δάσους, όπου, μετά την τροφοδοσία, εμφανίστηκε μεγάλος αριθμός πουλιών. Η κα. Ζακκάκ σχολίασε και τα βίντεο με τους μικρούς μαυρόγυπες που εμφανίζονται ανάμεσα στα καμένα, σε διάφορα σημεία του δάσους, σημειώνοντας πως είναι απόλυτα φυσική αντίδραση η «ανθρώπινη διάσταση που δίνουμε στη συμπεριφορά των πουλιών, όμως η λειτουργία αυτή, του μικρού μαυρόγυπα που πετάει για λίγο και μετά στέκεται οπουδήποτε κοιτάζοντας γύρω του, είναι συνηθισμένη και ανεξάρτητη από τη φωτιά, αφού τα μικρά σε ηλικία πουλιά βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης της πτητικής τους ικανότητας, πριν αποδημήσουν».

Σε ό,τι αφορά την τελική καταγραφή των καμένων εκτάσεων εντός του δάσους της Δαδιάς, εξήγησε ότι αυτή μπορεί να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, όταν απομακρυνθούν οι νεφώσεις των τελευταίων ημερών και ο δορυφόρος θα μπορεί να αποτυπώσει την εικόνα με ακρίβεια.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email