Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Δαδιά: Συνεχίζεται η «μάχη» μετά από μια εφιαλτική νύχτα – Η κατάσταση από αέρος (βιντεο-φωτο)

Η μεγάλη φωτιά στον Έβρο όπου το πύρινο μέτωπο την πρώτη ημέρα (21 Ιουλίου) κινούνταν στις παρυφές, την Παρασκευή, εισχώρησε μέσα στο Εθνικό δάσος της Δαδιάς, απειλώντας με καταστροφή μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Φωτογραφία που δίνει στη δημοσιότητα το Meteo Gr δείχνει την κατάσταση στην περιοχή. Πρόκειται για υψηλής ανάλυσης δορυφορική αποτύπωση της έκτασης που επηρεάζεται από τη δασική πυρκαγιά στη Δαδιά. Ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 8 την Παρασκευή 22.07.2022 στις 11:50 τοπική ώρα (Εικόνα 1), την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε πριν από λίγο η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η πρώτη, προσεγγιστική εκτίμηση για την έκταση που έχει επηρεαστεί από η δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 4.384 στρέμματα. Στη δορυφορική εικόνα αποτυπώνονται επίσης οι ενεργές εστίες κατά τη χρονική στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, ενώ σημειώνονται επίσης η θέση του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και τα όρια της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.

Επισημαίνεται ότι η παραπάνω έκταση έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Φωτογραφία δορυφορική και στην σελίδα της Δασικής Υπηρεσίας που ανάρτησε ο Κώστας Ποϊραζίδης αποτυπώνει την 1η διαθέσιμη δορυφορική λήψη Landsat 9, στις 22/7/22
Η φωτιά έχει εισέλθει για τα καλά εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου και δυστυχώς συνεχίζει προς τους σημαντικότερους βιοτόπους της περιοχής, με δυσκολία πρόσβασης.

Στην μάχη βρίσκονται τρείς μέρες πολλές εναέριες δυνάμεις.  Βίντεο από ελικόπτερο που επιχειρεί στο σημείο της πυρκαγιάς αποτυπώνει τη δυσκολία κατάσβεσης.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=gW2aKLgFniw&feature=share&fbclid=IwAR0XGARApQXmDQsqthjgrjAvWEuxVwJHvUtEAWP5xgDPT3n9jZ5Snsb209M
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email