Στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή “Πρωινή Περιπολία” μίλησε σήμερα ο Γιώργος Πιστόλας, Δασάρχης Αλεξανδρούπολης Αφορμή για την συζήτηση ήταν η συνάντηση που είχε ο κ. Πιστόλας με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Έβρου, Χρήστο Γιορδαμλή με επίκεντρο προτάσεις και κινήσεις που πρέπει να γίνουν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Όπως εξήγησε ο κ. Πιστόλας η κουβέντα είχε δύο σκέλη, το πρώτο αφορά την βοήθεια σε αναδάσωση, που ωστόσο όπως τόνισε ο Δασάρχης αυτό πρέπει να γίνει σε δεύτερο χρόνο βοηθητικά με την φυσική αναγέννηση οπότε καταγράφει ο ίδιος τους εθελοντές για όταν χρειαστεί η συνδρομή τους. Αυτό που προέχει όπως τόνισε είναι τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που έχουν γίνει μελέτες και υπάρχει εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Υπουργείο που ωστόσο θα αργήσει μάλλον μετά τον Μάρτιο, οπότε είναι σε διαδικασία ανεύρεσης αναδόχων, με κάποια εταιρία που αναλαμβάνει άμεσα τα έξοδα για το έργο, οπότε αν βρεθεί η χρηματοδότηση μπορούν να γίνουν από δύο σχετικές μελέτες πριν από τα Χριστούγεννα.
Ο κ. Πιστόλας απάντησε αναφορικά με την πρόσφατη κακοκαιρία πως ευτυχώς η ένταση και η συχνότητα του φαινομένου δεν επηρέασε και δεν δημιούργησε πλημμυρικά φαινόμενα και πως η υπηρεσία ήταν επί ποδός. “Όλα μας τα οικοσυστήματα είναι ευαίσθητα” τόνισε χαρακτηριστικά ο δασάρχης εξηγώντας πως προβληματίζεται από όλες τις δραστηριότητες από εδώ και πέρα στα δάση εξηγώντας πως πρέπει να εξεταστεί ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες πως θα καταφέρει το δάσος να ανταπεξέλθει και να αναγεννηθεί. “Τα χιόνια θα μας βοηθήσουν, οι δυνατές βροχές όμως και η μεγάλη ποσότητα βροχής μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα” είπε εξηγώντας πως ο πρώτος χειμώνας είναι ο πιο κρίσιμος, ενώ διευκρίνισε πως παρακολουθούν το ζήτημα και εξάγουν δεδομένα τα οποία θα μεταφερθούν στο Υπουργείο.
Απαντώντας για τα έργα με κορμοφράγματα ο Δασάρχης τόνισε πως έχουν ήδη συντάξει 11 μελέτες ωστόσο το πρόβλημα είναι στην χρηματοδότηση – με μελέτες που ξεκινούν από 150.000 ευρώ και φτάνουν τα 3 εκατομμύρια – καθώς ως τώρα το έργο που ξεκίνησε ήταν με αναδοχή της ΔΕΠΑ σε Παλαγία και Άβαντα, το οποίο ολοκληρώνεται.
Αν βρεθεί άλλη εταιρία η μελέτη είναι έτοιμη, οι ίδιοι και οι δασικοί συνεταιρισμοί είναι έτοιμοι και έμπειροι είπε ενώ ανέφερε και τις επαφές που ο ίδιος έκανε με εταιρείες ώστε να βρεθούν χρηματοδοτήσεις. Τα 85 εκατομμύρια που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι δεσμευμένα και θα τρέξουν όμως οι διαδικασίες είναι πιο αργές “θα μας βρει ο χειμώνας πιστεύω και μετά θα τρέξουνε“. Επιπρόσθετα κ. Πιστόλας μίλησε για περίπτωση πλημμυρών από τα ρέματα τονίζοντας πως αν ο χειμώνας είναι όπως ο περσινός “θα είμαστε καλά” – πρόβλημα θα υπάρξει με εντονότερα φαινόμενα όμως σε κάθε περίπτωση εξήγησε πως είναι πρωτόγνωρο όλο το ζήτημα της καταστροφής και δεν μπορούνε να είναι σίγουροι πως θα αντιδράσει το δάσος δεδομένων των συνθηκών. “Οι προσπάθειες όλων μας είναι προς μία κατεύθυνση να κάνουμε τον τόπο μας όπως ήταν και πάντα με οδηγό την φύση” κατέληξε.
Η ανακοίνωση της συνάντησης με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Έβρου:
Με τον Δασάρχη Αλεξανδρούπολης, κ. Γιώργο Πιστόλα συναντήθηκε σήμερα στην έδρα του Δασαρχείου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Έβρου, κ. Χρήστος Γιορδαμλής. Η συζήτηση υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική και επικεντρώθηκε σε 5 άξονες:
1. Νομοθετικό πλαίσιο για δημιουργία προϋποθέσεων ως προς την μετατροπή κατάλληλων καμένων εκτάσεων αρμοδιότητας του Δασαρχείου σε φυτώρια νέων δέντρων σε αντιστοιχία αυτών που έχουν επηρεαστεί από την μεγάλη φωτιά του Αυγούστου
2. Ομοίως δημιουργία προϋποθέσεων για μετατροπή κατάλληλων καμένων εκτάσεων αρμοδιότητας του Δασαρχείου σε κτηνοτροφικές εκτάσεις
3. Νομοθετικό πλαίσιο για την δυνατότητα μετατροπής καμένων εκτάσεων κοντά σε οικισμούς σε αγροτικές καλλιέργειες που θα δοθούν υπό προϋποθέσεις σε κατοίκους των οικισμών αυτών
4. Στοχευμένη αξιοποίηση καμένων εκτάσεων για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της περιοχής (μείωση ρύπων διοξειδίου του άνθρακα) της ευρύτερης περιοχής
5. Πρωτοβουλίες και διαδικασίες για εθελοντική συνεισφορά της τοπικής κοινωνίας στην γρήγορη επαναφορά του καμένου δασικού κεφαλαίου σε κατάσταση καλύτερη από το παρελθόν.
Θα ακολουθήσουν επόμενες συναντήσεις για στοχευμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, οι οποίες θα αποσταλούν στην Πολιτεία και τα αρμόδια όργανα με την ελπίδα λήψης ουσιαστικών αποφάσεων από τους αρμοδίους.
Πηγή: radioevros.gr