Ένας γαλήνιος, ονειρικός κόσμος ξεδιπλώνεται ανάμεσα στις καλαμιές του υδροβιότοπου στον Έβρο. Εκεί που συσσωρεύεται η πλούσια υλή στην εκβολή και γίνεται ο αγαπημένος τόπος ξεχειμωνιάσματος των μεταναστευτικών πτηνών.
Η Ελένη Μακρυγιάννη, περιβαλλοντολόγος, εξηγεί πως ένας πολύ ήπιος χειμώνας στην αρκτική Τούνδρα της Σιβηρίας και τον Δούναβη, κράτησε τα πουλιά τον χειμώνα που μόλις πέρασε στον κάποτε παγωμένο βορρά.
Ο αριθμός των πτηνών που έφτασαν φέτος στον Έβρο ήταν ιδιαίτερα μειωμένος, γιατί το θερμόμετρο του πλανήτη δεν ενεργοποίησε την ανάγκη μετακίνησης τους προς τον νότο. Έμειναν να διαχειμάσουν σε περιοχές του πλανήτη που άλλοτε ήταν απολύτως αφιλόξενες κατά τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.
Ειδικά, οι πρασινοκέφαλες πάπιες είναι λιγότερες από 10.000 και οι χήνες που ταξίδεψαν υπολογίζονται γύρω στις 2.000. Ωστόσο, 9.000 Νανόκυκνοι τον Οκτώβριο πραγματοποίησαν το δύσκολο ταξίδι, έχοντας ενστικτωδώς την γνώση ότι στο δέλτα θα βρούν εύκολα άφθονο φαγητό.
Οποιαδήποτε περίοδο του έτους ο Έβρος ένα σταυροδρόμι του φτερωτού κόσμου, προσφέρεται για επίσκεψη από ορνιθολόγους και παρατηρητές της άγριας φύσεως.
Εν τούτοις, ένας μοναδικός υγρότοπος διεθνούς σημασίας κινδυνεύει από την κλιματική κρίση και εφ’ όσον, όπως όλα δείχνουν, αυτή συνεχιστεί το τοπίο αναμένεται να αλλάξει δραματικά και η γοητεία τόσο του τοπίου όσο και της ζωής σε αυτό θα αποτελεί ανάμνηση.
Πηγή: ertnews.gr – ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ