Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δερμεντζόπουλος για ΚΥΤ Φυλακίου: Υπάρχει πανελλαδική αντίδραση γιατί άπαντες αντιλαμβάνονται την εθνική διάσταση του θέματος

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος τοποθετείται ενόψει της επίσκεψης του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στην περιοχή και επαναλαμβάνει την πάγια αντίθεση του σε οποιαδήποτε σκέψη επέκτασης της υφιστάμενης δομής στο ΚΥΤ Φυλάκιου. Ο κ. Δερμεντζόπουλος σημειώνει πως το μόνο αποδεκτό είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών – κάτι που πιθανότατα να σημάνει μια αύξηση της υπάρχουσας έκτασης – αλλά επ’ ουδενί αύξηση της χωρητικότητας φιλοξενίας μεταναστών. Διαβάστε παρακάτω το περιεχόμενο της ανάρτησης:

Από την πρώτη στιγμή έχω εκφράσει τις ανησυχίες, τον προβληματισμό και την αντίθεσή μου για την οποιαδήποτε σκέψη για επέκταση ή δημιουργία νέας δομής.

Την ανησυχία μου αυτή, που αποτελεί και ανησυχία όλης της κοινωνίας του Έβρου, την έχω μεταφέρει παντού.

Με πραγματικά δεδομένα, αντικειμενικά και τεκμηριωμένα.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι στην πολιτική δεν είσαι πάντα ευχάριστος και στα δύσκολα οφείλεις να δηλώνεις παρών.

Η πανδημία για παράδειγμα, που μας ταλαιπωρεί εδώ και καιρό, μας έχει οδηγήσει σε δύσκολα μέτρα, με μεγάλο πολιτικό κόστος. Αλλά είναι σωστές αποφάσεις, στη σωστή κατεύθυνση και χαίρομαι που αποτελώ μέλος μιας παράταξης που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, η οποία χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος προτάσσει τη ζωή των πολιτών.

Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που έχει πληγώσει αρκετά και για αρκετό καιρό την περιοχή μας. Πιστεύω το γνωρίζουν όλοι αυτό. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το είχε διαπιστώσει από τους πρώτους. Δε μπορεί να αμφιβάλλει κανείς για τις ενέργειες και τις αποφάσεις του, τις οποίες τόσα χρόνια είχαμε ανάγκη, αλλά κανείς δεν προχωρούσε σε αυτές.

Ήταν αυτονόητη η στάση της χώρας μας στα γεγονότα στον Έβρο την Καθαρά Δευτέρα; ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΟΧΙ.

Η συνεργασία στρατού – αστυνομίας, οι προσλήψεις των συνοριοφυλάκων, η νομοθέτηση για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης χορήγησης ασύλου, η επέκταση και επιδιόρθωση του φράχτη, όλες αυτές οι αποφάσεις αποτελούν προσωπικές επιλογές του Πρωθυπουργού, που και ο πλέον δύσπιστος τις αναγνωρίζει.

Κανείς δε μπορεί να μηδενίσει την πολύ μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει και θα συνεχίσει να κάνει αυτή η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό στην περιοχή μας. Αναγνωρίζω και το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει κι ο αρμόδιος Υπουργός.

Είναι γνωστές οι αντιδράσεις στο πανελλήνιο από τοπικές κοινωνίες, όπου εξαγγέλλονται δομές μεταναστών.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

Θα πει κάποιος ότι αυτό ισχυρίζεται ο καθένας για την περιοχή του. Για το λόγο αυτό κι υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις. Σε στενή τοπική διάσταση όμως.

Στην περίπτωση του Έβρου όμως, είδαμε κόσμο πανελλαδικά να διαφωνεί.

ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.

Τις τελευταίες ημέρες δέχομαι τηλέφωνα από όλη την Ελλάδα, στα οποία απορούν γιατί λαμβάνεται αυτή η απόφαση στον Έβρο.

Χωρίς καμία διάθεση για συνθήματα και “κορώνες”, η περιοχή μας (κι ο κόσμος της) έχει ταλαιπωρηθεί εδώ και χρόνια με το μεταναστευτικό. Ακόμα ταλαιπωρείται.

Στο θέμα του Φυλακίου που έχει προκύψει, από την πρώτη στιγμή πήρα ξεκάθαρη θέση. Δε θα σταθώ στο γεγονός ότι δε μας δόθηκε η ευκαιρία αυτούς τους μήνες όχι απλά να αρνηθούμε μια τέτοια πρόταση, αλλά και να επιχειρηματολογήσουμε την αντίθεσή μας. Έναν ταλαιπωρημένο κόσμο από το μεταναστευτικό σίγουρα δε μπορείς να τον ξαφνιάζεις. Πολύ περισσότερο, όταν αυτός αναγνωρίζει το έργο της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, οφείλεις να τον κάνεις κοινωνό. Εξάλλου κι εμείς ως βουλευτές, καθήκον δεν έχουμε μόνο να μεταφέρουμε τον παλμό της κοινωνίας ή να υλοποιούμε τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αλλά να τα συνδυάζουμε αυτά αρμονικά στα μέτρα της κοινωνίας. Πολλές φορές, διορθώνοντας πολιτικές επιλογές που πιστεύουμε ότι δε θα στεφθούν με επιτυχία ή και θα βλάψουν.

ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ;

Στα πλαίσια αυτά, αυτό που ανέφερα και στις δυο τηλεδιασκέψεις με τον Υπουργό, είναι Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ Ή ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΔΟΜΗΣ ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ. Εξάλλου, σε αυτό συμφωνούν κι όλοι οι φορείς. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ.

Κι αυτή ενδεχομένως να χρειαστεί κάποια έκταση παραπάνω. Αλλά ΜΟΝΟ για τις υποδομές. Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΑΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Ειλικρινά θέλω να πιστεύω ότι η επίσκεψη του Υπουργού θα συνοδευτεί με ειλικρινή διάθεση ανταλλαγής απόψεων και μακριά από κάθε αδιαλλαξία.

Ότι θα έχουν οι εκπρόσωποι των περισσοτέρων φορέων, αν όχι όλοι, τη δυνατότητα να μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Εγώ αυτό θα επιδιώξω να εξασφαλίσω.

Νομίζω σε τέτοιες περιπτώσεις αυτή είναι η υποχρέωσή μας.

Να είμαστε όλοι στο τραπέζι και να επιχειρηματολογούμε.

Και κάτι ακόμη…

Όταν έχεις το δίκαιο με το μέρος σου, από μόνο του είναι η πιο δυνατή φωνή.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη