Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Δεσμεύσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία των ΑΕΙ σε Ορεστιάδα & Διδυμότειχο ζητά η Νατάσα Γκαρά

Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας στην Ορεστιάδα, όπως και του Τμήματος Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, ζητά η Νατάσα Γκαρά, Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη 32 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον νόμο 4777/2021 που ψήφισε πρόσφατα η ΝΔ, προβλέπεται η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, γεγονός που «πετά» περίπου 25.000 μαθητές έξω από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ήδη από φέτος. Δραματική μείωση, ακόμη και εκμηδένιση των νέων εισακτέων, αναμένεται ιδιαίτερα στα Πανεπιστημιακά Τμήματα στην Περιφέρεια της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα, ο αριθμός των εισακτέων που ήταν για φέτος 245, αναμένεται να πέσει σε μόλις 30, ενώ και στο Τμήμα Δασολογίας από 197 οι εισακτέοι θα είναι από 0 έως το πολύ 20 στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Αντίστοιχα δραματικές είναι οι προβλέψεις και για τη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου. Όλοι στον Έβρο αντιλαμβάνονται πως οι συνέπειες από την εφαρμογή αυτού του νόμου θα είναι ολέθριες και καταστροφικές για την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα για το Βόρειο τμήμα του Νομού, και νομοτελειακά θα οδηγήσουν σε λουκέτα.

Η κα Γκαρά ζητά από το Υπουργείο Παιδείας εγγυήσεις και συγκεκριμένα μέτρα που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο, αλλά και τη δέσμευση ότι αυτά θα συνεχίσουν να συμπεριλαμβάνονται κανονικά στο Μηχανογραφικό και τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα η Βουλευτής Έβρου, επαναφέρει το ζήτημα της ίδρυσης νέων Πανεπιστημιακών  Τμημάτων και Ινστιτούτων στον Έβρο και τη Θράκη, «ζητώντας το λόγο» που το αρμόδιο Υπουργείο κωλυσιεργεί, 2 χρόνια τώρα, και δεν υλοποιεί την πρόταση της Συγκλήτου του ΔΠΘ, που είχε γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, η κα Γκαρά ρωτά την αρμόδια Υπουργό για το σχέδιο της κυβέρνησης για τη συνολική ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τόσο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, αλλά και μετά την πανδημία, ενώ ζητά και μέτρα στήριξης για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των ακριτικών περιοχών.

Διαβάστε παρακάτω την ερώτηση που απεστάλη από την Ν. Γκαρά στη Βουλή:

[pdfjs-viewer viewer_width=0 viewer_height=800 url=https://focustonevro.gr/wp-content/uploads/2021/03/Ερώτηση-Ν.-Γκαρά-για-Πανεπιστημιακά-Τμήματα-Έβρου-και-στήριξη-ΔΠΘ.pdf download=true print=true fullscreen=false fullscreen_target=false fullscreen_text=”on” zoom=0 search_term=”” ]
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email