Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

Δημοκρίτειο: Έξι πρώην φοιτητές καταγγέλλουν πως διώκονται άδικα για συνδικαλισμό εναντίον καθηγητή – Τον κατηγορούν για ακροδεξιά ρητορεία

Σε δίκη οδηγούνται έξι πρώην φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, 7 χρόνια μετά, και με φόντο όπως καταγγέλλουν στο ethnos.gr τη συνδικαλιστική και πολιτική τους δράση εναντίον καθηγητή που κατηγορούνταν για ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορεία αλλά και σχόλια υποτίμησης φοιτητών που παρακολουθούσαν τα μαθήματά του. Οι φοιτητές μηνύθηκαν από συμφοιτητή τους για περιστατικό ξυλοδαρμού με θύμα τον ίδιον, σε συνεργασία όπως λένε οι φοιτητές με τον καθηγητή.

Στη δίκη που θα γίνει στις 29 Νοεμβρίου, στο Εφετείο Κομοτηνής, οι έξι φοιτητές θα έρθουν αντιμέτωποι με κατηγορίες για τέλεση των αδικημάτων της παράνομης βίας και της απρόκλητης σωματικής βλάβης. Οι ίδιοι αρνούμενοι τις κατηγορίες τονίζουν πως υπάρχει υλικό  που αποδεικνύει ότι δεν είχαν καμιά σχέση με την επίθεση, αλλά αντίθετα έσπευσαν να κατευνάσουν την ένταση/όξυνση που είχε δημιουργηθεί.

«Ζητάμε να δικαιωθούμε, να αθωωθούμε γιατί είναι πράγματα τα οποία δεν έχουμε διαπράξει. Είναι τραβηγμένες οι κατηγορίες» λέει στο ethnos.gr ο κατηγορούμενος Νίκος Σ.

Το χρονικό

Στις 13 Απριλίου 2016 πραγματοποιείται στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πολυτεχνείου Θράκης, στην Ξάνθη, διαμαρτυρία φοιτητών με αφορμή την εμφάνιση φασιστικών συνθημάτων και ναζιστικών συμβόλων στον χώρο του πανεπιστημίου αλλά και η αντιπαράθεση, το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα στους φοιτητές και τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Γεώργιο Παύλο.

Οι φοιτητές κατηγορούσαν τον καθηγητή Παύλο για τον τρόπο που έκανε το μάθημά του (του απέδιδαν υπερβολικά ποσοστά αποτυχίας, ακαθόριστο περίγραμμα ύλης, πίεση να προμηθευτούν το σύγγραμμά του κ.ά.), ενώ τον κατηγορούσαν και για ακροδεξιά ρητορική μέσα στο μάθημα, αλλά και σε διάφορα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που έστελνε στους φοιτητές για ιδεολογική κατήχηση στα σεμινάρια που οργάνωνε, για προσβλητική στάση.

Όταν τελειώνει η διαμαρτυρία, δέχονται επίθεση, δύο φοιτητές, ο ένας εκ των οποίων είχε κατηγορηθεί από τους φοιτητές ως ακροδεξιός.

Υποβάλλεται μήνυση εναντίον τριών φοιτητών για βαριά αδικήματα.

Οι φοιτητές που δέχτηκαν τη μήνυση αρνούνται κάθε κατηγορία και αποδεικνύουν (με φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ.) ότι δεν είχαν καμιά σχέση με την επίθεση, αλλά αντίθετα έσπευσαν να κατευνάσουν την ένταση/όξυνση που είχε δημιουργηθεί. Αργότερα σε συμπληρωματική κατάθεση του φοιτητή, ο ίδιος κατονομάζει και άλλους τρεις και ασκείται αυταπάγγελτη δίωξη από τον Εισαγγελέα. Ο καθηγητής Γ. Παύλος ένα μήνα μετά τη μήνυση του φοιτητή πάει στον Εισαγγελέα και δίνει τα ονόματα 9 φοιτητών, 6 από αυτούς που είχε κατονομάσει ο φοιτητής κατηγορώντας τους για τρομοκρατία και ISIS.

«Ανυπόστατες οι κατηγορίες, στόχος η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης»

Το ethnos.gr μίλησε με έναν από τους 6 κατηγορούμενους φοιτητές για το περιστατικό. «Εμείς βρισκόμασταν εκεί γιατί πήγαμε στο μάθημα του καθηγητή να διαμαρτυρηθούμε και στη συνέχεια κάναμε μια μικρή διαδήλωση για να μοιραστούν κείμενα. Αυτό που συνέβη υπήρχαν κάποια άτομα που δεν τα γνωρίζουμε τα οποία δεν ήταν στη διαδήλωση αλλά επιτέθηκαν σε φοιτητή υποστηρικτή του καθηγητή. Φαίνεται σε βίντεο ότι παρεμβαίνουμε κιόλας σε κάποιο σημείο» λέει ο Νίκος στο ethnos.gr.

«Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι μια συστηματική προσπάθεια ποινικοποίησης του συνδικαλισμού και της αντιφασιστικής δράσης από συγκεκριμένα κέντρα, δηλαδή ο καθηγητής αυτός έχει πολύ συγκεκριμένο ρόλο στη Θράκη. Είχε διασυνδέσεις με τη Χρυσή Αυγή κάτι που αποδείχθηκε από το γεγονός ότι το νεοναζιστικό κόμμα έκανε ερώτηση στη Βουλή για το σχήμα που συμμετείχα ως φοιτητής και αυτό μετά τα γεγονότα, αλλά και ότι διάφορα κείμενά του με φασιστική ρητορεία αναδημοσιεύονταν στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής» 

«Ζητάμε να δικαιωθούμε, να αθωωθούμε γιατί είναι πράγματα τα οποία δεν έχουμε διαπράξει. Είναι τραβηγμένες οι κατηγορίες. Θεωρούμε ότι στόχος είναι η τρομοκράτηση και η ποινικοποίηση τους συνδικαλισμού, όποιο κεφάλι σηκώνεται να κόβεται. Και έτσι να υπάρχει πειθάρχηση στην αγωνιζόμενη νεολαία» προσθέτει.

Η απάντηση του πρώην καθηγητή Γ. Παύλου

Το ΔΠΘ την περίοδο 2014- 2018 και ιδίως η πολυτεχνική σχολή έγινε άνδρο εγκληματικής συμπεριφοράς κάποιων φοιτητών δήθεν αντιφασιστών και αντιναζιστών, που όμως σε τίποτε δεν διακρίνονταν στην πρακτική και τις μεθόδους από τους φασίστες και ναζιστές.

Διότι οι ίδιοι με την σιωπηλή έγκριση της τότε διοίκησης του ΔΠΘ ανέλαβαν τον ρόλο Αστυνόμων και ΜΑΤ και ξυλόδερναν μεμονωμένα όποιον φοιτητή τολμούσε να έχει η να εκφράσει αντίθετη γνώμη από τους δήθεν αντιφασίστες. Πχ πως το Αιγαίο είναι ελληνικό η ότι πρέπει να φυλάσσονται τα σύνορα μεταξύ των κρατών ιδίως όταν υπάρχει επεκτατική συμπεριφορά κάποιων γειτονικών χωρών. Στην αρχιτεκτόνημα σχολή επί μισή ώρα γρονθοκοπούσαν φοιτητή που τόλμησε να πει πως τα Ίμια είναι Ελλάδα. Μάλιστα του είπαν πως αν μιλήσει και φανερώσει τους δράστες θα πάθει χειρότερα. Στην πολυτεχνική σχολή ομοίως. Δυο φοιτητές εδάρθηκαν ανελέητα και αιμόφυρτοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ξάνθης. Όταν διαπίστωσα πως κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και ότι η διοίκηση του ΔΠΘ έκλεινε τα μάτια της διαπλεκόμενη στην ουσία με αυτές τις δήθεν αντιφασιστικές ομάδες φοιτητών, αναγκάστηκα ως ακαδημαϊκός δάσκαλος να καταγγείλω τους υπεύθυνους στην εισαγγελία Ξάνθης. Έτσι σταμάτησε αυτό το απαράδεκτο για πανεπιστημιακό χώρο γεγονός βίας και τρομοκρατίας που καταργούσε το πανεπιστημιακό άσυλο εξ των έσω και καταργούσε την ακαδημαϊκή ελευθερία σκέψης και λόγου.

Οι Δικαστές και οι εισαγγελείς στα δικαστήρια Ξάνθης δεν πρέπει να πλανηθούν από κάποιους συναδέλφους μου που δηλώνουν πως από διακόσια μέτρα απόσταση και από τον δεύτερο όροφο του γραφείου τους είχαν εποπτεία και ότι δεν υπήρξαν ξυλοδαρμοί εναντίον δυο ειρηνικών φοιτητών από μια συμμορία άλλων φοιτητών.

Εάν εξάλλου είχαν όντως βεβαιότητα και πλήρη εποπτεία γιατί δεν κατήγγειλαν οι ίδιοι τους πραγματικούς δράστες;
Πώς αλήθεια αυτός που σέρνεται στο έδαφος και τραυματίζεται βαρειά δεν είναι αξιόπιστος μάρτυρας περί των δραστών και ένας καθηγητής στα διακόσια μέτρα χωρίς οπτική επαφή είναι αξιόπιστος μάρτυς;

Προσωπικά δεν χαίρομαι να τιμωρηθούν οι δράστες. Όμως όταν με τους άγριους ξυλοδαρμούς που ασκούσαν σε μεμονωμένα πρόσωπα για να μην εκφέρουν ελεύθερα τις απόψεις των, καταστρέφουν την ακαδημαϊκή ζωή εισάγοντας νόμους ζούγκλας και διαλύουν την ψυχολογία νέων παιδιών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις σπουδές των, τότε πρέπει σαφώς να αποδοθεί δικαιοσύνη και παιδαγωγική τιμωρία των υπευθύνων.

Πηγή: ethnos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη