Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Δημοσχάκης: Ζήτημα «ζωής – θανάτου» για τον κλάδο του τουρισμού η πλήρης επαναλειτουργία των σημείων εισόδου – εξόδου στην Θράκη!

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προσπάθειες όλων των τοπικών φορέων προκειμένου να ανακληθεί η κυβερνητική απόφαση απαγόρευσης διέλευσης τουριστών από τους συνοριακούς σταθμούς της Θράκης. Με επιστολή του ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης τονίζει τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκληθούν σε τουρισμό και οικονομία γενικότερα από την εφαρμογή της απόφασης. Διαβάστε παρακάτω το δελτίο τύπου και την επιστολή:

«Σε νέα κοινοβουλευτική ενέργεια προέβη (03/7) ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α.Δημοσχάκης, προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας, Ανάπτυξης, Τουρισμού καθώς και στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με τη λειτουργία των Σημείων Εισόδου-Εξόδου στον Έβρο & στη Θράκη, η οποία ανεστάλη λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Η νέα αυτή ενέργεια έρχεται σε συνέχεια της από 15/5/20 σχετικής κοινοβουλευτικής επιστολής του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, όπου διορατικά ζητούσε το άνοιγμα των Σημείων Εισόδου- Εξόδου στην ΑΜ-Θ προκειμένου να μην χαθεί η τουριστική σαιζόν.

Επιπλέον αναφέρει ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με την πλήρη επαναλειτουργία ΜΟΝΟ του Σημείου Εισόδου-Εξόδου Προμαχώνα -Σερρών έχουν εγείρει έντονο προβληματισμό στους κόλπους των ξενοδόχων, της εστίασης κ.ά επαγγελματικών χώρων γιατί ακυρώνονται κρατήσεις από τουρίστες των γειτονικών χωρών της  Βαλκανικής! 

Υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας των σημείων Εισόδου-Εξόδου του Ορμενίου, Κυπρίνου & Νυμφαίας, με αυστηρούς όρους ασφαλείας, προκειμένου να μην χαθεί η τουριστική περίοδος για την περιοχή προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές συνέπειες στο χώρο των ξενοδοχείων, της εστίασης και της αλυσίδας τροφοδοσίας.

Το ενδεχόμενο μη λειτουργίας των Σημείων Εισόδου-Εξόδου δυο Κρατών Μελών ΕΕ από όπου διέρχονται πρόσωπα & πράγματα από τις Χώρες της Ν/Α Ευρώπης θα προκαλέσει δυσμενείς συνέπειες και μη αναστρέψιμες στα έμπορο- οικονομικά ζητήματα τόσο στην ΑΜ-Θ όσο και στα νησιά του Β/Α Αιγαίου & του Θρακικού Πελάγους! 

Ακολουθεί η επιστολή:

ΘΕΜΑ: Λειτουργία Σημείων Εισόδου-Εξόδου Θράκης

Αξιότιμοι Υπουργοί & Υφυπουργοί,

Στις 15/5/20 με κοινοβουλευτική παρέμβαση – επιστολή μου (επισυνάπτεται) είχα αιτηθεί τεκμηριωμένα την επαναλειτουργία των Σημείων Εισόδου -Εξόδου στην περιοχή της Θράκης (Ορμένιο, Κυπρίνος, Νυμφαία), των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που επιτυχώς έλαβε η Κυβέρνηση για την υγειονομική κρίση και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Είχα τονίσει ότι βασικός πυλώνας «τροφοδοσίας» για τον Τουρισμό αλλά και την ευρύτερη οικονομική λειτουργία της περιοχής αποτελούν τα σημεία Εισόδου – Εξόδου της περιοχής, από τα οποία εισέρχονται τουρίστες αλλά κι εμπορικά φορτία από τις ανατολικές  & Βαλκανικές Χώρες! 

Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην λειτουργία των συνόρων και οι σχετικές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για την πλήρη ενεργοποίηση μόνο του Σημείου Εισόδου-Εξόδου στον Προμαχώνα, έχουν εγείρει δυσαρέσκεια και προβληματισμό για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου την οποία ήδη διανύουμε.

Τα τοπικά ΜΜΕ ήδη ανακοινώνουν μπαράζ ακυρώσεων σε τουριστικά καταλύματα του Έβρου, της Θράκης καθώς & της Σαμοθράκης αλλά και σε λοιπές περιοχές της ΑΜ-Θ. Η αναστάτωση στον κλάδο των ξενοδόχων, των εργαζομένων σε αυτά, αλλά και στον κλάδο της εστίασης & τροφοδοσίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική! 

Κατόπιν των ανωτέρω προτείνω όπως επανεξετάσετε το ζήτημα λειτουργίας των Σημείων Εισόδου-Εξόδου στην Θράκη προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος οικονομικής καταστροφής στον κλάδο του τουρισμού στην περιοχή μας και να εκλείψουν ψίθυροι δήθεν διακριτικής μεταχείρισης.

Αποτελεί ζήτημα ζωής-θανάτου για τους ξενοδόχους και τους εστιάτορες της περιοχής να διευκολυνθεί η τουριστική κίνηση στην περιοχή μας, η οποία επλήγη από δυο παράλληλες κρίσεις!!

Επιβάλλεται & επιθυμούμε όπως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, και να διενεργούνται οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι – διαγνωστικά τεστ, σε όλους όσους εισέρχονται στην Χώρα μας, διασφαλίζοντας την φήμη του ασφαλούς προορισμού που δικαίως κέρδισε η Χώρα μέσω των κυβερνητικών ενεργειών.

Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι ο Έβρος & η Θράκη θα πληγεί στον ελάχιστο δυνατό βαθμό στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος ως γνωστόν συμπαρασύρει μια ολόκληρη αλυσίδα τροφοδοσίας, απασχόλησης και εσόδων.

Είμαι σίγουρος ότι θα εξετάσετε με την απαραίτητη προσοχή το αίτημα λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική και κυρίως την εθνική του διάσταση»!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email