Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Δημοσχάκης: Κατάθεση ερώτησης για το ΚΥΤ Φυλακίου – Πρώτιστο ζήτημα η διασφάλιση της πληθυσμιακής ισορροπίας και της εθνικής ασφάλειας της περιοχής

ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ

Σε συνέχεια των δυο τηλεδιασκέψεων που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και των επαφών του με τον αρμόδιο Υπουργό Νότη Μηταράκη, την Υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη και τον ΓΓ Πάτροκλο Γεωργιάδη, ο βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α, Αναστάσιος Δημοσχάκης κατέθεσε Γραπτή Ερώτηση στο Προεδρείο της Βουλής προς το Υπουργείο Μετανάστευσης κι Ασύλου που αφορά στην πρόσφατη ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ πρόσκληση ενδιαφέροντος για την δομή στο Φυλάκιο του Β.Έβρου.

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της Χώρας εφήρμοσε αποτελεσματικές πολιτικές αποτροπής & διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ενώ παράλληλα διατήρησε ακλόνητη την αρχική της θέση σύμφωνα με την οποία δεν προβλέπονταν δομές φιλοξενίας στην Θράκη.

Η πρόσφατη πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσίευσε το Υπουργείο Μετανάστευσης προκάλεσε έντονη ανησυχία στην περιοχή, με αποτέλεσμα να λάβουν χώρα οι δυο προαναφερόμενες τηλεδιασκέψεις, η πρώτη με οικοδεσπότη τον αρμόδιο Υπουργό και η δεύτερη με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ν. Ορεστιάδας Β. Μαυρίδη, παρουσία όλων των θεσμικών εκπροσώπων της περιοχής.

Μαζί με την Γραπτή Ερώτηση ο βουλευτής καταθέτει 47 ψηφίσματα κι επιστολές Φορέων, Αρχών, Ενώσεων, Συλλόγων & Υπηρεσιών με τις οποίες αντιτίθενται στην δημιουργία νέα δομής ή στην αύξηση της χωρητικότητας της υφιστάμενης δομής.

Ο βουλευτής ερωτά τον Υπουργό αν προηγήθηκαν διαβουλεύσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ποια είναι τα μέτρα που προβλέπεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αντισταθμίσει την πληθυσμιακή ανισορροπία που θα προκληθεί στην περιοχή με την παρουσία μιας πολυπληθούς δομής μεταναστών, καθώς & στην ασφάλεια αυτής.

Επισημαίνει δε ότι οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την πληθυσμιακή ενίσχυση της περιοχής περιλαμβάνονται στις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη στην Θράκη και αφορούν μεταξύ άλλων: το Σχέδιο Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης του Νομού, τον εκσυγχρονισμό των Σημείων Εισόδου-Εξόδου, την δρομολόγηση του προαστιακού σιδηροδρόμου, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την προστασία του εμπορίου & των αγορών, την οικονομική, μεταφορική, ενεργειακή, αστυνομική & αμυντική θωράκιση του Νομού.

Επίσης ο βουλευτής ρωτά τον Υπουργό ποιά μέτρα έχουν αποφασιστεί για την περαιτέρω ενίσχυση του Νομού έναντι των μεταναστευτικών ροών με την υλοποίηση του τετράπτυχου σχεδίου λήψης μέτρων φυσικής, τεχνικής, ηλεκτρονικής, ηλεκτρικής, προστασίας των συνόρων & την από αέρος κατόπτευση αυτών.

Κλείνοντας ερωτά τι επικουρικά μέτρα θα λάβει το ΥΜΑ ώστε να υποστηριχθούν από Κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία οι υπάρχουσες υποδομές των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης (ΤΣΦ) του Έβρου & των Αστυνομικών Μεγάρων Αλεξ/πολης & Διδ/χου ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε κάθε περίπτωση στις απαιτήσεις που πολλές φορές είναι κατεπείγουσες!

Ακολουθεί η Γραπτή Ερώτηση:

Η πρόσφατη ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ΔΟΜΗ στον Βόρειο Έβρο έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση και εύλογα ερωτηματικά, κυρίως ως προς τον χαρακτήρα και την αποστολή της.

Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων που εφήρμοσε η απελθούσα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τραυμάτισε την Ασφάλεια της Χώρας, προκαλώντας ιδιαίτερο πλήγμα στον ακριτικό Έβρο και στα νησιά του ΒΑ και ΝΑ Αιγαίου.

Η σημερινή κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή εφήρμοσε αποτελεσματικές πολιτικές αποτροπής, διαχείρισης των ροών και εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας.

Η πρώτη μεταπολεμική νίκη που πέτυχε η χώρα μας έναντι της Τουρκίας τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο, απέτρεψε μία ενδεχόμενη εθνική και πολιτική κρίση στην χώρα, παγιώνοντας ταυτόχρονα το αίσθημα εμπιστοσύνης των Εβριτών απέναντι στο Κράτος & στην Κυβέρνηση.

Διαχρονικά οι θέσεις της ΝΔ όπως είχαν διατυπωθεί επίσημα ήταν ξεκάθαρες και δεν προέβλεπαν δομές οικονομικών μεταναστών στον Έβρο & στη Θράκη!

Μετά την πάνδημη αναστάτωση πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του αρμοδίου Υπουργού με τη συμμετοχή των τριών (3) βουλευτών της συμπολίτευσης του Νομού, του Περιφερειάρχη ΑΜ– Θ και του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Έβρου.

Ακολούθησε αυθημερόν αντίστοιχη με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ν.Ορεστιάδος στην οποία συμμετείχαν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες του Έβρου & της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Συνεχίστηκε η συνάντηση του υπογράφοντος με την Ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου χωρίς να βρεθεί κοινός τόπος!

Υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα της δεύτερης σκέψης & της περαιτέρω διαβούλευσης καθόσον σε ένα πολυσύνθετο θέμα, αυτή δεν έγινε…από την αρχή & μάλιστα κατίσχυσε η απόφαση του ενός Υπουργείου!

Οι συλλογικές αντιδράσεις σχετικά με το ζήτημα, οι οποίες φέρουν την μορφή ψηφισμάτων, επιστολών & αποφάσεων, ανέρχονται σε 47 μέχρι στιγμής!

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται κομματικές οργανώσεις ΝΔ, δήμοι, αρχές, φορείς, επαγγελματικά σωματεία, σύλλογοι γυναικών, πολιτιστικοί σύλλογοι, αλλά και Σύλλογοι Εβριτών που διαμένουν σε άλλους νομούς της χώρας.

Επισυνάπτονται και κατατίθενται στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στη Βουλή με την παρούσα Γραπτή Ερώτηση.

Οι πιέσεις στα σύνορα του Έβρου που ζήσαμε πρόσφατα μας δίδαξαν ότι απαιτείται η εφαρμογή & η επικαιροποίηση του Δόγματος Ασφάλειας & Άμυνας της περιοχής καθώς & το αντίστοιχο της Αποτροπής δια της ισχύος με την ομαλή συμμετοχή της Πολιτικής Άμυνας & Προστασίας, του Νομού!!

Σε περίπτωση εθνικής εμπλοκής απαιτείται η ενεργοποίηση & η εφαρμογή αν απαιτηθεί των ΕΤΝΑ ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ανάλογα με το μέτρο του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού!!!

Επί πλέον υπενθυμίζω ότι οι ροές των μεταναστών από τον Έβρο, έχουν μειωθεί σε ποσοστό 60%, με πτωτική τάση με την βήμα-βήμα υλοποίηση της σχεδίασης!

Το γεγονός αυτό δεν συνηγορεί στη δημιουργία μεγαλύτερης & ανεξέλεγκτης δομής στην περιοχή και μάλιστα προκύπτουν ερωτήματα & ανησυχίες από τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου.

Σαφώς, η υφιστάμενη δομή του ΚΥΤ στο Φυλάκιο Έβρου χρήζει αναβάθμισης και βελτίωσης των συνθηκών διαμονής και εργασίας.

Σαφώς ο βιολογικός καθαρισμός που προβλέπεται είναι αναγκαίος, τόσο για τις υπάρχουσες δομές όσο και για τους γύρω οικισμούς.

Καταθέτω ως υπόμνηση ότι έχουμε πληθυσμιακό μαρασμό στην περιοχή του κεντρικού & βορείου Έβρου εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος & ειδικότερα στα γειτονικά χωριά : όπως Φυλάκιο, Κυπρίνος, Αμμόβουνο, Ελαία, Κέραμος κ.ά

Μια πολυπληθής ξένη προς την τοπική κοινωνία δομή στην συγκεκριμένη περιοχή προκαλεί πληθυσμιακή ανισορροπία, η οποία δύσκολα αναστρέφεται.

Η πληθυσμιακή ισορροπία είναι ζωτικής εθνικής σημασίας και προϋποθέτει αναπτυξιακές παρεμβάσεις που θα συγκρατήσουν και κυρίως θα προσελκύσουν πληθυσμό όπως κατέθεσα οραματικά πρόσφατα στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής για την πρόοδο & την ανάπτυξη της Θράκης!

Επίσης, η δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην περιοχή, όπως έχω προτείνει προς το αρμόδιο Υπουργείο με το Σχέδιο Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης του Νομού, θα συμβάλει στην αναχαίτιση της ερήμωσης και την αναβάθμιση της περιοχής.

Παράλληλα, από τη λειτουργία τέτοιας δομής θα προκύψουν τεράστια προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης των φιλοξενουμένων επιβαρύνοντας τις υπάρχουσες δομές!

Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και το Κ.Υ Ορεστιάδας αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα με κενά οργανικών θέσεων και ανατροπές που προκαλεί η πανδημία.

Τέλος ο εκσυγχρονισμός των Σημείων Εισόδου-Εξόδου, η δρομολόγηση του προαστιακού σιδηροδρόμου, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, η προστασία του εμπορίου & των αγορών, η οικονομική, μεταφορική, ενεργειακή, αστυνομική & αμυντική θωράκιση του Νομού εξασφαλίζουν την ισχυρή Ελλάδα!

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε:

1. Για ένα θέμα υψίστης Εθνικής Ασφαλείας έχετε συνεργαστεί με τα Υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών, Υγείας & Προστασίας του Πολίτη, καθώς & με τους υφιστάμενους τοπικούς Οργανισμούς, Σχηματισμούς & Υπηρεσίες αυτών, σχετικά με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό του Υπουργείου σας & αν έχετε συνυπολογίσει τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν τέτοιου είδους δομές στην πρώτη γραμμή Άμυνας;

2. Έχει ληφθεί υπ’ όψη το πλήγμα που επιφέρουν τέτοιες κινήσεις στην ψυχολογία και το ηθικό των ακριτών της Πατρίδας μας, τις συνέπειες που θα επακολουθήσουν & ενδεχομένως να προκύψουν μετακινήσεις…με περαιτέρω ερημοποίηση της υπαίθρου;

3. Έχει εκδοθεί η απαραίτητη διυπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των τριών (3 ) υπουργών Οικονομίας, Εσωτερικών & Περιβάλλοντος η οποία θα παίζει τον ρόλο της άδειας κατασκευής μικρής κλίμακας (οικοδομική άδεια) και έγκρισης των Περιβαλλοντικών όρων;

4. Ο Νόμος 4375/2016 στο άρθρο 16 παρ. 3 προβλέπει ότι η εγκατάσταση παρόμοιων δομών επιτρέπεται σε περιπτώσεις επείγουσας και επιτακτικής ανάγκης, καθώς και εθνικού συμφέροντος. Συντρέχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση και τη δεδομένη στιγμή οι λόγοι αυτοί;;;

5. Τι επικουρικά μέτρα θα λάβετε & πως θα χρηματοδοτήσετε την υλοποίηση του τετράπτυχου σχεδίου λήψης μέτρων φυσικής, τεχνικής, ηλεκτρονικής, ηλεκτρικής, προστασίας των συνόρων & στην από αέρος κατόπτευση αυτών για την αποτροπή παραβίασης τους;

6. Είναι στα σχέδια σας επικουρικά να χρηματοδοτήσετε & να βελτιώσετε τις υπάρχουσες υποδομές των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης (ΤΣΦ) & την κατασκευή Αστυνομικών Μεγάρων Αλεξ/πολης & Διδ/χου που παίζουν καίριο λόγο στο Νομό;;;

7. Πόσες και ποιες δομές διαθέτει το Υπουργείο σας στην Χώρα, ποιας δυναμικότητας είναι η καθεμία & ποιες από αυτές χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα το Ελληνικό Κράτος για τις ανάγκες του Έβρου;

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη