Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοσχάκης: Να μπει σε προτεραιότητα η επαναξιοποίηση των λατομείων του Έβρου

Με Γραπτή Ερώτηση προς στους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών καθώς και Εσωτερικών, & σε συνέχεια παρεμβάσεων & παραστάσεων, ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Αναστάσιος Δημοσχάκης, αναδεικνύει την αναγκαιότητα λειτουργίας των λατομείων στο Ν.Έβρου και υπογραμμίζει την ουσιαστική εξοικονόμηση που θα προκύψει στο κόστος των δημοσίων & ιδιωτικών έργων.

Επίσης με την ερώτηση υπενθυμίζει ότι με δική του πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της ψήφισης του Ν.4512/2018 (δείτε την σχετική παρέμβαση), εξασφαλίστηκε νομοθετικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λατομικής περιοχής του Δήμου Διδυμοτείχου, ανοίγοντας έτσι ο δρόμος επαναλειτουργίας των λατομείων στο Κουφόβουνο Διδ/χου!

Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι ο Ν.Έβρου λόγω της ιδιομορφίας & της μορφολογίας του ως ακριτικός νομός, χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης στα κατασκευαστικά θέματα αφού τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλά & πολλαπλά.

Τα εγκεκριμένα ή/και υπό κατασκευή έργα κυρίως οδοποιίας κι αντιπλημμυρικής θωράκισης επιβαρύνονται οικονομικά σε ποσοστό 30% εξαιτίας της προμήθειας των αδρανών υλικών από άλλες περιοχές.

Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να λειτουργήσουν τα λατομεία στο Κουφόβουνο Διδυμοτείχου, ο βουλευτής ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος, όπως επισπεύσει την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων που έχει υποβληθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Επίσης ερωτά εάν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες σύστασης της Επιτροπής Καθορισμού Λατομικών Περιοχών στον Ν.Έβρου καθώς έχει λήξει η θητεία της προηγούμενης επιτροπής & απαιτείται η επανασυγκρότηση της…

Η γνωμοδότηση της εν λόγω επιτροπής αποτελεί προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό των περιοχών του Νομού ως λατομικές…& όχι μόνον!

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Θέμα: Επαναλειτουργία Δημοτικών Λατομείων στο Κουφόβουνο Διδυμοτείχου

Μετά την ψήφιση του Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ 5 Α΄/17-01-0218) που αφορούσε σε «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα της προσθήκης της παρ. 8 του άρθρου 44, λύθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της προτεινόμενης λατομικής περιοχής του Δήμου Διδ/χου (δείτε την σχετική παρέμβαση μου εδώ).

Με την ψήφιση του ως άνω νόμου και σε εκτέλεση του άρθρου 59 Ν.4280/2014, δόθηκε η δυνατότητα στους εκμεταλλευτές λατομείου/ων αδρανών υλικών που δραστηριοποιούνταν έως 8.7.2011 στην εν λόγω περιοχή να προβούν σε εργασίες εκμετάλλευσης/εξόρυξης αδρανών υλικών.

Ο Ν.Έβρου λόγω της ιδιομορφίας & της μορφολογίας χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης στα κατασκευαστικά θέματα αφού τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλαπλά.

Η νομοθετική ρύθμιση ήταν άκρως απαραίτητη και χαρακτηρίστηκε ουσιαστική παρέμβαση γιατί θα μειωθεί το κατασκευαστικό κόστος σε ποσοστό 30% των εγκεκριμένων ή/και των εν εξελίξει έργων στο Νομό, καθ’όσον η προμήθεια αδρανών υλικών εξασφαλίζεται σήμερα από άλλες μακρινές περιοχές.

Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι εμφανές το όφελος σε:

  • Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων
  • Μείωση του χρόνου προμήθειας των υλικών
  • Ελάττωση των δρομολογίων στη μεταφορά των υλικών
  • Παύση της ελεγχόμενης ή μη εξόρυξης αδρανών υλικών από διάφορα σημεία του Έβρου
  • Εφοδιασμός αδρανών υλικών για οικοδομικές εργασίες ιδιωτικού χαρακτήρα…

Ωστόσο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον καθορισμό της συγκεκριμένης περιοχής προϋποθέτει να εγκριθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων που έχει υποβληθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.

Παράλληλα αναμένεται να προχωρήσει η Σύσταση της Επιτροπής Καθορισμού Λατομικών Περιοχών, καθώς έχει λήξει η θητεία, της προηγούμενης επιτροπής.

Η γνωμοδότηση της εν λόγω επιτροπής θεωρείται απολύτως απαραίτητη για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως λατομική…& εκμεταλλεύσιμη!

Κατόπιν των προαναφερομένων & σε συνέχεια τηλεφωνημάτων μου και λοιπών άλλων παραστάσεων- παρεμβάσεων ΕΡΩΤΑΣΘΕ:

· Μπορείτε να επισπεύσετε την διαδικασία έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων που έχει ήδη υποβληθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης;

· Είναι στα σχέδια όπως δρομολογήσετε τη σύσταση της Επιτροπής Καθορισμού Λατομικών Περιοχών που είναι αρμόδια να γνωμοδοτήσει για τα λατομεία και του Ν.Έβρου?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη