Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Δημοσχάκης: Τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη – Ευχάριστα νέα για την Παναγιά Κοσμοσώτειρα

Mια γόνιμη, δημιουργική κι αποδοτική συζήτηση που δεν άφησε κανέναν αρχαιολογικό θησαυρό του Έβρου “παραπονεμένο” έλαβε χώρα την Τρίτη 22/12 μεταξύ του βουλευτού κι επιτίμου Αρχηγού της Ε.Α. Αναστασίου Δημοσχάκη και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Το Κάστρο Διδυμοτείχου, ο Τύμβος Μ. Δοξιπάρας, η Παναγία Κοσμοσώτηρα των Φερών αλλά κι ο αρχαιολογικός χώρος της Σαμοθράκης γέμισαν την πλούσια ατζέντα της συζήτησης με τα επιμέρους θέματα μελετητικών αναγκών και τεχνικών παρεμβάσεων.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το Κάστρο Διδυμοτείχου ο βουλευτής επανήλθε στο ζήτημα αναστήλωσης κι ανάδειξης του σπουδαίου Βυζαντινού Μνημείου, που είχε αναδείξει για πρώτη φορά πρόσφατα και μέσω Γραπτής Ερώτησης.

Υπογράμμισε με έμφαση την αναγκαιότητα σύνταξης (προ)μελετών που θα αφορούν την συνολική αναστήλωση και θα σχετίζονται με τις υποσκαφές και τα σπήλαια που υπάρχουν στο Κάστρο.

Στόχος είναι τόσο η εξασφάλιση της αντοχής του μνημείου, αλλά και η επαναφορά της Βυζαντινής του αίγλης προκειμένου να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης.

Παράλληλα ο βουλευτής ενημέρωσε την Υπουργό για το ζήτημα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Διδυμοτείχου με ευρωπαϊκά παραδείγματα υπογραμμίζοντας ότι το τελεφερίκ το οποίο έχει επίσης προτείνει αποτελεί μια λύση οικολογική, οικονομική, γρήγορη, εντυπωσιακή με ελάχιστες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό, με στοιχειώδεις ανάγκες σε τεχνικά/τεχνολογικά υλικά (κολώνες, ασανσέρ) και προσιτό κόστος.

Στη συνέχεια η συζήτηση κινήθηκε…βορειότερα…προς τον Δήμο Ν. Ορεστιάδος και στον σπουδαίο Τύμβο της Μ. Δοξιπάρας, ένα έργο το οποίο η Υπουργός έχει αγκαλιάσει με θέρμη και εργάζεται με αφοσίωση για την εξέλιξή του.

Ο βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του έργου, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, καθώς και τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης για τους χώρους στάθμευσης οχημάτων!!!

Επεσήμανε δε ότι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με σοβαρές υποδομές και προοπτική επισκεψιμότητας προϋποθέτει αξιοπρεπή οδική πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο!

Αυτό σημαίνει ότι είναι αδήρητος ανάγκη η ανακατασκευή/βελτίωση του οδικού δικτύου που θα ενώνει τους οικισμούς Βάλτο & Μικρής Δοξιπάρας. Η Υπουργός συμφώνησε ότι με συναπόφαση με τον τοπικό Δήμο θα θέσουν το ζήτημα στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών σε επίκαιρο χρόνο!!!

Η επόμενη…στάση της συζήτησης ήταν το Πύθιο και το σπουδαίο Φρούριο του Ιωάννη του Καντακουζινού, το οποίο άνοιξε για πολύ λίγο τις πύλες του τον περασμένο Αύγουστο ωστόσο παραμένει μη επισκέψιμο.

Συμφωνήθηκε ότι υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος των εργασιών όσον αφορά την αποκατάσταση των ορόφων, ωστόσο εκκρεμεί η ανακατασκευή της “σκέπης” ή “στεγάστρου” το οποίο θα προστατεύει το μνημείο από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και θα το καταστήσει επιτέλους επισκέψιμο.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο οι αρμόδιοι επιστήμονες αρχαιολόγοι & ιστορικοί να συμφωνήσουν σε μια κοινά αποδεκτή κι ενδεδειγμένη λύση για την ολοκλήρωση της ανακατασκευής, καθώς η διαφορετικότητα των απόψεων που υφίσταται είναι χρήσιμη αλλά δημιουργεί κωλυσιεργία σε βάρος του μνημείου αλλά και της τουριστικής ανάδειξης.

Χαρμόσυνα ήταν τα νέα για τον μεγαλοπρεπή Ι.Ν. Παναγίας Κοσμοσώτηρας των Φερών, καθώς η Υπουργός ενημέρωσε τον βουλευτή ότι έχει εγκριθεί χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του σπουδαίου βυζαντινού μνημείου που έχει καθιερωθεί ως το Παγκόσμιο Προσκύνημα των απανταχού Θρακών.

Η Σαμοθράκη δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μια συζήτηση για το πολιτισμό και τις σπουδαίες αρχαιότητες. Ο Βουλευτής ενημέρωσε την Υπουργό για τις ενέργειές του που αφορούν την ανάδειξη του αναρριχητικού/καταδυτικού τουρισμού στο Νησί της Νίκης καθώς και για το σχετικό ταξίδι του στην Κάλυμνο μαζί με τον Υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα, καθώς και τους επικεφαλής του Δήμου Σαμοθράκης.

Η Υπουργός διεμήνυσε ότι μετά το πρόσφατο πετυχημένο ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Σαμοθράκη οι εξελίξεις για τον σπουδαίο αρχαιολογικό θησαυρό του Νησιού δρομολογούνται τάχιστα!!!

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δρομολογήθηκαν η εκπόνηση μελέτης και ακολουθούν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου με τίτλο: «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΑΝΩΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΦΟΝΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ Ν.ΕΒΡΟΥ».

Το έργο θεωρείται απολύτως απαραίτητο για την αντιπλημμυρική προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

Ο Βουλευτής έθεσε τον εαυτό του στην διάθεση της Υπουργού για την καλύτερη δυνατή ανάδειξη της περιοχής, ενώ από την πλευρά της η Υπουργός υπογράμμισε τις ανάγκες που υπάρχουν σε στελεχιακό δυναμικό στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου γενικά ελπίζοντας να καλυφθούν μέσω της εν εξελίξει διαδικασίας της κινητικότητας & όχι μόνο…

Αποφασίστηκε να ενώσουν τις κοινοβουλευτικές τους δυνάμεις, ενόψει της τροποποίησης του Νόμου περί ΑΣΕΠ ώστε να εξασφαλιστεί η Μοριοδότηση εντοπιότητας & παλιννόστησης καταγομένων από τον Έβρο, προς δε να προβληθεί στους Εβρίτες ΔΥ όπου & αν υπηρετούν, ότι οι Υπηρεσίες, τα Μουσεία αποτελούν τον καλύτερο εργασιακό προορισμό για τους συμμετέχοντες στην Κινητικότητα του ΥΠ.ΕΣ!!!

Η συζήτηση υπήρξε αποδοτική και χρήσιμη, προέκυψαν ευχάριστες ειδήσεις για τον Νομό, ενώ παράλληλα μπήκαν οι βάσεις για νέες παρεμβάσεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email