Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Δημοτικές εκλογές και νέος νόμος…συμφωνίες και μοιρασιές μας τελείωσαν!

Με αφορμή τα όσα ακούγονται και λέγονται στην Σαμοθράκη, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και την ξεκάθαρη νίκη του Αθανάσιου Βίτσα, αλλά με το τοξικό κλίμα και τον διχαστικό λόγο να κρατούν ακόμη για τα καλά…”φωνές” λογικές προσπαθούν να τοποθετηθούν στα τεκταινόμενα, ώστε να επιστρέψουν η ηρεμία και η σύνεση στο νησί, στοιχεία που η αλήθεια είναι ότι έχουν χαθεί από το 2019. Κάποιοι λοιπόν, γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι θα μπορούσε ο νέος δήμαρχος, να προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θελήσεως και να βάλει τέλος στην πόλωση, “προσφέροντας” στον νυν δήμαρχο Νίκο Γαλατούμο, μια θέση στο νέο δημοτικό σχήμα και έτσι να επέλθει η πολυπόθητη ενότητα.

Αυτό πράγματι, αν ένας δήμαρχος το επιθυμούσε θα μπορούσε να το κάνει στις προηγούμενες εκλογές, σε αυτές τα δεδομένα άλλαξαν και μάλιστα ριζοσπαστικά…

Ελάχιστες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που φέρνει τα πάνω κάτω στη διακυβέρνηση και στη λειτουργία των ΟΤΑ.

Πέραν της μεγάλης αλλαγής, με την κατάργηση των σημερινών δημοτικών οργανισμών και επιχειρήσεων και την ενσωμάτωσή τους στον πυρήνα των δήμων (όπως θα γίνει και με τις σχολικές επιτροπές), το νομοσχέδιο:

– Επαναφέρει τον ορισμό των αντιδημάρχων αποκλειστικά από την παράταξη του δημάρχου.

– Τροποποιείται η διαδικασία ανάδειξης του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. Για κάθε θέση του προεδρείου, πλέον υποδεικνύεται ένας υποψήφιος από τον επικεφαλής κάθε παράταξης.

– Προβλέπεται ότι δεν είναι δυνατή η διαγραφή του επικεφαλής μιας δημοτικής παράταξης από τα μέλη της.

– Ορίζεται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου ως προϋπόθεση για την έγκριση της συζήτησης κατεπειγόντων ή εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων.

– Καθιερώνονται δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνεπώς τα πράγματα είναι πια πολύ απλά και συγκεκριμένα. Όσοι κάνουν όνειρα για μία θέση ή για μία σύμπραξη, αυτό δεν προβλέπεται πια, τουλάχιστον μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι μπαίνει τέλος και σε κάποια “περίεργα” σενάρια που ειπώθηκαν και σε άλλους δήμους του νομού Έβρου, για προεκλογικά τερτίπια και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με επικεφαλής παρατάξεων. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες παρερμηνείες, αφήνοντας βέβαια ορισμένους με την όρεξη…

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη