To πώς πραγματοποιήθηκε η διάσωση των δύο Γερμανών στη Θάσο περιγράφει στο ethnos.gr ο αντιπύραρχος Κώστας Κοντογεωργίου, διοικητής της Πυροσβεστικής στο νησί, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση, αμφισβητώντας τα όσα γράφτηκαν στο ρεπορτάζ της διαδικτυακής έκδοσης του Der Spiegel.
Μία απίθανη περιπέτεια έζησαν δύο Γερμανοί στα δύσβατα μονοπάτια στο βουνό Υψάριο στη Θάσο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, πρόκειται για δύο μέλη 12μελούς ομάδας διάσωσης από τη Βαυαρία ωστόσο ο διοικητής της πυροσβεστικής Θάσου Κώστας Κοντογεωργίου μιλώντας στo ethnos.gr αμφισβήτησε πως επρόκειτο για έμπειρους διασώστες καθώς έδειχναν φοβισμένοι, έκλαιγαν και δεν μπορούσαν να διαχειριστούν την κατάσταση.
Δεν τα είπαν καλά οι Γερμανοί…
Μάλιστα οι ελληνικές υπηρεσίες εμφανίζονται ενοχλημένες από τον τρόπο που το γερμανικό Μέσο ενημέρωσης κάλυψε το θέμα καθώς όπως υποστηρίζουν, αναφέρονται ανακρίβειες όπως για παράδειγμα ότι οι Γερμανοί πεζοπόροι επικοινώνησαν με την υπηρεσία του 112 και δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν αλλά και ότι εξαιτίας της φωτιάς στη Σταμάτα Αττικής δεν υπήρχαν εναέρια σωστικά μέσα στη Θάσο…
Το χρονικό του Der Spiegel
Σύμφωνα με το Der Spiegel 12 Γερμανοί διασώστες επιχείρησαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους να κάνουν πεζοπορία στα αχανή μονοπάτια του Υψαρίου που παγκοσμίως είναι γνωστά για την ομορφιά τους αλλά και για τη δαιδαλώδη χαρτογράφηση τους. Η καταπληκτική θέα από την κορυφή, προς το Άγιο Όρος, τις ακτές της Μακεδονίας, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, ακόμα και τα Δαρδανέλια όταν ο καιρός το επιτρέπει είναι δέλεαρ για όλους.
Έχασαν τον προσανατολισμό τους
Η ομάδα έχασε τον προσανατολισμό της στα μονοπάτια του βουνού που έχει υψηλότερο υψόμετρο 1.204 μέτρα και μην έχοντας αρκετό νερό αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια επικοινωνώντας με τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης εκτάκτων αναγκών 112.
Ο Έλληνας που τους έσωσε από τη Νυρεμβέργη
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Der Spiegel οι Γερμανοί μη μπορώντας να συνεννοηθούν με το κέντρο του 112 και ενημέρωσαν έναν Έλληνα που ζει στη Νυρεμβέργη.
Ο συγκεκριμένος Έλληνας είχε ζήσει στη Θάσο και γνώριζε τόσο τα κατατόπια του νησιού και κυρίως τον αριθμό κλήσης της πυροσβεστικής Θάσου τον οποίο είχε αποθηκεύσει στο κινητό του τηλέφωνο κι έτσι ειδοποίησε άμεσα την Πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού.
Αμέσως σήμανε συναγερμός και ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό τους με τη συμμετοχή περίπου 50 πυροσβεστών, διασωστών και εθελοντών.
Ο διοικητής της πυροσβεστικής διαψεύδει τους ισχυρισμούς των Γερμανών
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον διοικητή της πυροσβεστικής Θάσου αντιπύραρχο Κώστα Κοντογεωργίου, οι συγκεκριμένες αναφορές του δημοσιεύματος, είναι γεμάτες από ανακρίβειες και θίγουν τις ελληνικές Αρχές σε δύο βασικά σημεία.
Το 112 και τα εναέρια μέσα
«Αναφέρουν πως οι δύο Γερμανοί δε μπορούσαν να συνεννοηθούν με την υπηρεσία του 112 ενώ γνωρίζω πως ουδέποτε υπήρξε κλήση. Επίσης, εγώ ενημερώθηκα από την αστυνομία και όχι από πολίτη. Δεύτερον το Der Spiegel αναφέρει ότι δεν είχαμε εναέρια μέσα διότι είχαν πάει στη φωτιά στη Σταμάτα Αττικής, κάτι το οποίο είναι επίσης ψέμα. Είχαμε ελικόπτερο αλλά προσωπικά δε ζήτησα τη συνδρομή του διότι το σημείο είναι δυσπρόσιτο και υπήρχαν πολλοί κίνδυνοι για τη χρήση ελικοπτέρου. Άλλωστε μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που λάβαμε την κλήση φτάσαμε στο σημείο. Εγώ προσωπικά τους εντόπισα, είχαμε επικοινωνία συνεχώς και διηύθυνα την επιχείρηση με το πεζοπόρο τμήμα που τους προσέγγισε. Ήταν μία πολύ δύσκολη επιχείρηση διότι το σημείο είναι κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού», αναφέρει αποκλειστικά στο ethnos.gr o Kώστας Κοντογεωργίου.
«Εφτασα σε 45 λεπτά στην κορυφή»
Όπως επισημαίνει ο κ. Κοντογεωργίου, έλαβε κλήση από το διοικητή της αστυνομίας στις 13:04 το μεσημέρι της Τρίτης 27/7 και σε 45 λεπτά είχε φτάσει στην κορυφή: «Προσανατολίστηκα γρήγορα και μέσα σε 45 λεπτά είχαμε εντοπίσει τα δύο άτομα που είχαν εγκλωβιστεί. Ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Έκλαιγαν, είχαν φοβηθεί πολύ γιατί εκεί πράγματι το σημείο είναι πολύ δύσβατο, οι πέτρες έκαιγαν από τη ζέστη και γλιστρούσαν στο γκρεμό. Είναι ένα πολύ δύσκολο σημείο που στο παρελθόν έχουν εγκλωβιστεί και άλλοι, συνήθως Γερμανοί».
«Ηταν άθλος…»
Ο διοικητής αποκάλυψε πως αρχικά ενοχλήθηκε από τη συμπεριφορά των δύο εγκλωβισμένων αλλά όταν ηρέμησαν αντιλήφθηκαν πως είχαν βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση: «Επειδή έχω ζήσε για χρόνια στη Γερμανία γνωρίζω τη γλώσσα και μπορούσα να τους καταλάβω και να τους μιλήσω στα γερμανικά. Στην αρχή είχαν επικριτική συμπεριφορά. Τους εξήγησα ότι επρόκειτο για άθλο το ότι καταφέραμε να φτάσουμε σε 45 λεπτά σε αυτό το δύσκολο σημείο. Στη συνέχεια, τους ζήτησα να είναι ήρεμοι και ψύχραιμοι και τους έδωσα να καταλάβουν ότι οι Έλληνες διασώστες είναι πολύ έμπειροι. Είχαν πανικοβληθεί. Αργότερα κατάλαβαν τι δυσκολία του εγχειρήματος, ζήτησαν συγγνώμη και μας ευχαρίστησαν. Αυτά έγιναν. Όλα τα άλλα που γράφονται για κλήση στο 112, για 12 Γερμανούς που χάθηκαν και ελικόπτερα που δεν υπήρχαν, δεν είναι αληθή. Επίσης, από την πρώτη στιγμή ζήτησα τη συνδρομή και της ΕΜΑΚ αλλά όταν εντόπισα τους ανθρώπους ζήτησα από την ΕΜΑΚ να γυρίσει στη βάση της παρότι ήδη βρίσκονταν στο πλοίο και έρχονταν στο νησί».
Γύρισαν στο ξενοδοχείο τους
Όπως αναφέρει η on line έκδοση του Der Spiegel, «πέντε ώρες μετά, εντοπίστηκαν όλοι οι γερμανοί πυροσβέστες, εφοδιάστηκαν με τα απαραίτητα και επέστρεψαν σώοι και αβλαβείς στο ξενοδοχείο τους. Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Νυρεμβέργης ωστόσο δε θέλησε να αποκαλύψει από πια ακριβώς πόλη της Βαυαρίας προέρχονταν η ομάδα των εθελοντών πυροσβεστών».
Πηγή: ethnos.gr