Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Διακινητής ετών 13! Αν μπορούσε να μιλήσει ο Εβρος…

 Διακινητής µεταναστών, ετών… δεκατριών. Μετέφερε παράτυπους Σύρους µετανάστες που είχαν εισέλθει από τον Εβρο, µε προορισµό τη Θεσσαλονίκη. Στη διαδροµή έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου που οδηγούσε, αλλά πρόλαβε και το έσκασε, αν και ελαφρά τραυματισμένος. Πιάστηκε όμως η δεκαεφτάχρονη συνεργάτις του, η οποία και αποκάλυψε την ταυτότητα και την ηλικία του. Δυο παιδάκια στην υπηρεσία των αδίστακτων κυκλωμάτων!

Προφανώς τους ανέθεσαν κάποιοι «μεγαλύτεροι» υπεργολαβία τη μεταφορά, ώστε αν συλληφθούν, όπως και έγινε, να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων του νόμου για ανηλίκους.

Δεν (πρέπει να) εκπλήσσει. Τα λεφτά είναι πολλά. Στο «χρηματιστήριο» του Εβρου τζιράρονται και από τις δύο όχθες πολλά εκατομμύρια. Τριακόσια πενήντα ευρώ θα εισέπραττε ο δεκατριάχρονος για να οδηγήσει το αυτοκίνητο μέχρι τη Θεσσαλονίκη και άλλα τόσα η φίλη του. Μόνο για να περάσει το ποτάμι κάποιος, από τη Συρία ή το Αφγανιστάν π.χ., θέλει, με βάση τις καταθέσεις όσων συλλαμβάνονται, μίνιμουμ δύο χιλιάδες ευρώ το «κεφάλι», και αν τα νερά είναι φουσκωμένα, τα διπλάσια λόγω «ρίσκου».

Ετσι, μια πενταμελής οικογένεια μπορεί να θέλει δέκα έως και είκοσι χιλιάδες, στην καλύτερη περίπτωση. Αυτά μόνο για να διαβεί τον Εβρο, γιατί για να φθάσει από την πατρίδα του έως την τουρκική όχθη θα χρειαστεί να πληρώσει άλλα τόσα, ίσως και περισσότερα. Το σύστημα που λειτουργεί απροκάλυπτα ή καμουφλαρισμένα και από τις δύο πλευρές στον Εβρο πρέπει να ταϊστεί και να ταϊστεί γερά. Δεν είναι όλοι αθώοι όσοι προωθούνται ή έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στη μεθόριο τάχα για να διευκολύνουν τους δυστυχείς πρόσφυγες/μετανάστες στο πέρασμά τους στην Ελλάδα και από εκεί στην καρδιά της Ευρώπης.

Οι έμποροι της ελπίδας έχουν πολλά πρόσωπα και γερές διασυνδέσεις εντός και εκτός. Επινοούν τεχνάσματα για να περάσουν το «εμπόρευμα» και να κονομήσουν.

Χρησιμοποιούν παιδάκια, διακινούν fake news ώστε να αποπροσανατολίσουν τους φρουρούς, ενίοτε φέρουν και το προσωπείο του «ανθρωπισμού». Μια ΜΚΟ παραδέχθηκε χθες, προς τιμήν της, ότι είχε «εσφαλμένη πεποίθηση» όταν ξεσήκωσε τον κόσμο πως τριάντα οκτώ πρόσφυγες είχαν εγκλωβιστεί σε ελληνικό έδαφος νησίδας στον Εβρο και κινδύνευε η ζωή τους.

Η υπόθεση έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις, με δημοσιεύματα περί θανάτου στη συγκεκριμένη νησίδα μιας πεντάχρονης προσφυγοπούλας, εμφανίζοντάς τη θύμα της απανθρωπιάς των ελληνικών αρχών.

Εως χθες δεν είχε βρεθεί σε ελληνικό έδαφος, ούτε το σημείο όπου υποτίθεται ενταφιάστηκε η μικρή ούτε είχε προκύψει από πουθενά ότι το κοριτσάκι ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Μακάρι να ήταν ένα από τα πολλά επικοινωνιακά κόλπα των κυκλωμάτων για να ασκήσουν, όπως υποστηρίχθηκε, πίεση στις Αρχές ώστε να περάσουν στην Ελλάδα οι «38 της νησίδας». Ο Εβρος κρύβει απίστευτες ανθρώπινες τραγωδίες, πολλά μυστικά και μπόλικο χρήμα. Αν μπορούσε να μιλήσει…

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr – Σταύρος Τζίμας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη