Οι διακοπές του Πάσχα πέρασαν αφήνοντας όμως ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα αναφορικά με την τουριστική σεζόν η οποία φαίνεται να έχει ξεκινήσει δυναμικά για φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις διακοπές του Πάσχα, εκτός από τον εσωτερικό τουρισμό, είχαμε πολύ ισχυρό το αποτύπωμα των Τούρκων επισκεπτών που φαίνεται να επέστρεψαν σε ρυθμούς επισκεψιμότητας το 2018 και 2019, όπου ήταν πολύ καλές τουριστικές χρονιές.
Εάν περπατούσε κανείς στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης το Μεγάλο Σάββατο θα άκουγε πολύ συχνά περαστικούς να μιλάνε Τουρκικά, ειδικά στον εμπορικό ιστό της Αλεξανδρούπολης.
Τα χαρακτηριστικά των Τούρκων επισκεπτών είναι ξεκάθαρα και ευδιάκριτα.
Επιλέγουν αυτή την περίοδο, ξενοδοχεία κοντά ή ακόμα και στο κέντρο της πόλης, διαλέγουνε με προσοχή ταβέρνες και εστιατόρια απολαμβάνοντας το φαγητό τους και φυσικά όταν (!) βρίσκουν τα καταστήματα ανοιχτά είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν. Μεταξύ των άλλων δεν λένε όχι στις γαστρονομικές παραδόσεις του Πάσχα, που είναι το αρνάκι και το κατσικάκι, αποδεκτά και από τις δικές τους θρησκευτικές παραδόσεις. Τέλος ανήκουν στην κατηγορία των τουριστών που «ξέρουν να ξοδεύουν» όπως αναφέρουν στελέχη ξενοδοχείων και επαγγελματίες της εστίασης.
Με πολύ λιγότερη ένταση έκαναν την εμφάνισή τους οι Βούλγαροι τουρίστες παρά το γεγονός ότι γιορτάζουμε μαζί το ορθόδοξο Πάσχα. Πολύ λιγότεροι και ίσως ελάχιστοι οι τουρίστες από άλλες χώρες.
Είναι ώρα μάλλον να αναγνωρίσουμε την αξία της τουρκικής τουριστικής αγοράς, η οποία θα κάνει και φέτος αισθητή την παρουσία της, όσο κι αν μερικοί φοβούνται να αναγνωρίσουν την δυναμική που έχει και την αξία της για την τοπική οικονομία.
Από την άλλη οι προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια με παρουσίες σε εκθέσεις, στοχεύουν σε άλλες τουριστικές αγορές και περιορίζονται σε αποτελέσματα που γίνονται εμφανή για πολύ μικρή περίοδο μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι Τούρκοι τουρίστες δεν έχουν πει την «τελευταία τους κουβέντα».
Η επόμενη απέλαση αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες καθώς ξεκινά το Μπαϊράμι, μία από τις δύο μεγάλες θρησκευτικές εορτές των γειτόνων που ξεκινά 20 Απριλίου και διαρκεί μέχρι τις 23 Απριλίου.
Μεγάλης σημασίας για πολλούς Τούρκους είναι και ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου. Ο Άγιος Γεώργιος είναι ένας άγιος τον οποίον τιμούν, γι’ αυτό και επισκέπτονται ελληνικούς προορισμούς ανήμερα της γιορτής του.
Οι λόγοι που τόσοι Τούρκοι πιστεύουν στον Άγιο Γεώργιο είναι τρεις.
Πρώτος και βασικότερος; Πιστεύουν στα θαύματα του Αγίου Γεωργίου, τα οποία όπως λένε συμβαίνουν σε όσους πιστεύουν σε αυτόν, ανεξαρτήτως θρησκείας.
Δεύτερον, το πράσινο χρώμα της στολής του, είναι για τους μουσουλμάνους το χρώμα της ζωής. Δηλαδή ιερό.
Και τρίτον, ειδικά οι Τούρκοι της Κωνσταντινούπολης, στην όψη του τροπαιοφόρου με το ξίφος πάνω στο άλογο, ένιωθαν πάντα έναν φόβο.
Σε κάθε περίπτωση οι σχέσεις με την Τουρκία αναμένονται θερμές για την φετινή τουριστική σεζόν και ελπίζουμε αυτό να περιοριστεί μόνο σε τουριστικό επίπεδο.