Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΜΥΑΛΑ

Γράφει ο Ιωάννης Φουντουκίδης Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Τεχνολόγος Τροφίμων

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς, φέρνει κάθε φορά στο επίκεντρο την συζήτηση, που αφορά τις διατροφικές επιλογές των μαθητών, εντός σχολικού ωραρίου. Η συζήτηση αυτή, είναι πιο έντονη την φετινή σχολική χρονιά, εξαιτίας της πανδημίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη και της αποδεδειγμένης αναγκαιότητας για θωράκιση του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω της ποιοτικής και ισορροπημένης διατροφής.

Η διατροφική συμπεριφορά και στάση του μαθητικού πληθυσμού στο σχολείο, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς:

Α) Οι μαθητές περνούν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας στο σχολείο, άρα οι διατροφικές επιλογές που λαμβάνουν χώρα σε αυτό, αποτελούν σημαντικό τμήμα της συνολικής ποιότητας της διατροφής τους.

Β) Η διατροφική συμπεριφορά στο σχολείο, επηρεάζει αυτό που χαρακτηρίζεται ως ισορροπημένο διαιτητικό 24ωρο. Για παράδειγμα, αν κάποιος μαθητής δεν καταναλώνει συστηματικά σχολικό κολατσιό, κινδυνεύει να υπερπροσλάβει θερμίδες στη συνέχεια της ημέρας. Αντίστροφα, αν κάποιος μαθητής κάνει άστοχες επιλογές στο σχολείο, αυξάνει τις πιθανότητες να μην επιθυμεί μεσημεριανό γεύμα ή να μην καταναλώνει σαλάτα σε αυτό.

Γ) Η δύναμη της αλληλεπίδρασης, μεταξύ των συμμαθητών, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις διαιτητικές συνήθειες των παιδιών. Είναι συχνό φαινόμενο, για παράδειγμα, η κατανάλωση αναψυκτικών, ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των μαθητικών παρεών.

Η υιοθέτηση, λοιπόν, κατάλληλων διατροφικών επιλογών, στο χώρο του σχολείου, είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς αυτές αποτελούν κομμάτι μιας ισορροπημένης και ποιοτικής διατροφής. Στον παραπάνω σκοπό, καίρια συμβολή έχουν τόσο οι γονείς, όσο βέβαια και οι παιδαγωγοί.

Υπάρχει μία πολύ μεγάλη γκάμα ορθών επιλογών, που μπορούν να υποστηρίζουν με επάρκεια τους μαθητές, κατά το σχολικό ωράριο και συνάμα να είναι γρήγορες, πρακτικές και οικονομικές.

Οι σπουδαιότερες από αυτές είναι :

  • Κουλούρι σουσαμένιο
  • Φρούτα εποχής
  • Μπάρα βρώμης ή δημητριακών
  • Σταφιδόψωμο
  • Ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια)
  • Σάντουιτς με κασέρι και αυγό ή κοτόπουλο ή γαλοπούλα
  • Σπιτική τυρόπιτα
  • Σπιτικό κέικ
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Σάντουιτς με ταχίνι και μέλι

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ο ιδιαίτερος ρόλος, που διαδραματίζει, η σωστή και τυπική λειτουργία των σχολικών κυλικείων, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην καταπολέμηση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας. Το προϊόντα πώλησης των κυλικείων, περιγράφονται ρητώς και με σαφήνεια στον οδηγό του ΚΕΠΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) . Η παραβίαση του παραπάνω αναλυτικού οδηγού, που δυστυχώς συχνά παρατηρείται, με πώληση προϊόντων, ανθυγιεινών και ποιοτικά υποβαθμισμένων,  συντελεί στην ανάπτυξη κακών διαιτητικών συνηθειών και εν τέλει στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας του μαθητικού πληθυσμού.

Φουντουκίδης Ιωάννης Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Τεχνολόγος Τροφίμων 6942246343 – 2551037316

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη