Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Διαχείριση υδάτων – Επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα – Ο ρόλος της Βουλγαρίας – Αναθεώρηση Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας στη Θράκη

«Είμαστε μια χώρα που εξαρτόμαστε πολύ από τη Βουλγαρία,συνεπώς τα επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα δεν εξαρτώνται μόνο από το πως θα τα διαχειριστούμε αποκλειστικά εμείς, αλλά εξαρτάται και από το όγκο του νερού που μας έρχεται από τη Βουλγαρία».

Με αυτή την φράση δόθηκε και το στίγμα της διαχείρισης των υδάτων, που αφορά κυρίως τον Έβρο και το πως αυτό το ζήτημα αντιμετωπίζεται διαχρονικά.

Την ενίσχυση της θωράκισης αλλά και τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, είχε σαν στόχο η 1η  Αναθεώρηση Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θράκης , για την οποία πραγματοποιήθηκε ημερίδα – διαβούλευση στην Κομοτηνή.

Σε αυτήν παρουσιάστηκαν από την Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Διεύθυνση Υδάτων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης η υφιστάμενη κατάσταση, τα δεδομένα, οι προτεραιότητες και οι αναγκαιότητες που αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο.

Από το 2018 είχε εγκριθεί το σχέδιο διαχείρισης για τη Θράκη, το οποίο όμως σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία πρέπει να επικαιροποιείται κάθε έξι χρόνια.

Στην ημερίδα με τους εμπλεκόμενους φορείς έγινε διεξοδική ανάλυση των κινδύνων, οι νέες συνθήκες και η αναθεώρηση των στόχων με τις όποιες αστοχίες, που δεν απέχουν και πάρα πολύ από την αρχική καταγραφή και αποτύπωση των χαρτών και των στοιχείων.

Ο γενικός διευθυντής στη Διεύθυνση Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής & Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας  – Θράκης Στέλιος Ταμβακίδης, εξήγησε, ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, να αναθεωρείται το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, πράγμα που σημαίνει λάθη ή άλλα δεδομένα που προκύπτουν και λόγω κλιματικής αλλαγής διαμορφώνουν ένα «τοπίο» που θέλει και άλλη αντιμετώπιση.

Επιπλέον ανέφερε, ότι είμαστε μια χώρα και κυρίως σε σχέση με τον Έβρο που εξαρτάται πολύ από την γειτονική χώρα την Βουλγαρία, οπότε επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα δεν έχουν να κάνουν μόνο πώς θα τα διαχειριστούμε εμείς αλλά εξαρτώνται και από τους όγκους νερού που διοχετεύονται από τη Βουλγαρία, γι΄ αυτό και είναι σημαντικό να προωθούνται κοινά διαχειριστικά σχέδια υδάτων, ώστε και οι δύο χώρες να είναι περισσότερο έτοιμες.

Να θυμίσουμε, πως το υδάτινο διαμέρισμα της Θράκης αποτελείται από πέντε λεκάνες απορροής, οι δυο εκ των οποίων, είναι διασυνοριακές λεκάνες απορροής, αυτές των ποταμών Νέστου και Έβρου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα 28 μέτρα που πρότεινε το υφιστάμενο σχέδιο για τις περιοχές της Θράκης, εκτός του ποταμού Έβρου, σύμφωνα με την αναθεώρηση, από αυτά 5 ολοκληρώθηκαν, 14 βρίσκονται σε εξέλιξη και 9 δεν έχουν αρχίσει καν. Από τη διαβούλευση προτείνεται η ολοκλήρωση και η εκκίνηση κάποιων, ενώ το σχέδιο αναμένεται στην τελική του μορφή, να περιλαμβάνει και άλλες προβλέψεις.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη