Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Διδυμότειχο: Να κατεδαφιστεί η γέφυρα Ερυθροποτάμου και να γίνει νέα, έδειξε η Στατική Μελέτη

Στην κατεδάφιση της γέφυρας στον ποταμό Ερυθροποτάμο που συνδέει το Διδυμότειχο με τα νεκροταφεία της πόλης και την κατασκευή νέας , προτείνει η Στατική μελέτη της Περιφέρειας ΑΜΘ, που εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή στην πρόσφατη συνεδρίασή της.

Η γέφυρα που παραμένει κλειστή λόγω σοβαρών προβλημάτων από τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με την μελέτη δεν μπορεί να επισκευασθεί. Στην απόφαση της Οικονομικής επιτροπής σημειώνονται και τα εξής: «η υπάρχουσα γέφυρα πρέπει να τεθεί εκτός κυκλοφορίας, να καθαιρεθεί και να προγραμματιστεί η κατασκευή νέας, περίπου στην ίδια θέση με την υπάρχουσα, δηλ. σε μικρή απόσταση στα κατάντη αυτής, ώστε να ανταποκρίνεται στο σημερινό επίπεδο τεχνικής και τεχνολογίας κατασκευής ανάλογων έργων. Εκτιμάται συνολικό μήκος 120,0- 130,0, πλάτος 12,70 μ…».

Προηγήθηκε απόφαση της Οικονομικής επιτροπής στις 5 Νοεμβρίου 2019 που διαπιστώθηκαν προβλήματα στη γέφυρα και αποφασίσθηκε η μελέτη στατικότητας της:
“Για την ανωτέρω γεφύρωση υπάρχουν διαπιστώσεις περί της δημιουργίας προβλημάτων που αφορούν στην στατική της επάρκεια, δηλαδή παρουσιάζει σημαντικές φθορές και αλλοιώσεις στα κύρια δομικά στοιχεία και απαιτούνται επείγουσες επισκευαστικές εργασίες, καθώς καθίσταται επικίνδυνη για το χρήστη. Με την παρούσα σύμβαση αντιμετωπίζεται η ανάγκη μελέτης στατικής επάρκειας του εξεταζόμενου έργου, καθώς και η πρόταση μέτρων αποκατάστασης των βλαβών και η μελέτη για την υλοποίηση των απαιτούμενων επεμβάσεων ώστε να αποκτηθεί αποδεκτό επίπεδο ασφάλειας κατά την λειτουργία της. Σύμφωνα με το μακροσκοπικό έλεγχο που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ελέγχου Στατικότητας Γεφυρών του Οδικού Δικτύου αρμοδιότητος της ΔΤΕ ΠΕ Έβρου στην εν λόγω γέφυρα παρουσιάζονται τα εξής προβλήματα:
• Στα φατνώματα της γέφυρας παρουσιάζονται αποφλοιώσεις και ρηγματώσεις σημαντικού μεγέθους με εμφάνιση οπλισμών και οξείδωση αυτών.
• Στα μεσόβαθρα παρατηρήθηκαν ρηγματώσεις, αποφλοιώσεις και φωλιές με εμφάνιση των οπλισμών και οξείδωση αυτών”.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη θα πρέπει να προχωρήσει η μελέτη για την κατασκευή νέας γέφυρας και η ανεύρεση πόρων για την υλοποίησή της.

[pdfjs-viewer viewer_width=0 viewer_height=800 url=https://focustonevro.gr/wp-content/uploads/2021/03/ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ.pdf download=true print=true fullscreen=false fullscreen_target=false fullscreen_text=”on” zoom=0 search_term=”” ]
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη