Μια δύσκολη εβδομάδα είναι αυτή για τον υπουργό Υγείας… Το θέμα των δραματικών ελλείψεων γιατρών σε τουλάχιστον 14 νοσοκομεία της χώρας ανάμεσα σε αυτά του Διδυμοτείχου, της Ξάνθης και της Δράμας, βρέθηκε στο επίκεντρο συσκέψεων αλλά και της οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ του κυρίου Γεωργιάδη και των ιδιωτών γιατρών μετά την άρνηση των τελευταίων να συνδράμουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Η δέσμευση του πρωθυπουργού για ανάταξη του ΕΣΥ μέσω δραστικών μεταρρυθμίσεων, λειτούργησε ως θρυαλλίδα, πυροδοτώντας έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις, όταν εξειδικεύτηκαν οι λύσεις για την κάλυψη των κενών ιατρικών θέσεων.
Σε ένα μπαράζ εμφανίσεων, από τη Βουλή μέχρι τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και συνέδρια ο κύριος Γεωργιάδης παραδεχόμενος την αποτυχία των δεκάδων άγονων προκηρύξεων, χωρίς όμως να εξηγεί τι φταίει, ούτε να το συνδέει με τις χαμηλές αμοιβές, παρουσίασε την πρόταση που είχε καταρτίσει το υπουργείο για την ενίσχυση των 14 πιο προβληματικών περιοχών: Στα ισάριθμα νοσοκομεία με την υπολειτουργία παθολογικών κλινικών θα βάζουν πλάτη οι ιδιώτες γιατροί κάνοντας μια εφημερία την εβδομάδα επί πληρωμή. Πρόκειται για νοσοκομεία στις εξής περιοχές: Κως, Σαντορίνη, Ρέθυμνο, Σητεία, Ιεράπετρα, Πύργος, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Γρεβενά, Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Κιλκίς και Διδυμότειχο.
Η άρνηση των γιατρών να συνδράμουν στα δημόσια νοσοκομεία – αποτυπώθηκε μάλιστα με στοιχεία, επί συνόλου 145 γιατρών μόλις 6 απάντησαν θετικά- αποκάλυψε ότι το planB του υπουργείου ήταν οι επαπειλούμενες κυρώσεις για να πειστούν οι γιατροί.
Η διακοπή της συνταγογράφησης για τους ιδιώτες μέσω της καταγγελίας της σύμβασης τους με τον ΕΟΠΥΥ ήταν η πρώτη προειδοποίηση. Η δεύτερη ήταν η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών. Κάτι που έχει γίνει μόνο στην έκτακτη υγειονομική συνθήκη της πανδημίας.
Αντίθετη είναι η άποψη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που επισήμανε απαντώντας στον υπουργό Υγείας πως «το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο», αλλά πως «με απειλές και βία μόνον επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε».
Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως είναι πρόβλημα που συζητιέται μήνες με τους διοικητές, τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να εξευρεθεί λύση, ωστόσο ο ΠΙΣ, απαντώντας με επιστολή του στις αιτιάσεις κατά των γιατρών, υποστήριξε πως «ουδέποτε μας έχετε θέσει το πρόβλημα που επικαλείστε τώρα ως κατεπείγον. Κατά συνέπεια οι ευθείες ή συγκαλυμμένες απειλές είναι απολύτως αδικαιολόγητες»
Την ίδια ώρα πάντως, χαρακτηριστικό παράδειγμα της σοβαρής έλλειψης προσωπικού είναι το γεγονός, ότι το νοσοκομείο του Διδυμοτείχου προχώρησε στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σύμφωνα με την οποία αναζητά έναν εξωτερικό συνεργάτη, τον οποίο θα προσλάβει για ένα χρόνο, με μπλοκάκι, προκειμένου να στελεχώσει τα ασθενοφόρα του!