Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Διδυμότειχο: Σε αναμονή για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των Ρομά

Μετά τις εκλογές αναμένεται να επικυρωθεί η ένταξη του δήμου Διδυμοτείχου στο πιλοτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης ομάδων Ρομά, από το οποίο, βάσει ρητών διαβεβαιώσεων που είχε η δημοτική αρχή, θα χρηματοδοτηθεί με 5 εκ. ευρώ. «Καταθέσαμε πλήρη φάκελο μετά την πρόσκληση του προγράμματος, πέρυσι το καλοκαίρι επισκέφθηκε και είδε από κοντά την κατάσταση στο Διδυμότειχο ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, και η διαβεβαίωση που έχουμε είναι ότι από τα 15 εκ. ευρώ που θα διατεθούν για την υλοποίηση του προγράμματος, τα πέντε θα είναι για τον δήμο Διδυμοτείχου», ανέφερε συγκεκριμένα κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Διδυμοτείχου ο δήμαρχος της πόλης, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, απαντώντας σε αναφορά του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Γιάννη Σαρσάκη, που υποστήριξε ότι «τα λυόμενα των Ρομά κατά μήκος του περιφερειακού δρόμου του Διδυμοτείχου, αυξάνονται συνεχώς».

«Εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις και εγκριθούν τα χρήματα, όλα τα λυόμενα που βρίσκονται γύρω από την πόλη θα μετεγκατασταθούν σε συγκεκριμένο χώρο, όπου θα υπάρχουν προκάτ κατοικίες μικρών, μεν, διαστάσεων, αλλά με χώρους υγιεινής, ασφαλή και νόμιμη ηλεκτροδότηση και υδροδότηση», απάντησε ο κ. Χατζηγιάννογλου.

Το θέμα, πάντως, πήρε διαστάσεις κόντρας μεταξύ του δημάρχου και του επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας», Χρήστου Τοκαμάνη, όταν στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Χατζηγιάννογλου εμφάνισε έγγραφο του 2004, το οποίο έφερε την υπογραφή του τότε δημάρχου, κ. Τοκαμάνη, με αίτημα προς τη ΔΕΗ να ηλεκτροδοτήσει 6 λυόμενες κατοικίες Ρομά στην περιοχή του νοτίου αναχώματος Ερυθροποτάμου, με δαπάνη του δήμου, ύψους 5.900 ευρώ περίπου. «Όταν εμείς φέραμε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο να παραχωρήσουμε τη χρήση λυόμενων που βρίσκονται πίσω από την υπηρεσία του ΕΦΚΑ, ώστε να μπορέσουν να ηλεκτροδοτηθούν νόμιμα, εσείς και ο κ. Πατσουρίδης, με τις παρατάξεις σας, καταψηφίσατε.

Αποτέλεσμα ήταν να συνεχίζει να υπάρχει η ίδια κατάσταση, με τον κίνδυνο να καεί ξανά κάποιο λυόμενο, διότι παίρνουν ρεύμα με μπαλαντέζες, ο ένας από τον άλλο, πιθανόν από το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του δήμου. Κατά το παρελθόν, βέβαια, όταν ήσασταν δήμαρχος, κάνατε πολιτική “μπίζνα” με τους Ρομά που διαμένουν σε λυόμενα και τους ρευματοδοτούσατε…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγιάννογλου. «Λέτε ψέματα, το έγγραφο που εμφανίζετε αφορά μάλλον την επέκταση δικτύου φωτισμού της περιοχής που βρίσκονται τα αναφερόμενα λυόμενα…», του απάντησε ο κ. Τοκαμάνης, συμπληρώνοντας πως «για να ηλεκτροδοτηθούν τα έξι λυόμενα, θα έπρεπε να πάρουν ξεχωριστά χαρτιά, με όνομά του ο καθένας».

«Ό,τι και να λέτε, το χαρτί μιλά για ηλεκτροδότηση έξι λυόμενων», ανταπάντησε ο κ. Χατζηγιάννογλου, με τον κ. Τοκαμάνη να τον κατηγορεί για «γελοία πολιτική κατάντιας, με τα λυόμενα των Ρομά». «Εσείς κάνατε κοινωφελές έργο μαζί τους, κι εγώ κάνω πολιτική κατάντιας…», σχολίασε σκωπτικά, κλείνοντας τη συζήτηση, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη