Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Διδυμότειχο Blues: Η ιστορία του τραγουδιού που άλλαξε τη ζωή του Μαχαιρίτσα

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον αιφνίδιο θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να πιστέψει, να δεχτεί, να συνειδητοποιήσει ότι ο αγαπημένος τραγουδοποιός δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας.

Ήταν νωρίς το πρωί εκείνης της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου του 2019, όταν τα τηλέφωνα από συνεργάτες και συναδέλφους χτυπούσαν σαν τρελά για να ειδοποιήσουν, να ρωτήσουν, να επιβεβαιώσουν το ξαφνικό «φευγιό» του Λαυρέντη… Στις 6:45 το πρωί ο γνωστός τραγουδοποιός υπέστη καρδιακή προσβολή στο σπίτι του στον Πτελεό Μαγνησίας όπου βρισκόταν για ολιγοήμερες διακοπές, μια προσωρινή ανάπαυλα, λίγο μετά τις συναυλίες του σε όλη την Ελλάδα με τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Μαζί του ήταν η κόρη του, η οποία αμέσως ειδοποίησε ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο Νοσοκομείο του Βόλου. Εκεί παρά τις προσπάθειες ανάταξης από τους γιατρούς, ο Λαυρέντης δεν τα κατάφερε…

Μπορεί εκείνο το πρωινό ο αγαπημένος τραγουδοποιός να «έφυγε» από κοντά μας, όμως παραμένει πάντα εδώ μέσα από τα δεκάδες τραγούδια που έγραψε και ερμήνευσε. Ένα από αυτά είναι και το εμβληματικό Διδυμότειχο Βlues που κυκλοφόρησε το 1991 μέσα στον ομώνυμο δίσκο του Λαυρέντη.

Το συγκεκριμένο κομμάτι κυκλοφόρησε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για εκείνον και όπως έχει δηλώσει στην υπογράφουσα του χάρισε μια δεύτερη και μεγαλύτερη καριέρα στο ελληνικό πεντάγραμμο. Το 1989 η εμπορική αποτυχία του δίσκου «Ο Μαγαπάς και η Σαγαπώ» βάραινε τις πλάτες του Λαυρέντη. Είχε σκεφτεί μέχρι και να παρατήσει τη μουσική και το τραγούδι: «η γυναίκα μου δούλευε ως αγιογράφος τότε και με συντηρούσε. Κάποια στιγμή θα τα παράταγα, τί θα έκανα; Τότε έγραψα το “Διδυμότειχο” που άλλαξε όλη μου την πορεία» μου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Το Διδυμότειχο Blues είναι βιογραφικό, εμπνευσμένο από τα χρόνια του Λαυρέντη στον στρατό. Η μουσική ανήκει στον ίδιο, ενώ οι στίχοι στον Γιάννη «Μπαχ» Σπυρόπουλο. Ο δεύτερος εμπνεύστηκε τους στίχους μέσα σε λίγη ώρα αφότου ο Μαχαιρίτσας του διηγήθηκε προσωπικές του ιστορίες από τον στρατό.

«Το τραγούδι αυτό είναι βιογραφικό κι αφορά την προσωπική μου ιστορία στο στρατό. Την διηγούμουνα μια μέρα στον Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο», είχε πει ο ίδιος. «Το ίδιο απόγευμα, εκεί που ήμουν στο καφενείο και έπαιζα χαρτιά, μου την έφερε σε στίχους».

Ο δίσκος ετοιμάστηκε, όμως ο Μαχαιρίτσας πίστευε ότι ένα άλλο τραγούδι θα έκανε μεγάλη επιτυχία. Το επίσης γνωστό Σε στυλ να μη ξεχνιόμαστε. Ωστόσο δεν είχαν όλοι την ίδια γνώμη και δικαιώθηκαν. Σε συνέντευξή του στον «Ορφέα» και τον Μιχάλη Τσαντίλα είχε πει: «Όταν ολοκληρώθηκε το Διδυμότειχο Blues και το τραγούδησα μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, είδα τις αντιδράσεις όλων στην εταιρεία, που έλεγαν ότι με το τραγούδι αυτό θα γίνει της κακομοίρας! Το είχε καταλάβει ο Μάτσας. Είχε και τρομερές εμπειρίες βέβαια αυτός. Εγώ δεν περίμενα τίποτα και γι’ αυτό ήμουν κι ελεύθερος. Κι όμως, ήταν καταιγιστική η επιτυχία του. Το “Διδυμότειχο Blues”, τώρα, μετά από τόσα χρόνια, το καταλαβαίνω, είναι ένα διαχρονικό τραγούδι κι ένα τραγούδι που δεν ξεφτίζει με τίποτα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά ο Μαχαιρίτσας ήθελε να δώσει το τραγούδι στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου για να το ερμηνεύσουν μαζί. Και πάλι όμως, ήταν ο Μάτσας εκείνος που αντέδρασε και μαζί με τον συνεργάτη του, Ηλία Μπενέτο, άλλαξαν τη μοίρα του κομματιού αλλά και του ίδιου του Λαυρέντη. Τού πρότειναν λοιπόν να το δώσει στον Γιώργο Νταλάρα, γιατί όπως του είπαν χαρακτηριστικά «μπορεί να το υποστηρίξει». Ακούγοντας το τραγούδι ο Νταλάρας ενθουσιάστηκε και μαζί με τον Μαχαιρίτσα μπήκαν στο στούντιο. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το κομμάτι σκαρφάλωσε στο Νο1 όπου και παρέμεινε για έξι μήνες, ενώ το άλμπουμ έφτασε τις 35.000 σε πωλήσεις.

Δεν υποδέχτηκαν όμως όλοι το τραγούδι με την ίδια θέρμη. Οι κάτοικοι του Διδυμότειχου δυσαρεστήθηκαν με αυτό γιατί θεωρούσαν ότι τους έθιγε με τον στίχο «Διδυμότειχο blues τρύπα στη γεωγραφία / Διδυμότειχο blues αδειανή φωτογραφία». Όταν Μαχαιρίτσας και Νταλάρας έδωσαν συναυλία στο Διδυμότειχο, όλα μπήκαν στη θέση τους.

Ο Διονύσης Τσακνής εκείνη την εποχή τον κάλεσε να εμφανιστεί μαζί του στο Καφεθέατρο, όπερ και εγένετο. Κάθε βράδυ έξω από το μαγαζί σχηματιζόταν τεράστια ουρά από κόσμο που πήγαινε να ακούσει το Διδυμότειχο Blues. Όλοι περίμεναν τη στιγμή που ο Λαυρέντης θα ανέβαινε στη σκηνή να ερμηνεύσει το κομμάτι. Η ταχύτατη ανοδική πορεία του αξέχαστου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα είχε μόλις ξεκινήσει…

Πηγή: newsbomb.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email