Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Δράσεις για την Ημέρα Ψυχικής Υγείας στην Αλεξανδρούπολη: “Ήρθε η ώρα να δοθεί προτεραιότητα στην ψυχική υγεία στον εργασιακό χώρο”

Με κεντρικό μήνυμα… “η ψυχική σου  υγεία είναι η πιο σημαντική εργασία σου. Όταν την προτεραιοποιείς, όλα τα υπόλοιπα βρίσκουν τη θέση τους”…μπροστά από το δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, η οποία και υπενθυμίζει την ανάγκη για ενίσχυση της ενημέρωσης και υποστήριξης γύρω από τα ζητήματα ψυχικής υγείας.

Η ημέρα αυτή, που καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στοχεύει στην προώθηση της ψυχικής ευεξίας, στην καταπολέμηση του στίγματος και στην ενδυνάμωση των συστημάτων φροντίδας ψυχικής υγείας. Ιδιαίτερα μετά την πανδημία, παρατηρήθηκε αύξηση στις ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης.

Η φροντίδα της ψυχικής υγείας είναι τόσο σημαντική όσο και η φροντίδα της σωματικής και η 10η Οκτωβρίου είναι η υπενθύμιση πως οφείλουμε να μιλάμε ανοιχτά, να στηρίζουμε όσους το χρειάζονται και να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες για όλους. Φέτος, για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο ΠΟΥ τονίσει τη ζωτική σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και εργασίας. 

Το ασφαλές, υγιές εργασιακό περιβάλλον μπορεί να λειτουργήσει ως προστατευτικός παράγοντας για την ψυχική υγεία. Οι ανθυγιεινές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του στίγματος, των διακρίσεων και της έκθεσης σε κινδύνους όπως η παρενόχληση και άλλες κακές συνθήκες εργασίας, μπορούν να θέσουν σημαντικούς κινδύνους, επηρεάζοντας την ψυχική υγεία, τη συνολική ποιότητα ζωής και κατά συνέπεια τη συμμετοχή ή την παραγωγικότητα στην εργασία.

Με το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού να εργάζεται, απαιτείται επείγουσα δράση για να διασφαλιστεί ότι η εργασία προλαμβάνει και αποτρέπει τους κινδύνους για την ψυχική υγεία και προστατεύει και υποστηρίζει την ψυχική υγεία στην εργασία. Με το σκεπτικό αυτό, ο δήμος Αλεξανδρούπολης συνεργάζεται με δομές που στηρίζουν την ψυχική υγεία, όπως είναι η εταιρία κοινωνικής ψυχιατρικής και μέσα από στοχευμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες, επιθυμεί να βρίσκεται δίπλα στους δημοτικούς εργαζόμενους.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη