Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Δραματική η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς – Ενημέρωση 20:00

Για δεύτερη ημέρα παλεύουν με τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να προστατέψουν το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς από τις δεκάδες νέες αναζωπυρώσεις και η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη.

Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής που μίλησαν στο dnews.gr, σημειώθηκε το φαινόμενο της κηλίδωσης πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας, που σημαίνει πως μεταφέρθηκε καύσιμη ύλη δημιουργώντας νέες εστίες φωτιάς.

Σημειώνεται πως λόγω του δύσβατου της περιοχής είναι δύσκολη η πρόσβαση για τις επιχειρήσεις των επίγειων δυνάμεων, ενώ θα υπάρξει έκτακτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής στις 20:00.

Μάχη των εναέριων μέσων

Συνεχόμενες ρίψεις νερού πραγματοποιούν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δέκα πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο είναι στρατιωτικά.

Παράλληλα, επιχειρούν πάνω από 290 πυροσβέστες με 65 οχήματα και εννέα πεζοπόρα τμήματα.

Σημειώνεται πως το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς μιας από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Πάντως, το μέτωπο των 10 χιλιομέτρων που είχε σχηματιστεί την Πέμπτη έχει «σπάσει» σε μικρότερες εστίες ωστόσο συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις.

Ενεργοποίηθηκε η υπηρεσία Copernicus

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η αποτίμηση των καταστροφών στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς, όπου ζουν πολλά σπάνια είδη πανίδας – μοναδικά στην Ευρώπη – ενώ κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Δαδιά της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη