Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Δύο νάρκες από τον πόλεμο στην Ουκρανία εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν στον Βόσπορο

Οι προειδοποιήσεις ότι μεγάλος αριθμός θαλάσσιων ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα από την πολεμική σύρραξη Ρωσίας – Ουκρανίας παρασύρονται προς τον Βόσπορο, φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ομάδες δυτών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ασφάλισαν μια νάρκη που εντοπίσθηκε στα ανοικτά της ακτής της περιφέρειας της Ιγνεάντα, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Η Tουρκία έχει προειδοποιήσει ότι νάρκες έχουν παρασυρθεί από τα ρεύματα μακριά από ουκρανικά λιμάνια εν μέσω των συγκρούσεων και οι αρχές προειδοποίησαν το Σάββατο τα πλοία να παραμείνουν σε απόσταση καθώς ομάδα δυτών επιθεωρούσε μια πρώτη νάρκη στην περιοχή.

Το υπουργείο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ομάδες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή έχουν αρχίσει την επιχείρηση εξουδετέρωσης της νάρκης.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχουν περί 400 νάρκες σε όλη την Μαύρη Θάλασσα, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν αποκοπή από τα σύρματά τους και κινούνται ελεύθερα στην περιοχή.

Υπάρχουν φόβοι ότι οι νάρκες αυτές σύρονται στο Βόσπορο όπου επικρατούν δυνατά ρεύματα και αποτελούν κίνδυνο στη ναυσιπλοΐα.

Οι έρευνες για τις νάρκες συνεχίζονται σε όλα το μήκος και πλάτος του Βοσπόρου καθώς και στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία επιρρίπτει στην Ουκρανία ότι χρησιμοποιεί θαλάσσιες νάρκες για να προστατέψει τα λιμάνια της, ενώ η ουκρανική πλευρά το αρνείται.

Ανεξάρτητα από το από που προέρχονται οι νάρκες, απειλούν και την εμπορική ναυτιλία. Η ναυτιλιακή κίνηση έχει μειωθεί κατά περίπου 40 % από την αρχή του πολέμου, δηλώνει ο Σαλίχ Ζεκί Τσακίρ στη γερμανική Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία SWR. Ωστόσο τα περισσότερα πλοία εξακολουθούν να πλέουν, ειδικά τα εμπορικά:

«Τα πλοία δεν πρέπει πλέον να πλέουν τη νύχτα και οι φύλακες πρέπει πάντα να αναζητούν αντικείμενα που επιπλέουν με γυμνό μάτι ή με κυάλια. Το σύστημα ραντάρ μπορεί επίσης να ανιχνεύσει μεταλλικά αντικείμενα που επιπλέουν κοντά στο πλοίο εάν δεν είναι θωρακισμένα. Πολύ περισσότερα πράγματα δεν μπορούν να κάνουν τα εμπορικά πλοία».

Πηγή: hellasjournal.com – Με πληροφορίες από Reuter-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ/Deutsche Welle

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email