Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Δύο τα εγκλωβισμένα πλοία με Έλληνες ναυτικούς στο λιμάνι της Οδησσού

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ουκρανία, τι γίνεται με τους Έλληνες ομογενείς, αλλά και τους ναυτικούς μας που έχουν μείνει εγκλωβισμένοι στην Οδησσό, σύμφωνα με το makthes.gr

«Υπάρχουν δύο πλοία με Έλληνες που βρίσκονται αγκυροβολημένα σε ένα άλλο λιμάνι ανατολικά της Οδησσού. Με το στρατιωτικό νόμο κανένα πλοίο δεν μπορεί να φύγει από το λιμάνι. Ο πρόξενός μας είναι σε επαφή με τα πληρώματα και με την πρώτη ευκαιρία θα δούμε τι θα κάνουμε. Είναι 6 ναυτικοί Έλληνες στο ένα, και 7 στο άλλο. Είναι όλοι καλά στην υγεία τους», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Ο γενικός πρόξενός μας και ένας πρέσβης μας έχουν μεταβεί στην Μαριούπολη για να ενισχύσουν το προξενείο. Ο πρόξενός μας στο Κίεβο ζήτησε να εκκενώσει την πρεσβεία, ζήτησε έγκριση για να το κάνει αυτό. Είχαν μείνει λίγοι Έλληνες στο Κίεβο. Υπήρχαν ορισμένοι στον περίβολο της πρεσβείας με τους οποίους έφυγε μαζί και βρίσκεται σε επαφή με τους λίγους άλλους Έλληνες που είναι στο Κίεβο. Όπως μας εξήγησε δεν ήταν δυνατόν να έρθει σε φυσική επαφή με τους άλλους Έλληνες, λόγω της κατάστασης», συνέχισε αναφορικά με τον πρόξενο της Ελλάδας στο Κίεβο, που επέστρεψε στην Αθήνα.

«Το υπουργείο είχε εκδώσει μια στρατιωτική οδηγία που είχαμε αποθαρρύνει οποιοδήποτε ταξίδι προς την Ουκρανία, και είχαμε προτρέψει όλους τους Έλληνες να φύγουν. Αυτό έγινε αρκετές ημέρες πριν ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες», σημείωσε ακόμα ο κ. Παπαϊωάννου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας

“Σύμφωνα με τη διενεργηθείσα αποτύπωση/καταγραφή, στην θαλάσσια περιοχή της βόρειας Μαύρης Θάλασσας (λιμένες, αγκυροβόλια και χωρικά ύδατα Ρωσίας και Ουκρανίας) βρίσκονται οκτώ (8) πλοία υπό ελληνική σημαία με εξήντα έναν (61) Έλληνες ναυτικούς ενώ στη νότια Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται πέντε (5) πλοία υπό ελληνική σημαία με τριάντα εννέα (39) Έλληνες ναυτικούς.

Εκ των οκτώ πρώτων, ένα (1) βρίσκεται στο λιμένα Γιούζνε Οδησσού, ένα (1) βρίσκεται σε ρουμανικά χωρικά ύδατα, ενώ τα υπόλοιπα έξι (6) βρίσκονται σε αγκυροβόλια είτε του Νοβοροσίσκ Ρωσίας, είτε του Στενού Κερτς, ανοικτά της Κριμαίας.

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία πέντε (5) ελληνόκτητων πλοίων στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, στα οποία επιβαίνουν 19 Έλληνες ναυτικοί.

Η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή του Lloyd’s Market Association (LMA) κατέταξε τα ρωσικά και ουκρανικά ύδατα της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας στον κατάλογο περιοχών αυξημένων στρατιωτικών, πειρατείας, τρομοκρατίας και συναφών κινδύνων.

Με βάση την ανωτέρω ανακοίνωση της LMA, αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης των πλοίων κατά κινδύνων πολέμου που βρίσκονται στην υπόψη περιοχή και θα αποτελούν αντικείμενο ειδικής διαπραγμάτευσης μεταξύ πλοιοκτητών και ασφαλιστών. Η ανακοίνωση δεν επηρεάζει τους όρους ναυτολόγησης ναυτικών.

Από τις 24/2, η Ρωσία έχει ανακοινώσει αναστολή της ναυσιπλοΐας στην Αζοφική Θάλασσα (κλείσιμο Στενού Κερτς).

Από το ΥΝΑΝΠ ενημερώνεται διαρκώς η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα (ΝΕΕ, ΕΕΕ ΕΕΝΜΑ, ΠΝΟ και ΠΕΠΕΝ) για κάθε εξέλιξη.

Ήδη από τις πρώτες ώρες έναρξης των ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24/2, εκδόθηκε σύσταση της Ελλάδας ως κράτος σημαίας, για άμεση απομάκρυνση και μη προσέγγιση των ελληνικών εμπορικών πλοίων από και προς τα λιμάνια και τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και στα αγκυροβόλια των ως άνω λιμένων.

Χθες 26/2, ενημερώθηκαν οι Πλοίαρχοι των Ελληνικών και ελληνόκτητων να αυξήσουν περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας που ήδη έχουν λάβει για την ασφάλεια των πληρωμάτων, αλλά και των πλοίων τους.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και η Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας επικοινωνούν τακτικά με πλοιάρχους όλων των ελληνικών πλοίων στην περιοχή και δεν έχει αναφερθεί άλλο πρόβλημα.

Επίσης από πλευράς Κλάδου Ελέγχου Πλοίων ήδη από τις 24/02 ενημερώνονται σταθερά οι ναυτιλιακοί φορείς ότι τα πλοία τους, όταν πλέουν σε λιμένες των δύο χωρών στη Μαύρη και Αζοφική Θάλασσα, πρέπει να εφαρμόζουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Το μοναδικό καταγεγραμμένο πρόβλημα, μέχρι ώρας, εντοπίζεται στο λιμένα Γιούζνε της Οδησσού όπου βρίσκεται παραβεβλημένο ένα φορτηγό πλοίο υπό Ελληνική σημαία, με έξι Έλληνες ναυτικούς. Στο συγκεκριμένο πλοίο δεν χορηγείται απόπλους από τις ουκρανικές αρχές λόγω της αναστολής λειτουργίας, με εντολή του ουκρανικού ναυτικού, των λιμένων της χώρας εξαιτίας του πολέμου.

Από το ΥΝΑΝΠ ζητήθηκε η συνδρομή της Ελληνικής Προξενικής Αρχής στην Οδησσό για παρέμβαση της προς τις τοπικές αρχές και την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, με στόχο τον απόπλου του πλοίου.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκκρεμεί η εξειδίκευση των κυρώσεων από τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου Ε.Ε., η συνεδρίαση των οποίων συνεχίζεται. Με την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας, που εκτιμάται σήμερα ή το αργότερο εντός του επόμενου διημέρου, θα γίνει γνωστός ο βαθμός που αφορούν και στις θαλάσσιες μεταφορές.

Τέλος να σημειωθεί ότι σε σταθερή επικοινωνία με τους πλοιάρχους των εν λόγω πλοίων βρίσκεται από τις 24/2 και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης”.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη