Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Δύσκολη η νύχτα – Η πυρκαγιά συνεχίζει να απειλεί οικισμούς και σπίτια

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει το πύρινο μέτωπο στην Αλεξανδρούπολη με τις φλόγες να έχουν πλησιάσει τα πρώτα σπίτια σε οικισμούς και χωρίς κανένα έλεγχο να κατευθύνεται δυτικά καθώς πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι 6-7 μποφόρ.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς ενώ η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση του πύρινου μετώπου ενώ δημιουργούνται συνεχώς νέες εστίες μέσα στο πυκνό πευκοδάσος.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστική στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 στην περιοχή Μελία Αλεξανδρούπολης επιχειρούν 135 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 28 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικός από Αθήνα και 31 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 14 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων το ένα (1) για το συντονισμό τους.

Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, Εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.

Μέχρι αυτή την ώρα (21:00) έχουν εκκενωθεί επτά οικισμοί και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε: 

Όλοι οι κατοίκοι των περιοχών που έχουν εκκενωθεί οργανωμένα θα μεταφερθούν στο Πολυκοινωνικό Δήμου Αλεξανδρούπολης όπου θα τους υποδεχθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και ο Ερυθρός Σταυρός. Υπευθυμιζουμε πως πρόκειται για τους οικισμούς:

1. Πευκα

2. Αετοχωρι

3. Νιψα

4. Λουτρα

5. Ανθεια

6. Αριστεινο

7. Αγνάντια

8. Δωρικό

Στις 8 το βράδυ ξεκίνησε και η εκκένωση στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Αλεξανδρούπολης με την κατάσταση να είναι δύσκολη.

Το απόγευμα έγινε και η εκκένωση των Λουτρών, με την εικόνα που κατέγραψε το focustonevro.gr να είναι συγκλονιστική. Πολίτες απομακρύνονται υπο τον ήχο των σειρήνων προκειμένου να σωθούν.

Πολύ σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί ο πυκνός καπνός που έχει φτάσει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, για αυτό εστάλη νέο μήνυμα από το 112, προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης αυτή τη φορά, καλώντας τους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και με κλειστά παράθυρα, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τους καπνούς της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή. 

Η κατάσταση είναι μάλιστα τόσο αποπνικτική που αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασε ο επικεφαλής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Έβρου Σπύρος Κούτρας, ο οποίος βρισκόνταν από την πρώτη στιγμή στην πυρκαγιά.  

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη