Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Δ. Σαρηγιάννης: Η κατάσταση έχει ξεφύγει – Αύξηση των τεστ για να ελέγξουμε το 4ο κύμα

Την ανάγκη να αυξήσουμε και πάλι τη διενέργεια των τεστ, τόσο των rapid και μοριακών, όσο και των απλών αυτοδιαγνωστικών (selftest), προκειμένου να ελέγξουμε το τέταρτο πανδημικό κύμα κορονοϊού, το οποίο επελαύνει επικίνδυνα, τονίζει στο CNN Greece, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Τον περασμένο Μάϊο στην Ελλάδα πραγματοποιούνταν περίπου 600.000 τεστ την ημέρα, ενώ σήμερα έχουν μειωθεί στις 190.000 με 200.000 περίπου, σημειώνει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι μόνο με τα αυξημένα τεστ, σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης, ενώ εντοπίζουμε έγκαιρα, τόσο τους ασυμπτωματικούς, όσο και τους προσυμπτωματικούς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι λάθος που από τον Σεπτέμβριο έχουμε μειώσει τη διενέργεια των self test. Μέχρι τότε τα είχαμε καταφέρει και η κατάσταση στη δημόσια υγεία, ήταν σταθερή, τονίζει, προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει με την ομάδα του τα τεστ να φθάσουν και πάλι, εάν είναι δυνατό, τα 600.000 την ημέρα.

Επιπλέον, επιβάλλεται να διενεργούν self test κάθε εβδομάδα, και όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και τα self test

Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ, και σίγουρα δεν έχει επιτευχθεί η ανοσία που θέλουμε με τον εμβολιασμό, τονίζει ο συνομιλητής μας.

Το γεγονός ότι η πανδημία επιμένει ακόμη, 20 μήνες μετά την έναρξή της, είναι δυστυχώς, πασιφανές. Ήδη χθες Σάββατο 23 Οκτωβρίου, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 3.199 κρούσματα, 43 θανάτους και 353 διασωληνωμένους. Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, με τον ερχομό του χειμώνα, της εποχικής γρίπης και άλλων λοιμώξεων και επιβάλλεται όλοι μας να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Μας πονάει που καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ, πάνω από 3.100 κρούσματα, σημειώνει με νόημα.

Για τον λόγο αυτό, ο καθηγητής Σαρηγιάννης, επαναλαμβάνει και επιμένει, ότι το προσεχές δύσκολο διάστημα, ο στόχος όλων μας πρέπει να κινηθεί στους δύο άξονες:

  • Αύξηση των εμβολιασμών: Σήμερα ανέρχεται σχεδόν στο 60% του ενήλικου πληθυσμού και σίγουρα απέχει πολύ από την Πορτογαλία και άλλες χώρες που έχουν ξεπεράσει το 80%
  • Διενέργεια ακόμη περισσότερων self test

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, πρέπει να αυξήσουμε τον εμβολιασμό, για να μην έχουμε υπερβολικό βάρος ζημιά και θανάτους στη δημόσια υγεία.

«Οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν, αλλά ελαφρά»

Και τι λέει ο καθηγητής αναφορικά με τους ανθρώπους, που καίτοι είναι εμβολιασμένοι νοσούν;

Όσο μεγαλώνει η διασπορά του ιού, τόσο πιο πιθανό είναι να νοσήσουν οι εμβολιασμένοι σε ποσοστό της τάξης 12% με 13%. Επομένως μπορεί ο εμβολιασμένος και να επιμολυνθεί και να επιμολύνει, αλλά η διαφορά είναι ότι δεν θα νοσήσει βαριά και δεν θα νοσηλευθεί.

Σχετικά με τη Δέλτα+

Ερωτηθείς για τα 11 περιστατικά της νέας μετάλλαξης Δέλτα+ που καταγράφονται πλέον και στη χώρα μας από την περασμένη Πέμπτη, ο συνομιλητής μας, υποστηρίζει ότι η νέα αυτή μετάλλαξη εμφανίζει μία αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 10% με 15% σε σύγκριση με τη ΔΕΛΤΑ, όμως δεν θα κυριαρχήσει τόσο εύκολα, δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά.

Οι «μωβ περιοχές»

Αναφορικά με την συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τον γρίφο των «μωβ περιοχών» – οι ιδιαίτερα επιβαρυμένες και πάνω από το κόκκινο- ο καθηγητής επισημαίνει ότι το κρίσιμο στοιχείο στις συγκεκριμένες περιοχές, είναι να πραγματοποιείται αυξημένη επιτήρηση και διενέργεια δύο φορές την εβδομάδα τεστ από όλους.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε τη μεταδοτικότητα και να σταματήσουμε τη διασπορά του ιού. Στις περιοχές αυτές επίσης όπως σημειώνει, είναι σημαντικό να εξετάζουμε την ταχύτητα διασποράς, τον ρυθμό αναπαραγωγής Rt, καθώς και την επιτάχυνση της διασποράς. Το μείζον είναι να μην ξεφεύγει η κατάσταση στις μωβ περιοχές, υπογραμμίζει.

Ευελπιστούμε δε, να μην επαναληφθεί στη Θεσσαλονίκη η περσινή πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία εκτόξευσε τα κρούσματα ξεκινώντας ένα μακρύ και οδυνηρό 2ο πανδημικό κύμα.

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι οι συζητήσεις στην συμπρωτεύουσα σχετικά με τις παρελάσεις και τις λιτανείες είναι απόλυτα λογικές, αλλά είναι υποχρέωσή μας, παράλληλα με τους εμβολιασμούς, να διενεργούμε τεστ και να σπάμε τις αλυσίδες μεταφοράς εγκαίρως.

Τέλος, όσον αφορά την εικόνα των λυμάτων– την οποία εξετάζουν ενδελεχώς ο καθηγητής και η ομάδα του- ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνει, ότι τα μαθηματικά μοντέλα μας δείχνουν ότι τα λύματα στην φάση αυτή διαφοροποιούνται ανάλογα με τις περιοχές και φυσικά εξαρτώνται από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Πηγή: cnn.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη