Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Δ. Τιάκα: «Πιστεύω ότι η διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων που προσφέρουμε στους καταναλωτές είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα της εταιρείας μας διαχρονικά.»

H οικογενειακή εταιρεία κρέατος και αλλαντικών ΤΙΑΚΑΣ με έδρα την Αλεξανδρούπολη πρόσφατα έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας με την διάκριση της στα Food Experts’ Awards, FEA 2023, κερδίζοντας χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Loyalty to tradition». Και όχι άδικα, αφού έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την παραδοσιακή γεύση των προϊόντων της, από το 1950 όταν η οικογένεια Τιάκα, άρχισε να δραστηριοποιείται στο Σουφλί Έβρου.

Τι και αν έχουν περάσει 70 χρόνια. Τρεις γενιές συνέχισαν να παράγουν με τον ίδιο και απαράλαχτο τρόπο, τον διάσημο καβουρμά, την παραδοσιακή Θρακιώτικη μπάμπο και φυσικά τα λουκάνικα με την μοναδική συνταγή της οικογένειας Τιάκα. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας των προϊόντων αυτών οφείλεται στην ιδιοτυπία των υλικών και του τρόπου παρασκευής τους (συνταγή ή τεχνολογία), έχει ιστορία δεκαετιών ή και αιώνων και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

Η πίστη στην παράδοση αποτελεί την σφραγίδα επιτυχίας για την οικογενειακή επιχείρηση καθώς τα προϊόντα ΤΙΑΚΑΣ χαίρουν της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε όλη την Ελλάδα. Όσον αφορά στο εμβληματικό προϊόν της εταιρείας, είναι δύσκολο να διαλέξεις ένα… Καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα δεν μπορείς να αγνοήσεις την μοναδικότητα της παραδοσιακής Μπάμπο. Δεν μπορείς να μην αγαπάς τον καβουρμά που είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την παράδοση της Θράκης και ειδικότερα του Έβρου. Και φυσικά τις διαφορετικές ποικιλίες από λουκάνικα που είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένες όχι μόνο με τη διατροφή αλλά και με τις παραδόσεις της περιοχής.

Η κ. Δωροθέα Τιάκα Υπεύθυνη Ανάπτυξης Αγορών-Λογιστηρίου της εταιρείας, μίλησε στο Cibum για τις δυσκολίες του χώρου, για τις ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει στον ρόλο της ως στέλεχος μιας μεγάλης εταιρείας και σε αυτόν της νέας μητέρας δύο αγοριών, για τα όνειρα της, για την κατάσταση της Ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, για το μυστικό της επιτυχίας, για τον λόγο που αποφάσισε η εταιρεία να συμμετάσχει στα FEA και για το όραμα της εταιρείας Αλέξανδρος & Ιωάννης Τιάκας & ΣΙΑ Ο.Ε.

Cibum: Πως αποφασίσατε να απασχοληθείτε στον κλάδο των τροφίμων;

Δ.Τ.: Η ενασχόλησή μου με τον κλάδο των τροφίμων ήταν μονόδρομος καθώς επρόκειτο για μία οικογενειακή επιχείρηση που έχει μία πορεία τριών γενεών και ξεκίνησε από το 1950 από το ακριτικό Σουφλί στον Έβρο.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου επέστρεψα και ενσωματώθηκα στην επιχείρηση αναλαμβάνοντας τον Τομέα Ανάπτυξης Αγορών και το λογιστήριο.

Cibum: Ποια η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα σας;

Δ.Τ.: Παρά το γεγονός ότι βρίσκομαι μόλις τρία – πέντε χρόνια σε θέσεις ευθύνης στην εταιρεία, μπορώ να ξεχωρίσω μερικά σημαντικά γεγονότα  που σχετίζονται με τους στόχους  μου στην εταιρεία.
Για παράδειγμα, το γεγονός ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε να αποσπάσουμε δύο σημαντικά για εμάς βραβεία, είναι ομολογουμένως μια από τις σημαντικές στιγμές στην επαγγελματική μου πορεία.
Το ίδιο σημαντικό για μένα είναι και οι πολύ σημαντικές αλλά και κερδοφόρες συμφωνίες για την εταιρεία και γενικότερα το άνοιγμα της αγοράς που αποτελεί προσωπικά και τον κυρίαρχο στόχο μου.

Cibum: Αν δεν ήσασταν στον κλάδο των τροφίμων με τι θα θέλατε να ασχοληθείτε;

Δ.Τ.: Νομίζω ότι δεν θα έφευγα πολύ μακριά από το χώρο. Η μαγειρική είναι από τις αγαπημένες μου ενασχολήσεις. Η αγαπημένη μου γιαγιά, ένας υπέροχος άνθρωπος κατάφερε να μου περάσει την αγάπη της για την μαγειρική από πολύ μικρή ηλικία. Έτσι ξεκίνησα να πειραματίζομαι και θεωρώ ότι πρέπει να αγαπάς το καλό φαγητό για να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Cibum: Πως συνδυάζετε δουλειά, προσωπική ζωή/ οικογένεια; Είναι εύκολο;

Δ.Τ.: Νομίζω ότι είναι κατανοητό στον καθένα ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά όταν πρέπει να επιτελέσεις διπλό ρόλο. Αναφέρομαι στον επαγγελματικό αλλά και στο ρόλο της μητέρας μιας και έχω την χαρά να έχω δύο αγόρια, τον Κωνσταντίνο 8 ετών και ένα μωρό 8 μηνών. Νομίζω, όμως, ότι καταφέρνω να κρατώ αυτές τις ισορροπίες και να προσφέρω ποιοτικό χρόνο στην οικογένεια μαζί με την στήριξη που μου προσφέρει ο σύντροφος μου.

Cibum: Ποιο θωρείτε ότι είναι οι λόγοι για την επιτυχία της εταιρείας και ποια η συμβολή σας σε αυτό;

Δ.Τ.: Οι βασικότεροι λόγοι για την επιτυχία της οικογενειακής εταιρείας είναι η αγάπη και το δέσιμο  όλων των μελών της οικογένειας εδώ και τρεις γενιές που  έχουνε περάσει μέσα από αυτήν.

Το γεγονός ότι δουλεύουμε με πάθος πάνω στα προϊόντα μας, έχει αφήσει από τον καθένα ένα πολύ σημαντικό αποτύπωμα αλλά και ένα λιθαράκι φτιάχνοντας γερές βάσεις για την εταιρεία μας.
Δεν μπορώ να μην αναφέρω βέβαια τα αυστηρά ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχουμε βάλει σ’ αυτό που προσφέρουμε, στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται την διατροφή τους.

Ένα ακόμα συστατικό που μπορώ να προσθέσω είναι η προσπάθεια μας να βελτιωνόμαστε συνεχώς χωρίς να σταματάμε ποτέ. Αυτό είδα να το κάνουν ο πατέρας μου με τα αδέρφια του και αντιλαμβάνομαι ότι όλα αυτά έχουν περάσει και σε εμάς.

Cibum: Μπορείτε να θυμηθείτε μία δύσκολη στιγμή στην επαγγελματική σας πορεία;

Δ.Τ.: Όλοι στην οικογένεια στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και αυτό μας δίνει δύναμη για να ξεπερνάμε κάθε δύσκολη στιγμή. Παρόλαυτα οφείλω να ομολογήσω ότι ως το νεότερο μέλος που έχω ενταχθεί σε επιτελική θέση στην εταιρεία είναι φορές που πρέπει να αγωνιστώ για να περάσω τα μηνύματα μου και την δική μου φιλοσοφία στην υπόλοιπη ομάδα.

Όμως, η εμπιστοσύνη που μου δείχνουν είναι μεγάλη και νομίζω ότι και εγώ τους δικαιώνω με το αποτέλεσμα.

Cibum: Ποιο είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα της εταιρείας και ποια η θέση της στην αγορά;

Δ.Τ.: Πιστεύω ότι η διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων που προσφέρουμε στους καταναλωτές είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα της εταιρείας μας διαχρονικά.
Αυτό είναι κάτι που το πετυχαίνουμε με πολύ μεγάλο αγώνα γιατί προσπαθούμε να διατηρήσουμε το στοιχείο της παράδοσης μέσα στα προϊόντα μας ενώ παράλληλα πετυχαίνουμε  να τα εξελίξουμε τεχνολογικά.
Η προτίμηση των καταναλωτών μας καθιστά αδιαμφισβήτητα leader στο χώρο των εβρίτικων παραδοσιακών προϊόντων και των κρεάτων.
Η θέση αυτή μας καθιστά υπεύθυνους απέναντι στους καταναλωτές και μας γεμίζει ευθύνη στο να προσφέρουμε άριστα ποιοτικά προϊόντα που να μπορούν άφοβα να τα εμπιστεύονται στην διατροφή τους.

Cibum: Ποια η άποψη σας για την πορεία του κλάδου των τροφίμων στην Ελλάδα;

Δ.Τ.: Παρακολουθώ από πολύ κοντά τον κλάδο των τροφίμων στην εγχώρια αγορά με επισκέψεις μου σε εκθέσεις, με συμμετοχή σε αυτές και βεβαίως πολλές φορές με συναντήσεις με συναδέλφους από άλλες περιοχές της Ελλάδος, με σκοπό να ανταλλάξουμε απόψεις και να γίνουμε ακόμη καλύτεροι.
Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να πιστεύω ότι ο κλάδος των τροφίμων βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα και είναι απόλυτα ανταγωνιστικός με αυτόν της υπόλοιπης Ευρώπης.
Υψηλά ποιοτικά στάνταρ, Πιστοποιήσεις, Εξαγωγές. Όλα αυτά διαμορφώνουν μία εικόνα, ένα τοπίο απόλυτα ανταγωνιστικό στην υπόλοιπη Ευρώπη γι’ αυτό κι εμείς έχουμε βάλει στους στόχους μας εκτός από την εγχώρια αγορά και την αγορά του εξωτερικού.

Cibum: Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει;

Δ.Τ.: Αυτό που θεωρώ ότι θα άλλαζε το τοπίο είναι αν η πολιτεία έβλεπε λίγο πιο προσεκτικά τα επιμέρους θέματα και τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε περιοχή στη χώρα. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη θα αναφερθώ στο δικό μας παράδειγμα. Αντιλαμβάνεται κανείς πολύ εύκολα ότι όταν ξεκινάς από το ακριτικό Έβρο για να τροφοδοτήσεις με προϊόντα την υπόλοιπη Ελλάδα τα μεταφορικά κόστη είναι υψηλότερα. Ακόμη πιο απαιτητική είναι η μεταφορά των προϊόντων που προϋποθέτει την διασφάλιση της ποιότητας αυτών για να φτάσουν από την Αλεξανδρούπολη σε αγορές όπως της Αθήνας και πολύ περισσότερο σε περιοχές της Δυτικής ή της νησιωτικής Ελλάδας.
Πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν όμως πρώτα απ’ όλα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε αλλάξει κι εμείς οι ίδιοι προς το καλύτερο. Δεν αναζητώ πάντα τις λύσεις στους άλλους προσπαθώ να τις βρω μόνη μου και με τους συνεργάτες μου.

Cibum: Ποιο το όραμα της εταιρίας σας;

Δ.Τ.: Το όραμα της εταιρείας μας είναι η συνέχεια της οικογενειακής μας επιχείρησης και ότι με το πέρασμα του χρόνου θα παραμείνουμε μία από τις κυρίαρχες εταιρείες στον κλάδο μας.

Γιατί όμως η εταιρεία Αλέξανδρος & Ιωάννης Τιάκας & ΣΙΑ Ο.Ε. αποφάσισε να λάβει μέρος στα Food Experts’ Awards 2023. H απάντηση της κ. Τιάκα εκπλήσσει: «Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει κάποιος αν θέλει να κάνει ουσιαστικά βήματα στον ιδιωτικό τομέα. Η απάντηση είναι απλή. Όταν έχω μπροστά μου μία πρόκληση απλά την αποδέχομαι.
Φυσικά δεν γίνεται να μην αναφέρω ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη  στα προϊόντα μας και ήδη έχει μπει ο στόχος για το επόμενο βραβείο».

Η κ. Τιάκα αναφέρθηκε και στην τελετή παρουσίασης των FEA τονίζοντας πως ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για την ίδια αλλά και για την επιχείρηση και τους συνεργάτες της η παρουσία της στην εκδήλωση την οποία χαρακτήρισε εντυπωσιακή ενώ αποκάλυψε πως για την ίδια ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή της απονομής καθώς στο κοινό βρισκόταν και ο 8χρονος γιος της Κωνσταντίνος.

Υπενθυμίζεται πως ο νομός Έβρου κατ’εξοχήν αγροτικός και κτηνοτροφικός , παρήγαγε μεγάλες ποσότητες κρέατος. Τις δεκαετίες του ’40 και ’50 που η διατήρηση του κρέατος ήταν δύσκολη διότι τα ψυγεία δεν ήταν διαδεδομένα, οι κάτοικοι του νομού ακολουθούσαν  τους δικούς τους τρόπους διατήρησης  του κρέατος, τους οποίους μετέδωσαν στις επόμενες γενιές. Μέσα από αυτούς τους τρόπους και σε βάθος χρόνου δημιουργήθηκαν συνταγές και παραδοσιακά προϊόντα που σήμερα κάνουν τον Έβρο διάσημο γαστρονομικά σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για αυτό τα αλλαντικά της ΤΙΑΚΑΣ κατέχουν ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι των Εβριτών και όχι μόνο. Η κατηγορία που επέλεξε η εταιρεία συνιστά όχι μόνο στόχο αλλά και φιλοσοφία τονίζει η κ. Τιάκα.

Πηγή: cibum.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη