Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Είναι τα αυγά υγιεινά; Η γνώμη των διαιτολόγων

Συχνά αποφεύγουμε τα αυγά θεωρώντας τα μια όχι – και τόσο – υγιεινή τροφή. Αυτό πιθανότατα ξεκινά από την περιεκτικότητα των αυγών σε χοληστερόλη. Η Βίρνα Σκουλίδη, BSc., Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Τρόφιμα μας απαντά με επιστημονικά στοιχεία στο ερώτημα αν είναι τα αυγά υγιεινή τροφή.

Αυγά και χοληστερόλη

Ένας μεγάλος κρόκος αυγού έχει 200 mg χοληστερόλης, καθιστώντας το αυγό μία από τις πλουσιότερες πηγές διαιτητικής χοληστερόλης. Επιπλέον, η ποσότητα λίπους σε ένα αυγό, είναι περίπου 5 γραμμάρια και είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Ωστόσο, τα αυγά περιέχουν και θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Η ερώτηση λοιπόν, “τα αυγά είναι υγιεινά;” θα αποτελεί πάντα ένα επίκαιρο θέμα για τη διατροφή. 

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε υγιή άτομα. Από την ίδια μελέτη προκύπτει όμως ότι, τα άτομα με διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, είναι καλύτερο να περιορίσουν την κατανάλωση αυγών σε τρεις κρόκους την εβδομάδα.

Τα αυγά είναι υγιεινή τροφή, τελικά;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα λοιπόν, είναι σημαντικό να εξετάζουμε τα αυγά όχι μόνο από μόνα τους, αλλά στο πλαίσιο ολόκληρης της διατροφής. Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της διατροφικής χοληστερόλης και της χοληστερόλης στο αίμα, οι οποίες φαίνεται να μην έχουν μεγάλη συσχέτιση. Επομένως, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη διαιτητική χοληστερόλη, όσον αφορά τα κορεσμένα και trans λιπαρά και την άμεση αρνητική συσχέτιση τους με τη χοληστερόλη στο αίμα. 

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι γαρνιτούρες, που συνοδεύουν τα αυγά σε ένα γεύμα. Μία ομελέτα με λαχανικά και ψωμί 100% ολικής αλέσεως είναι ένα πολύ διαφορετικό γεύμα από μία ομελέτα με τυρί, λουκάνικα και λευκό ψωμί.

Η κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως, λαχανικών και φρούτων προβλέπει χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και όταν πρόκειται για πρωτεΐνες, από φυτικές πηγές όπως ξηροί καρποί και σπόροι, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και η συνολική θνησιμότητα είναι κατά πολύ μικρότερη, ειδικά σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας ή τα αυγά.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη