Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Εβρος: Εφιάλτης στα χέρια των τουρκικών αρχών για πρόσφυγες και μετανάστες

Σοκ προκαλούν οι περιγραφές προσφύγων και μεταναστών που έπεσαν στα χέρια των τουρκικών αρχών μετά την αποτυχημένη απόπειρά τους να διασχίσουν τον Εβρο και να περάσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν και τουρκικά μέσα ενημέρωσης όπως το ahvalnews, οι πρόσφυγες μίλησαν για τον εφιάλτη που έζησαν, στην Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είπαν πως Τούρκοι στρατιώτες τους πέταξαν στα νερά του ποταμού με εντολή του διοικητή τους με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας πρόσφυγας από το Αφγανιστάν και δύο από τη Συρία να πνιγούν.

Όπως ανέφεραν οι πρόσφυγες ήταν συνολικά «μια ομάδα 50-60 ατόμων». Κάποια στιγμή οι Τούρκοι διαχώρισαν τις γυναίκες και τα κορίτσια περίπου 10-15 άτομα, «και έριξαν τους υπόλοιπους 45-50 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στον ποταμό Meriç (Εβρος)». Κάποιοι κολύμπησαν και επέζησαν. Όπως δήλωσαν στην Ένωση «ένας Αφγανός και δύο Σύριοι πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στο περιστατικό».

Σύμφωνα με την üzgüriyet, ο Abdulkerim Al Ali, ο οποίος ρίχτηκε στο ποτάμι, περιέγραψε την εφιαλτική του εμπειρία του με τα εξής λόγια: «Εμείς, ως ομάδα, αρχίσαμε να περπατάμε στην Ελλάδα ως ομάδα 6 ατόμων από το δάσος. Έλληνες στρατιώτες μας είδαν, μας έπιασαν. Μας έριξαν στη φυλακή. Μας έστειλαν στην Τουρκία στις 11 το πρωί της Τρίτης. Όταν επιστρέψαμε στην Τουρκία, δεν είχαμε ούτε παπούτσια, ούτε τσάντες, ούτε φαγητό, ούτε χρήματα, πήραν ό, τι είχαμε στην Ελλάδα. Έτσι επιστρέψαμε. Αρχίσαμε να περπατάμε για να βρούμε αυτοκίνητο. Εν τω μεταξύ, οι Τούρκοι συνοριοφύλακες μας έπιασαν και μας κράτησαν. Μας έβαλαν σε ένα μεγάλο αυτοκίνητο. Καθίσαμε δίπλα στο ποτάμι, άρχισαν να φέρνουν πρόσφυγες από παντού. Αρχικά υπήρχαν 20-25 Σύριοι, τρεις Τυνήσιοι και ένας Αιγύπτιος. Δεδομένου ότι όλοι μιλούσαμε αραβικά, μπορούσαμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Όταν ήρθε ο διοικητής, διέταξε τους στρατιώτες: “Στείλτε τους όλους πίσω στην Ελλάδα. Ρίξτε το στο ποτάμι και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα”», είπε.

Όπως ανέφερε ο πρόσφυγας «όταν ένας από τους στρατιώτες είπε στον διοικητή ότι υπήρχε ένα χριστιανικό άτομο, μια γυναίκα, σε αυτήν την ομάδα, αυτός τους απάντησε: “Δεν δέχτηκαν και εσάς; Έλα, θα σε στείλω ξανά, έλα!”. Την πήρε από τον ώμο και την οδήγησε στο ποτάμι. Δεν το είδαμε γιατί το ποτάμι ήταν πίσω μας, υπήρχαν και δέντρα. Δεν είδαμε πώς την πέταξαν. Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε κοντά μας, όλοι φοβήθηκαν ότι θα μας ρίξουν στο ποτάμι. Υπήρχαν πολλοί που δεν μπορούσαν να κολυμπήσουν. Είμασταν πάνω από 50 άτομα, υπήρχαν άτομα που δεν ήξεραν κολύμπι, υπήρχαν ηλικιωμένοι, υπήρχαν παιδιά».

Ο διοικητής διέταξε τους στρατιώτες να ρίξουν τους πάντες στο ποτάμι. «Αν γυρίσουν, αν δεν πάνε, χτύπησέ τους στο κεφάλι», είπε. Με πήραν επειδή ήξερα λίγο τουρκικά, μου είπαν, «Μεταφράστε στους φίλους σας». Ένας Αιγύπτιος τους παρακαλούσε: «Δεν έχω δουλειά εδώ, δεν περνάω από εδώ. Έχω κατοικία στην Ευρώπη, αλλά ο γιος μου εξαφανίστηκε, τον έψαχνα στα σύνορα. Αφήστε με να φύγω, θα επιστρέψω με αεροπλάνο», είπε, αλλά δεν τον άκουσαν. Ένας άλλος είπε στον διοικητή: «Μη με πετάξεις έξω για όνομα του Θεού, έχω τέσσερα παιδιά». Ο διοικητής ήρθε κοντά του και του είπε: «Ποιος είναι ο Θεός; Δεν πιστεύω στον Θεό».

Πηγή: makthes.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email