Διχογνωμία υπάρχει μεταξύ των ειδικών για το περαιτέρω άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των γυμνασίων που θα λειτουργούν δια ζώσης από 1η Φεβρουαρίου.
Την ανησυχία ότι θα ζήσουμε στην Αττική το ίδιο σενάριο με την Θεσσαλονίκη και την αντίθεση του με το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος.
«Ανησυχώ πολύ ειδικά για την Αττική βλέπω να παίζεται το ίδιο σενάριο με την Θεσσαλονίκη» ανεφέρε χαρακτηριστικά και τόνισε πως δεν είναι σωστή απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία αυτή την στιγμή.
Δεν μπορεί η Αττική να μπαίνει στο κόκκινο και να αυξάνουμε την κινητικότητα αυτή την στιγμή σημείωσε υπογραμμίζοντας πως «παίζουμε με την φωτιά».
«Η αυξηση της κινητικότητας στην Αττική με ανησυχεί πολύ γιατι υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού, οι πολίτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν ΜΜΜ» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Αντίθετα, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών- Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) είπε ότι σωστά η επιτροπή πήρε την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία παραθέτοντας στοιχεία για κλίνες ΜΕΘ τόσο στην Αττική όσο και στην επικράτεια.
Πιο συγκεκριμένα η ίδια ανέφερε πως η κάλυψη ΜΕΘ covid στην Αττική είναι 57% δηλαδή 43% των ΜΕΘ είναι κενές ενώ σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία όπως είπε η ίδια υπάρχει 44% κάλυψη ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια και 56% κενά ΜΕΘ που σημαίνει όπως εξήγησε ότι υπήρχε το περιθώριο η επιτροπή να προχωρήσει στην εισήγηση για περαιτέρω άνοιγμα των σχολείων.
Σημειώνεται πως αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη χώρα λόγω της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19, φέρνει από σήμερα ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που επανέρχεται με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας στη χώρα.
Η Ελλάδα χωρίζεται σε «κίτρινες» (Επίπεδο Α- Επιτήρησης) και σε «κόκκινες» (Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου) περιοχές ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο που φέρουν. Στο κόκκινο επίπεδο μπορούν να μπουν, τόσο τοπικές κοινότητες και δημοτικές ενότητες, όσο και δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.