Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Εισήλθε στην περιοχή της παράνομης Navtex το «Oruc Reis» – Κλειστός ο πομπός του

Στην θαλάσσια περιοχή την οποία η Τουρκία έχει δεσμεύσει με παράνομη Navtex και περιλαμβάνει σημεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας, το «Oruc Reis».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Oruc Reis», βρίσκεται από τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας εντός της περιοχής που δεσμεύει η παράνομη τουρκική Navtex.

Το «Oruc Reis» κινείται νοτιοδυτικά, γύρω στα 30 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Αν η πορεία του παραμείνει ίδια, θα περάσει αρκετά νοτιότερα από τα 6,5 μίλια που είναι το όριο της Navtex και θα κατευθυνθεί προς το νοτιοδυτικό άκρο της.

Το σεισμογραφικό συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πομπός του σκάφους παραμένει εδώ και ώρες κλειστός, μετά τον απόπλου του σκάφους από το λιμάνι της Αττάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι με μια προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει τις εμπρηστικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και εγκαλεί την Αθήνα για ισχυρισμούς αβάσιμους και ασυμβίβαστους με το Διεθνές Δίκαιο.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το Oruc Reis μετά τη συντήρηση συνεχίζει τις έρευνες από εκεί που τις σταμάτησε «εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο σημείο της Τουρκίας και σε απόσταση 425 χιλιόμετρων από την ηπειρωτική Ελλάδα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις ενστάσεις της Ελλάδας και «μαξιμαλιστικούς» τους ισχυρισμούς της για τις θαλάσσιες ζώνες.

Πηγή: Reader.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη