Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της Αλεξανδρούπολης από τους “Ακρίτες”

Πλούσιες δράσεις στο πλαίσιο των Ελευθερίων της Αλεξανδρούπολης διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Ακρίτες”.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρονται τα εξής:

Ο Σύλλογος μας δραστηριοποιείται στην Αλεξανδρούπολη τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια. Κύριος στόχος του είναι να βάλει το λιθαράκι του στην παράδοση του τόπου μας, να διατηρήσει ζωντανό το κομμάτι αυτό της ιστορίας μας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με κάθε σπίτι, με κάθε χωριό, με κάθε κοινωνικό γεγονός.

Ο Σύλλογος μας στο πλαίσιο του εορτασμού των ‘’Ελευθερίων 2022’’, διοργανώνει μία ποιοτική πολιτιστική εκδήλωση με τρία ιδιαίτερα γνωστά Παραδοσιακά μουσικά σχήματα σε όλη την Ελλάδα, 

Από Έβρο ‘’ Εβρίτικη Ζυγιά ‘’ μαζί με την Κατερίνα Δούκα,

Από  Μακεδονία ( Αλμωπία ) με τα ’’ Χάλκινα ηχοχρώματα’’

Και από την Ικαρία με τους ‘’ Νίκο Φάκαρο και musicaroi ‘’ με τίτλο «Αντάμωμα πολιτιστικών Συλλόγων», η οποία θα λάβει χώρα στις 15 Μαΐου 2022 στην Αλεξανδρούπολη στο κέντρο ‘’Μέγαρον’’ στο Αρίστεινο.

Με την πολιτιστική αυτή δράση, προσβλέπουμε στην υλοποίηση ενός από τους κεντρικούς σκοπούς του συλλόγου μας, που είναι η διαφύλαξη, η διάδοση και η προβολή των ηθών, των εθίμων, των λαϊκών παραδόσεων και της λαογραφικής κληρονομιάς του τόπου καταγωγής μας. Επιπρόσθετα στοχεύουμε  στην ουσιαστική επανεκκίνηση και ενεργή δράση και συμμετοχή όλων των μελών των Πολιτιστικών Συλλόγων όχι μόνο της Αλεξανδρούπολης αλλά και όλης της Θράκης αφού συμπληρώνονται δύο χρόνια μετά την παύση από ανοιχτές δημόσιες εκδηλώσεις λόγω των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία, και μας στέρησαν κάθε δυνατότητα εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό.

Επιπρόσθετα κατόπιν μακρόχρονης συνεργασίας του Συλλόγου μας,το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου διοργανώνει εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη από 13-16 Μαίου με 60νταμελή αποστολή με την ευκαιρία των εορτασμών απελευθέρωσης της Θράκης. Μαζί του θα συμμετέχουν και 14 άτομα  [10 γυναίκες – 4 άνδρες] μέλη του Λαογραφικού ομίλου ‘’Η ΛΥΓΕΡΉ  Λευκωσίας – Κερύνειας ‘’ οι οποίοι θα συμμετέχουν στην Παρέλαση με παραδοσιακές φορεσιές Κύπρου, και θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς της Κύπρου στο «Αντάμωμα πολιτιστικών Συλλόγων», την Κυριακή το μεσημέριστο κέντρο ‘’Μέγαρον’’ στο Αρίστεινο.

Η 60νταμελής αποστολή των Κυπρίων θα επισκεφτεί επίσης το Εθνικό Πάρκο του Δέλτα του ποταμού Έβρου, τις Φέρες τον βυζαντινό ναό της Παναγίας της Κοσμοσωτήριας του 12ου αιώνα, μικρογραφία της Αγιά Σοφιάς της Κωνσταντινούπολης , το Εθνικό Πάρκο στο χωριό Δαδιά, το Σουφλί το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού και άλλα αξιοθέατα της περιοχή μας.

                                      Μετά τιμής για το ΔΣ

                                                 Ο    ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              

                                       ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                    

         

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη