Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Εκδηλώσεις με επίκεντρο το θαλάσσιο περιβάλλον από 8-18 Ιουνίου στη Σαμοθράκη  

Σειρά δράσεων και εκδηλώσεων με επίκεντρο το θαλάσσιο περιβάλλον της Σαμοθράκης διοργανώνει από 8-18 Ιουνίου ο Σύλλογος Βιώσιμη Σαμοθράκη  στο Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο του νησιού, στο πλαίσιο   του προγράμματος “SustainSea- Δράσεις για τη βιωσιμότητα του θαλάσσιου Περιβάλλοντος στη Σαμοθράκη  το οποίο χρηματοδοτείται από το τοπικό πρόγραμμα leader Κεντρικού και Νοτίου Εβρου.

Ο σύλλογος “Βιώσιμη Σαμοθράκη” ξεκίνησε από την ανάγκη μιας ομάδας κατοίκων του νησιού να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στο νησί και να αντιμετωπίσει, στο βαθμό του δυνατού, τα έντονα κοινωνικο-οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν. Μεταξύ των στόχων είναι:
– Η υποστήριξη της υποψηφιότητας της Σαμοθράκης ως απόθεμα της βιόσφαιρας της UNESCO.
– Η συμμετοχή στη λειτουργία της Σαμοθράκης ως απόθεμα της βιόσφαιρας της UNESCO όταν αυτή θα ενταχθεί στο αναφερόμενο δίκτυο των αποθεμάτων της βιόσφαιρας της UNESCO.
– Η προστασία της φύσης σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο προστασίας (ενισχύοντας ιδιαίτερα τις υπάρχουσες περιοχές NATURA 2000).
– Η προβολή της βιωσιμότητας στη Σαμοθράκη με κάθε μέσο.

Στις δράσεις περιλαμβάνεται και η ημερίδα  που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου με θέμα “Βιώσιμη Αλιεία και θαλάσσιο περιβάλλον,-προκλήσεις και δυνατότητες” με στόχο την ενημέρωση των ντόπιων αλιέων και των θεσμικών φορέων σχετικά με ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Αλιείας στη Σαμοθράκη ,δίνοντας έμφαση σε πρακτικές ενίσχυσης της βιωσιμότητας του κλάδου και με εισηγητές μεταξύ άλλων τον θεματικό αντιπ. Αλιευτικής πολιτικής ΑΜΘ κ.Καραγιώργη Ανδρέα, την βιολόγο -ιχθυολόγο ερευνήτρια του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. κ.Αναστασοπούλου  Αικατερίνη,τον διευθυντή Ερευνων ΙΝΑ.ΑΛ.Ε κ.Μάνο Κουτράκη,αλλά και την ερευνήτρια Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. κ Σαλομίδη Μαρία.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με την στήριξη του Ελληνικού Κέντρου θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.)και του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝ.ΙΛ.Ε.)

Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ,εθελοντική δράση καθαρισμού ακτής στην παραλία του φονιά,καθαρισμός βυθού και διαδραστικά παιχνίδια στο λιμάνι της Καμαριώτισσας ,αλλα και street Food Festival –μαγειρέματα με  θαλασσινά.

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη