Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Σε Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα πρώτος ο Ανδρουλάκης – Εκτός του Έβρου, που προτίμησε τον Δούκα…

Και μπορεί στον Ά γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια ΑΜΘ να είχε τερματίσει πρώτος με 32,59% ο Νίκος Ανδρουλάκης, στον Έβρο όμως δεν είχε καταγράψει την ίδια πρωτιά, αφού οι ψηφοφόροι του κόμματος είχαν προτιμήσει τον Παύλο Γερουλάνο, με το Β΄ γύρο να ήταν και το ζητούμενο, οι ψήφοι δηλαδή του κύριου Γερουλάνου, αν θα κατευθύνονταν στον κύριο Ανδρουλάκη ή στον κύριο Δούκα.

Τελικά, ο Β΄ γύρος στον Έβρο δεν ακολούθησε τα συνολικά δεδομένα της χώρας, έδωσαν το προβάδισμα στον κύριο Δούκα, γεγονός που έδειξε, ότι οι περισσότερες ψήφοι από τους υπόλοιπους διεκδικητές δεν πήγαν στον Νίκο Ανδρουλάκη, συνεπώς και του κυρίου Γερουλάνου. Στους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειας ΑΜΘ, ο κύριος Ανδρουλάκης αναδείχθηκε πρώτος.

Στον Έβρο, ψήφισαν 2.681, με τον κύριο Δούκα να έχει 1.342 ψήφους και τον κύριο Ανδρουλάκη να συγκεντρώνει 1.301.

Στη Ροδόπη, σε σύνολο 1420 ψηφισάντων, ο κύριος Ανδρουλάκης έλαβε 718 ψήφους, ενώ ο κύριος  Δούκας έλαβε 680 ψήφους.

Στην Ξάνθη, ψήφισαν 1.708, εκ των οποίων οι 977 τάχθηκαν υπέρ της επανεκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Χάρης Δούκας έλαβε 710 ψήφους.

Στην Καβάλα, ψήφισαν 2.608, πρώτος βγήκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πήρε 1.589 και ο Χάρης Δούκας πήρε 991.

Στη Δράμα, ψήφισαν 1 .857 άτομα, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 1.152 και ο Χάρης Δούκας έλαβε 705.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σταθούμε σε κάποια δεδομένα που αναδείχτηκαν και από την δεύτερη Κυριακή, σε ότι έχει να κάνει με τις «ρίζες» του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στη διείσδυση που έχει στην περιφέρεια. Η ραγδαία αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ από κόμμα εξουσίας και σχεδόν συνώνυμο της μεταπολίτευσης, προφανώς είχε αιτία τη σταδιακή αποκοπή από τα προνομιακά κοινωνικά στρώματα που το στήριζαν, από τη ραγδαία φτωχοποίηση λόγω κρίσης και βέβαια το ΠΑΣΟΚ συνδέθηκε αρνητικά με την υπαγωγή της χώρας στη διεθνή επιτήρηση.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το τότε ανοδικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ που είχε τη δυναμική να διαμορφώσει όρους υποδοχής ενός μεγάλου μέρους της δυσαρεστημένης πασοκικής βάσης. Αν άντεχε κάπου το ΠΑΣΟΚ μετά το 2012, ήταν η περιφέρεια, το ΠΑΣΟΚ μιλούσε πιο άνετα στις κοινωνικές ομάδες των αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων που εντοπίζονται κυρίως σε τέτοιες περιοχές.

Και επίσης, αυτές οι ομάδες έδειξαν μια μεγαλύτερη ανθεκτικότητα ακόμη και μέσα στα μνημόνια και προφανώς σε σχέση με τους αστικούς πληθυσμούς. Το μνημόνιο και η κρίση βασικά φτώχυναν τον άνθρωπο της πόλης. Στη μεγάλη εικόνα το ΠΑΣΟΚ δεν ξαναβρήκε εύκολα τα αστικά κέντρα, ακόμη και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές του 2023. Αντίστοιχα, στην επιμέρους εικόνα το ΠΑΣΟΚ, στις κάλπες για αρχηγό, έδειξε να διαμορφώνει μια ανάλογη συμπεριφορά. Εβγαλε Ανδρουλάκη, κυρίως λόγω περιφέρειας.

Η ανθεκτικότητα του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια ερμηνεύεται και λόγω μιας ακόμη παραμέτρου. Θεωρείται κόμμα στελεχών, όπως και η ΝΔ. Και άρα κόμμα πολιτευτών με τοπική απεύθυνση και πρόσδεση. Επιπλέον, ως κόμμα που απ’ το 2012 λογίζεται σταθερά τρίτο, είχε μια καλύτερη προσδοκία για τις τριεδρικές, κάτι που από το 2015 πέτυχε μεγαλύτερες επιδόσεις και δυσανάλογες των επιδόσεών του στα αστικά κέντρα.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη