Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελέγη για τρίτη συνεχόμενη φορά στον προεδρικό θώκο της Τουρκίας δηλώνοντας απόλυτα έτοιμος να συνεχίσει να κρατά το πηδάλιο της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κάνοντας περισσότερο επίκληση στο θυμικό του εθνικιστικού ακροατηρίου και μιλώντας λιγότερο για τα καθημερινά οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας ο Ερντογάν κατάφερε να πείσει κυρίως τους πολίτες της τουρκικής ενδοχώρας ότι έχει όραμα να κάνει την Τουρκία μεγάλη. Τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν θρίαμβο της προσωπικής του πολιτικής και στρατηγική ήττα για την ενωμένη αντιπολίτευση που προέβαλε το κράτους δικαίου και την οικονομική στήριξη των πολιτών.
Είναι σαφές ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες της Τουρκίας, ότι η «παράδοξη» αντιπολίτευση που συγκέντρωσε γύρω του και αποτελούνταν από διαφορετικά κόμματα με τελείως διαφορετικές πολιτικές προελεύσεις και εξέφραζαν τελείως διαφορετικές απόψεις (από εθνικιστικές μέχρι σοσιαλδημοκρατικές), ήταν κατάλληλη για να διοικήσει την Τουρκία.
Ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου αποδείχθηκε ένας απλός τεχνοκράτης και όχι ένας πολιτικός με χάρισμα ενώ την ίδια στιγμή, με την επιμονή του να αναλάβει αυτός τα ηνία του αντιπολιτευτικού συνδυασμού και όχι ένας εκ των δύο δημοφιλών δημάρχων της Κωνσταντινούπολης ή της Άγκυρας (Ιμάμογλου ή Γιαβάς) φαίνεται ότι πήρε στον λαιμό του όλο το μέτωπο της αντιπολίτευσης. Μια αντιπολίτευσης που ίσως να μετρά ώρες πριν διαλυθεί εντελώς.
Τα αποτελέσματα των εκλογών
Σύμφωνα με καταμετρημένο το 99,7% των ψήφων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε 52.13% και ο Κιλιτσντάρογλου 47,87 % με την συμμετοχή να φθάνει το 85%. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επικράτησε στην Κωνσταντινούπολη με 51,75% , στην Άγκυρα με 50,5%, στην Σμύρνη με 67,13%, στην Αδριανούπολη, στο Καρς με 56,59% στο Ντιγιαρμπακίρ , στην Μερσίνη με 60,27%, στο Τσανάκαλε με 58%, στα τουρκικά παράλια και στην ανατολική Τουρκία.
Οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν μετά την νίκη του
Το ενδιαφέρον της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας στρέφεται τώρα στις πρώτες κινήσεις που θα πραγματοποιήσει ο Ερντογάν μετά την νίκη στις εκλογές. Για τον κ. Σηρίγο μάλλον η πολιτική του είναι λίγο – πολύ προδιαγεγραμμένη. Όπως δήλωσε στο OPEN το βράδυ των εκλογών αυτή τη στιγμή η Τουρκία διαθέτει την πιο εθνικιστική και πιο ισλαμική Βουλή από τότε που εδραιώθηκαν οι τουρκικές εκλογές την δεκαετία του 1950.
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για την Ελλάδα
«Είναι σαφές ότι αυτό θα καθορίσει την ρητορική του Ερντογάν στην καθημερινή πολιτική του» σημείωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Εξωτερικής Πολιτικής κ. Άγγελος Συρίγος και αναφέρθηκε στην επόμενη μέρω των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Έρχεται πλέον σαν ηγέτης. Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι έχει τα φτερά του ψαλιδισμένα». Ωστόσο, η νίκη του Ερντογάν προσφέρει ένα πλεονέκτημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Δύση. Είναι πρόσωπο γνωστό και κανείς δεν θα ζητήσει από την χώρα μας να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με την Τουρκία και μάλιστα χωρίς όρους.
Από την άλλη πλευρά και τα μειονεκτήματα της νέας εκλογής Ερντογάν είναι γνωστά για την Ελλάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα επίμονος όταν θέλει κάτι αλλά και πάντα έτοιμος να πάρει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Από τους πολέμους στη Συρία, την εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας, μέχρι την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους που υποτίθεται ότι μπήκε στον εναέριο χώρο της Τουρκίας για ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ναύαρχος Αποστολάκης είναι και αυτός πεπεισμένος ότι η πολιτική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει. «Οι επιδιώξεις των Τούρκων δεν αλλάζουν. Έχουμε μία ελπίδα ότι μπορεί να δει κάπως διαφορετικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά δεν περιμένουμε και πολλά. Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος», σχολίασε.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr