Η Τουρκία, ενώ χαιρέτισε τις προσπάθειες και τη ρητορική της Ε.Ε. για την προώθηση της θετικής ατζέντας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Άγκυρα, απέρριψε τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για τις τουρκικές έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Ε.Ε. αγνοεί τη μαξιμαλιστική στάση του διδύμου Ελλήνων – Ελληνοκυπρίων, όπως και τις μονόπλευρες προκλητικές δραστηριότητές τους. Ενώ τώρα χαρακτηρίζει παράνομες τις δραστηριότητες γεώτρησης της χώρας μας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου” στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο. Η Ε.Ε. δεν έχει την αρμοδιότητα ούτε και τη δικαιοδοσία σε αυτό το θέμα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Στην Τουρκία, αυτό που διαπιστώνουν από το κείμενο των Ευρωπαίων ηγετών είναι πως σε περίπτωση που κάνουν την επανεμφάνισή τους τα τουρκικά σεισμογραφικά πλοία και γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα επανέλθει η συζήτηση των κυρώσεων εναντίον της Αγκυρας. Με την τουρκική οικονομία σε δεινή θέση, η κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί να συζητά με τις Βρυξέλλες τα ευρωτουρκικά θέματα και προκαλεί ενόχληση το ότι η Ε.Ε. εντάσσει σε αυτά και τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Σε αυτό το κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος υποστήριξε πως στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι οι σχέσεις με την Ε.Ε. Ομως υποστήριξε πως «δημιουργούνται ορισμένα προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. λόγω των σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας. Εμείς στους συνομιλητές μας λέμε, οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας με οποιοδήποτε τρόπο δεν πρέπει να μετατρέπονται σε προβλήματα της Τουρκίας με την Ε.Ε. και η Ευρώπη δεν πρέπει να το επιτρέπει αυτό». Ενώ για την Κύπρο ισχυρίστηκε πως «στο σημείο όπου έχουμε φθάσει, πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι είναι καιρός πλέον να κάνουμε λόγο για δύο ανεξάρτητα κράτη».
Ενώ η Αγκυρα υπογραμμίζει πως θέλει να προσεγγίσει τη Δύση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε την αποχώρηση της Τουρκίας από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που αφορά την προστασία των γυναικών από τη βία.
«To βήμα που έκανε η προεδρία είναι νόμιμο και θα συνεχίσουμε έτσι την πορεία μας. Εμείς λαμβάνουμε τις αποφάσεις. Ενταχθήκαμε όταν θελήσαμε και τώρα αποχωρούμε με τον ίδιο τρόπο. Πήραμε την απόφαση της αποχώρησής μας και η υπόθεση αυτή έχει κλείσει», ανέφερε.
H αποκάλυψη του προέδρου του τουρκικού Κοινοβουλίου, Μουσταφά Σέντοπ, σε τηλεοπτική εκπομπή προκάλεσε μεγαλύτερο σοκ στην Τουρκία. Ο κ. Σέντοπ υποστήριξε πως με το νέο προεδρικό σύστημα ο Τούρκος πρόεδρος, αν το επιθυμεί, μπορεί με ένα διάταγμα, χωρίς να έχει ανάγκη κάποια έγκριση του Κοινοβουλίου, να αποφασίσει την αποχώρηση της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από όσες συμφωνίες έχει υπογράψει στον ΟΗΕ, αλλά και να καταργήσει και τις συνθήκες τις οποίες έχει υπογράψει, όπως η συνθήκη του Μοντρέ! Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν πως κυβερνάει τη χώρα με αυταρχικό τρόπο, αγνοώντας το Κοινοβούλιο και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
πηγή:kathimerini.gr