Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Εκτός της περιοχής NAVTEX πλέει το «Τσεσμέ»

Προς την τουρκική πλευρά εκτός της περιοχής NAVTEX πλέει το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Τσεσμέ», το οποίο είχε φτάσει πριν από τρεις ημέρες μέχρι και στο βόρειο άκρο της Navtex σε διεθνή ύδατα ανάμεσα στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα είχε κάνει λόγο τις προηγούμενες ημέρες για παρενόχληση του «Τσεσμέ» από ελληνικά αεροσκάφη, πληροφορία που ωστόσο διέψευσε το ΓΕΕΘΑ. 

Όπως είχαν εξηγήσει πηγές του επιτελείου στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Για την άσκηση είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ στις 9 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή πέντε ημέρες πριν από την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Στην άσκηση συμμετείχαν 29 αεροσκάφη και το πλησιέστερο ίχνος ελληνικού αεροσκάφους από το τουρκικό πλοίο απείχε 10 ναυτικά μίλια και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν συντηρώντας την ένταση έκανε λόγο για «προβοκάτσιες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφερόμενος με έμμεσο τρόπο στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ενώ για πρώτη φορά άλλαξε την ονομασία του Αιγαίου, το οποίο αποκάλεσε και «θάλασσα των νησιών».

Πρόσφατα, ένας από τους βασικούς σχεδιαστές της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάντ Γιαϊτζί, είχε ζητήσει την αλλαγή της ονομασίας του Αιγαίου, καθώς είναι ελληνική (οι Τούρκοι το αποκαλούν Ege), και είχε μιλήσει για τη «θάλασσα των νησιών».

Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την ομιλία του σε συνέδριο του AKP στην Κωνσταντινούπολη, διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του ότι δεν χρειάζεται να «ανησυχούν για την παρουσία της Τουρκίας στις περιοχές αυτές». Ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως «από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και στο Αιγαίο, το οποίο οι παλιοί το αποκαλούσαν “η θάλασσα των νησιών”, θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας, όπως και σε όλα τα ύδατα που μας περικλείουν. Μου λένε κάποια πράγματα, όμως μην σας απασχολεί τίποτα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εμείς έχουμε παρουσία με όλη μας την ισχύ, με όλες μας τις δυνατότητες και θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί. Οποιος, οτιδήποτε και να πει. Ολα αυτά δυστυχώς είναι προβοκάτσιες». Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξήγησε και το δόγμα που έχει στα σχέδιά του, τονίζοντας πως από τα Βαλκάνια μέχρι και τον Καύκασο, από την Κεντρική Ασία μέχρι και την Αφρική, η Τουρκία θα ενισχύσει τους δεσμούς της «με τα αδέλφια της που βρίσκονται στις γεωγραφικές περιοχές που φθάνει ο πολιτισμός μας».

Πηγή: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη