Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ελιά: Ψεκασμοί στο στάδιο της καρπόδεσης – Οι εχθροί

Σύμφωνα με το μύθο, η καλλιέργεια της ελιάς είναι η πιο εύκολη καλλιέργεια που υπάρχει, καθώς δε χρειάζεται καν κάποιος να διαμένει κοντά στον ελαιώνα. Το μόνο που έχει να κάνει ο καλλιεργητής είναι -κάπου στο τέλος του φθινοπώρου- να πάει να συγκομίσει τον καρπό και να κλαδέψει. Όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η φύση, καθώς η ελιά είναι ένα πάρα πολύ δυνατό και ευπροσάρμοστο δέντρο, και -ειδικά όντας προσαρμοσμένη στα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά της Ελλάδος- δεν χρειάζεται καμμία άλλη καλλιεργητική πρακτική.

Αυτός ο μύθος δυστυχώς πλανάται ακόμη στις μέρες μας και διατυπώνεται από αρκετούς ανθρώπους που θεωρούν ότι το δέντρο είναι υποχρεωμένο να παράξει έναν άριστης ποιότητας καρπό χωρίς να ασχοληθεί καθόλου ο άνθρωπος. Τα πράγματα φυσικά δεν είναι έτσι.

Ακόμα και με τις -ιδανικές για την ελαιόδεντρο- εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας, είναι δυστυχώς πάρα πολλοί οι παράγοντες που απειλούν την υγεία και φυσιολογία του δέντρου και συνεπώς την ποιότητα και ποσότητα του καρπού που θα συλλέξουμε. Προσβολές από ασθένειες, έντομα, ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία και υγρασία, τροφοπενίες αλλά και βακτήρια που ευνοούνται από τομές (κλαδέματα) που κάνουμε στο δέντρο, όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν με ψεκασμούς.

Στις πολύ πρώιμες – πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές η καρπόδεση της ελιάς έχει ολοκληρωθεί. Στις όψιμες συνεχίζεται η πτώση των πετάλων και η καρπόδεση. Παρατηρείται ανομοιομορφία στην καρπόδεση η οποία οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας και καρπόδεσης.

Παράλληλα, η πτήση της καρπόβιας γενιάς του εντόμου πυρηνοτρήτη στις πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πληθυσμοί του πυρηνοτρήτη στο δίκτυο φερομονικών παγίδων είναι μέτριοι και υψηλοί σε ορισμένες περιοχές.

Στις πολύ πρώιμες και πρώιμες περιοχές ο πυρηνοτρήτης άρχισε να ωοτοκεί στους μικρούς καρπούς μεγέθους 3-5 χιλιοστών.

Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου όταν το 70% των καρπών έχει μέγεθος μεγάλου σκαγιού (διάμετρο 3-5 χιλιοστά).

Ενδεικτικές ημερομηνίες:

  • Πολύ πρώιμες περιοχές 3-5 Ιουνίου
  • Πρώιμες περιοχές από 5-9-Ιουνίου
  • Μεσοπρώιμες περιοχές από 10-14–Ιουνίου
  • Όψιμες περιοχές από 14-18-Ιουνίου.

Οι επεμβάσεις αυτές θα πρέπει οπωσδήποτε να επαναληφθούν μετά από 8-10 ημέρες και όταν ο καρπός θα έχει μέγεθος 6-10 χιλ.

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Bacillus thuringiensis με φυσικό πύρεθρο για τους βιοκαλλιεργητές (ψεκάζουμε βράδυ), deltamethrin,dimethoate 40% l κ.α. εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Βαμβακάδα

Συνήθως οι προσβολές από το έντομο δεν έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή. Να γίνει καταπολέμηση μόνο όπου υπάρχουν σοβαρές προσβολές με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη.

Ρυγχίτης

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πρώιμη καρπόπτωση με προσβολές από ρυγχίτη κατά θέσεις (σε τοποθεσίες του Νότιου-Ανατολικού Πηλίου Ν.Αγχίαλος καθώς και σε κάποιες περιοχές του Ν. Φθιώτιδας και Λάρισας. κ.α.).

Να γίνει ψεκασμός μόνο στους ελαιώνες που είχαν ζημιά από το έντομο τα προηγούμενα δύο χρόνια, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη.

Μαργαρόνια

Στην ελιά οι προνύμφες του εντόμου προσβάλλουν και καταστρέφουν τις κορυφές και τα φύλλα των τρυφερών βλαστών ή ακόμα κλειστά άνθη και πράσινους αναπτυγμένους καρπούς.

To έντομο προκαλεί αξιόλογη ζημιά, κυρίως σε νεοσύστατους ελαιώνες, σε φυτώρια και σε αυστηρά κλαδεμένα δένδρα.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν σημαντικές προσβολές από την μαργαρόνια σε μεγάλα ελαιόδεντρα στους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας.

Να γίνει ψεκασμός των ελαιοδέντρων τα οποία το προηγούμενο έτος υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το έντομο σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του πυρηνοτρήτη, να ψεκαστούν επίσης οι νεοσύστατοι ελαιώνες, τα φυτώρια και τα αυστηρά κλαδεμένα δέντρα.

Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Deltamethrin,.κ.α.

Δάκος της Ελιάς

Τα τελευταία χρόνια λόγω μη έγκαιρης καταπολέμησης έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τον δάκο. Ο δάκος είναι ο σημαντικότερος εχθρός της ελιάς στη χώρα μας Οι πρώτες προσβολές εμφανίζονται. Τον Ιούνιο – Ιούλιο όταν ο καρπός είναι επιδεκτικός για την ωοτοκία.

Παρακαλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να τοποθετήσουν οι ίδιοι παγίδες για την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου στις αρχές Ιουνίου σε  συνεργασία με τους γεωπόνους φυτοπροστασίας των ΔΑΟΚ των νομών (Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας ) και να κάνουν οι ίδιοι τους δολωματικούς ψεκασμούς για την έγκαιρη καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη