Πλεονέκτημα στον υποβρυχιακό πόλεμο επιχειρούν να πάρουν οι Τούρκοι με την απόκτηση των 6 υποβρυχίων 214, καθώς ήδη δρομολογείται για τις αρχές του νέου έτους η ένταξη του πρώτου, του Piri Reis, στον τουρκικό στόλο.
Τέσσερα ίδιου τύπου υποβρύχια διαθέτει και η Ελλάδα και είναι αυτά που έκαναν τη διαφορά στην ελληνοτουρκική κρίση του περασμένου καλοκαιριού. Τα υποβρύχια αυτά έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν για πολλές εβδομάδες κάτω από το νερό και είναι ουσιαστικά «αόρατα» στον αντίπαλο. Υπό αυτά τα δεδομένα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είχαν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Μπορούσαν να βρίσκονται σε καίρια σημεία, να μην εντοπίζονται και ταυτόχρονα να συλλέγουν πολύτιμες πληροφορίες και να είναι έτοιμα να αποτρέψουν οποιαδήποτε πρόκληση. Γι’ αυτό και οι Τούρκοι έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες να τα εντοπίσουν είτε με δικά τους υποβρύχια είτε με κατασκοπευτικά αεροσκάφη και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα.
Σημειώνεται ότι και τα τουρκικά υποβρύχια 214, όπως και τα ελληνικά, είναι γερμανικής σχεδίασης. Γι’ αυτό και μετά την παρατεταμένη τουρκική προκλητικότητα της περασμένης χρονιάς η Αθήνα είχε ζητήσει από τη Γερμανία να μην παραδοθούν τα υποβρύχια στην Τουρκία. Εξάλλου και προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε διαμηνύσει σε γερμανούς αξιωματούχους πως η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης που ελήφθη το 2008 (για την εξαγωγή δηλαδή των υποβρυχίων στην Τουρκία), αλλά για το γεγονός ότι η Γερμανία δεν τροποποίησε την απόφασή της υπό τα νέα δεδομένα της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια. Ο ‘έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η παράδοση των υποβρυχίων σε μια χώρα που συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή, θα αλλάξει εις βάρος των κρατών που επιθυμούν τη σταθερότητα και σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, την ισορροπία δυνάμεων.
Παρά τις αντιδράσεις της Αθήνας πάντως αλλά και τις συστάσεις που έχει απευθύνει κατά καιρούς η ΕΕ στην Τουρκία, τα γερμανικά υποβρύχια θα παραδοθούν κανονικά στην Αγκυρα. Εξάλλου το πρώτο ήδη καθελκύστηκε τον περασμένο Μάρτιο. Υπό αυτά τα δεδομένα ήδη οι επιτελείς στο ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Αμυνας έχουν βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο των αντίμετρων για τα έξι υποβρύχια 214 που θα έχουν σύντομα οι Τούρκοι. Επτά αμερικανικά ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R (Romeo) αναμένεται να ενταχθούν στο ΠΝ στο τέλος του 2021 και στις αρχές το 2022 με στόχο να αποτελέσουν το «αντίδοτο» στα τουρκικά υποβρύχια 214.
Τα ελικόπτερα ΜΗ-60R (Romeo) θεωρούνται τα καλύτερα στο είδος του. Είναι εξοπλισμένα για τις ανθυποβρυχιακές αποστολές τους με εκτοξευτή ηχοσημαντήρων (sonobuoy) και με βυθιζόμενο σόναρ χαμηλής συχνότητας, ειδικεύονται δηλαδή στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.
Πηγή: tovima.gr