Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Ελληνοτουρκικά: Βήμα προσέγγισης και μέσω ΝΑΤΟ

Ένδειξη της προσπάθειας βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μέσω ΝΑΤΟ αποτελεί η πρόσφατη κοινή άσκηση Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.), στον απόηχο της συνάντησης κορυφής στο Βίλνιους. Την προηγούμενη εβδομάδα, ολοκληρώθηκε η άσκηση «Neptune Strike 23-2» με τη συμμετοχή χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων καθώς και δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του στρατηγείου της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO – STRIKFORNATO).

Ενα από τα πολλαπλά σενάρια περιλάμβανε αεροναυτική συνεργασία Ελλάδας, Τουρκίας και Η.Β., στο οποίο φρεγάτες και αντιτορπιλικά ενεπλάκησαν με μαχητικά αεροσκάφη που επιχειρούσαν να τα προσβάλουν. Για το σενάριο συνεργάστηκαν η φρεγάτα «Λήμνος» και έξι μαχητικά F-16 από την ελληνική πλευρά και δύο φρεγάτες, η «Gokceada» και η «Goksu», από την τουρκική πλευρά. Στην άσκηση συμμετείχε και το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Duncan». Η παρουσία των Βρετανών στην πραγματικότητα αποτέλεσε συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με σκοπό η Συμμαχία να εκπέμψει ένα σήμα ότι η περίοδος νηνεμίας μεταξύ των δύο κρατών-μελών της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αξιοποιείται προς όφελος και των σκοπών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Αλλωστε, η ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM) με έδρα στο Νόρθγουντ της Αγγλίας, με διοικητή κατά παράδοση Βρετανό, είναι εκείνη που εκπονεί ή εγκρίνει τα σχέδια των ναυτικών ασκήσεων. Εν ολίγοις η άσκηση με κανονικό σενάριο σχεδιάστηκε κεντρικά με σκοπό την «υποβοήθηση» του… τοκετού βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η αεροναυτική συνεργασία αποτελεί σενάριο ασκήσεων στο οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν σπάνια στο παρελθόν κοινή εμπλοκή.

Η αεροναυτική συνεργασία αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα περίπλοκο αντικείμενο συνεργασίας, και ξεφεύγει από τα σενάρια ασκήσεων στα οποία η Ελλάδα και η Τουρκία εμπλέκονται μαζί. Συνήθως ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία περιορίζονται σε ασκήσεις τύπου PASSEX, δηλαδή τις ad hoc συνεκπαιδεύσεις που περιλαμβάνουν κάποιους ελιγμούς ή εν πλω ανεφοδιασμούς σε καύσιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία στο πεδίο των ασκήσεων καταγράφηκε ενώ Αθήνα και Αγκυρα για αρκετό χρονικό διάστημα εξέφρασαν αποκλίνουσες απόψεις για το ζήτημα των χαρτών των περιοχικών σχεδίων του ΝΑΤΟ (Regional Plans), γεγονός που οδήγησε σε καθυστέρηση υιοθέτησής τους.

Πέρα, πάντως, από το ελληνοτουρκικό σενάριο, οι Ενοπλες Δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης συμμετείχαν, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, με διάφορους τρόπους. Συγκεκριμένα, με το 2ο ΑΚΕ (Αεροπορικός Ελεγχος Μέσων Αεράμυνας – Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας) στην Πάρνηθα, για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αεράμυνας και την καθοδήγηση των αεροσκαφών στις περιοχές των ασκήσεων, με 10 εξόδους μαχητικών αεροσκαφών F-16, με τη φρεγάτα «Λήμνος», καθώς και με έναν αξιωματικό επιτελή στο επιτελείο διεξαγωγής της δράσης.

Πηγή: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email