Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης: Άμεση κατάργηση του click away και άνοιγμα καταστημάτων με αυστηρούς υγειονομικούς όρους

Με επιστολή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, η οποία απεστάλη στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, κατέθεσε πλαίσιο προτάσεων για την επιβίωση του λιανεμπορίου από αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία που βιώνει αυτήν την εορταστική περίοδο ελέω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή. Για το μέτρο του click away ο Σύλλογος σημειώνει πως η πρώτη γεύση είναι ιδιαιτέρως πικρή και ουσιαστικά ψαλιδίζει τις όποιες προσδοκίες αναθέρμανσης της εορταστικής κίνησης στα καταστήματα. Διαβάστε το περιεχόμενο της επιστολής παρακάτω:

Η παρούσα κατάσταση λόγω COVID-19 στο λιανεμπόριο και ειδικά στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς έχει πληγεί το σύνολο των λιανεμπορικών επιχειρήσεων που αποτελούν το κεντρικό νευρικό σύστημα της οικονομίας.

Επισημαίνουμε λοιπόν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας την επόμενη μέρα της πανδημίας είναι η ενίσχυση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρηματικών κλάδων που πλήττονται από την πανδημία και χρήζουν έμπρακτης στήριξης. Αναγνωρίζουμε όλοι μας από την πρώτη στιγμή το μέγεθος των οικονομικών και λειτουργικών προβλημάτων που έχετε να αντιμετωπίσετε λόγω της πανδημίας, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να εξετάσετε με ιδιαίτερη ευαισθησία την κρισιμότητα της κατάστασης των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σ’ αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί από πλευράς σας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που έχετε στη διάθεσή σας για στήριξή.

Σε μια πρώτη αποτίμηση της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου με την νέα μέθοδο της «παράδοσης εκτός» («click away»), καταλήγουμε ότι η κατάσταση είναι απογοητευτική και για τους καταναλωτές και πολύ περισσότερο για τους εμπόρους, καθώς η πρώτη γεύση από το click
away είχε πολύ μεγάλη σύγχυση. Συνεπώς ζητούμε την άμεση κατάργηση της μεθόδου της «παράδοσης εκτός» («click away») και θέσπιση μέτρων για άνοιγμα καταστημάτων με αυστηρά 1 άτομο έως 50τμ και 1 επιπλέον άτομο ανά 50 επιπλέον τμ.

Συγκεκριμένα επισημαίνουμε ότι:

 Την άμεση απόδοση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μικρομεσαίους εμπόρους, των 800,00 ευρώ το μήνα αναδρομικά για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, και για κάθε μήνα που θα παραμένουν τα καταστήματά μας κλειστά με κρατική εντολή (όπως συνέβη το Μάρτιο & τον Απρίλιο του 2020).
Άμεση αναστολή δόσεων επιχειρησιακών δανείων – εφαρμογή προγράμματος «Γέφυρα» για Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020.
 Την άμεση θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» επιχειρηματικού τροφοδότη λογαριασμού που θα συνδεθεί με τα POS και θα δώσει στις επιχειρήσεις την στοιχειώδη ρευστότητα που απαιτείται για να σωθούν από το λουκέτο.
 Ειδικός σχεδιασμός για ενίσχυση με χρηματοδοτικό πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής για τον μήνα Δεκέμβριο του 2020 δεδομένου ότι ο Δεκέμβριος αποτελεί τουλάχιστον το 30% του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων με κριτήριο την μείωση του τζίρου σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019.
 Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για το τρέχον έτος.
Συνέχιση καταβολής Επιστρεπτέας προκαταβολής καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου για τις, επόμενες φάσεις

Πιστεύουμε ότι στόχος αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, είναι να ενισχυθούν το δυνατόν περισσότερες πληττόμενες επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να υπάρχουν και μετά την πανδημία.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη