Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Ενημερωτική εκδήλωση της υποδιεύθυνσης ασφαλείας/τμήμα δίωξης για τις εξαρτήσεις και το πώς να προστατευτούν οι νέοι

Οι εποχές αλλάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς και μαζί με αυτές δυστυχώς αλλάζουν και οι μορφές εξαρτήσεις και δη των ναρκωτικών. Αν κάποιος πίστευε, ότι παρακολουθώντας την συγκεκριμένη ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η υποδιεύθυνση ασφαλείας Αλεξανδρούπολης – το τμήμα δίωξης μαζί με το ινστιτούτο αντιναρκωτικής δράσης ότι θα άκουγε μια από τα ίδια, πλανάται πλάνην οικτρά.

Σε αυτήν την εκδήλωση ακουστήκαν, ειπωθήκαν και κυρίως παρουσιάστηκαν σκληρές αλήθειες από τους ειδικούς δεδομένα και στοιχεία που ξεπερνούν όλα όσα γνωρίζαμε για τα παραδοσιακά ναρκωτικά έτσι δηλαδή όπως τα ξέραμε πριν από 10 με 15 χρόνια, δεδομένα και στοιχεία που προβληματίζουν και κυρίως σοκάρουν για την μετάλλαξη, εξέλιξη των μορφών εξάρτησης και πως αυτές οι ουσίες μπορούν να μπουν στα σπίτια των νέων ανθρώπων.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αντιναρκωτικής Δράσης Ιωάννης Ραχωβίτσας ανάφερε, πως τα ναρκωτικά είναι μάστιγα, είναι εδώ και η ενημέρωση όλων μας είναι επιβεβλημένη με ένα και μοναδικό σκοπό την προστασία των παιδιών και των νέων και πρόσθεσε πως απαιτούνται σωστοί χειρισμοί με μάτια ορθάνοιχτα τόσο της οικογένειας όσο και του σχολείου σε πλήρη επαγρύπνηση πριν να είναι αργά, καθώς τα στατιστικά αποδεικνύουν πως το οικογενειακό περιβάλλον καταλαβαίνει ότι το παιδί του έχει πέσει στα δίχτυα της εξάρτησης μετά από 2 χρόνια κατά μέσο όρο.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής ΑΜΘ Ιωάννης Καραμανλής περιέγραψε την πραγματικότητα που συναντούν οι αστυνομικοί στα σχολεία μέσα και έξω λέγοντας, πως τα περιστατικά είναι καθημερινά και το φαινόμενο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Νέες ονομασίες, νέες ψυχοδραστικές ουσίες, πέρα από τις γνωστές κάνναβη, κοκαΐνη, ηρωίνη, έκσταση και μεθαμφεταμίνη, η χημεία προχώρησε σε τέτοιο βαθμό παράγοντας σκόνη σε διάφορες μορφές, ώστε να μην αναγνωρίζονται, να μην εντοπίζονται ευκολά, σε χαμηλότερο κόστος, με ευκολότερη διακίνηση, να μοιάζουν με τα παραδοσιακά ναρκωτικά, να έχουν παρεμφερή δράση , σε μεγαλύτερες ποσότητες και να είναι με έναν τρόπο και νόμιμες.

Στην κατάμεστη αίθουσα όλοι όσοι παραβρέθηκαν επικρότησαν αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς αποδείχθηκε πόσο σημαντική είναι η σωστή ενημέρωση από τους ανθρώπους που ξέρουν τι θα πουν και πως θα το πουν, ώστε το μέγεθος του προβλήματος να γίνει κατανοητό και να αναπτυχθούν οι αντίστοιχες δράσεις και τα ανάλογα μέτρα. Ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Τα παιδιά καταφεύγουν στα ναρκωτικά ζώντας έτσι σ’ έναν κόσμο ψεύτικο, ακολουθώντας η κατάρρευση, τόσο η σωματική όσο και η ψυχική. Η οικογένεια έχει χρέος να προλάβει το κακό και να αποτρέψει το παιδί να ακολουθήσει την επικίνδυνη αυτή πορεία, εξασφαλίζοντας τις πιο ευνοϊκές συνθήκες που θα βοηθήσουν το παιδί να αποφύγει τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και η πολιτεία οφείλει, από την άλλη μεριά, να καταβάλει το μέγιστο των προσπαθειών της και να καταπολεμήσει τη μάστιγα των ναρκωτικών, εφαρμόζοντας με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα την υπάρχουσα νομοθεσία. Αλλά πρωτίστως η πολιτεία πρέπει να καταπολεμήσει τα αίτια που κυρίως οδηγούν τους νέους στη χρήση των ναρκωτικών.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email