Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Εντομολόγοι του “Μπενάκειου” κάνουν αυτοψία σε καλλιέργειες του Έβρου που επλήγησαν από προνύμφες λεπιδόπτερων

Εντομολόγοι από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, μαζί με τον Αντιπεριφρειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Βασίλης Δελησταμάτη, και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας ΑΜΘ βρίσκονται από το πρωί, για αυτοψίες, σε καλλιέργειες του νομού Έβρου, που επλήγησαν από την εμφάνιση προνυμφών λεπιδόπτερων.

Σκοπός της επίσκεψης των εξειδικευμένων επιστημόνων είναι ο ακριβής προσδιορισμός του είδους της μαύρης κάμπιας που έχει ήδη καταστρέψει πολλές καλλιεργημένες εκτάσεις και εξαπλώνεται ραγδαία και σε άλλες περιοχές της ΑΜΘ, όπως και σε Βουλγαρία και Τουρκία.

Η ταυτοποίηση της προνύμφης θα οδηγήσει και σε συγκεκριμένες επιστημονικές προτάσεις αντιμετώπισης, χωρίς να αποκλείονται οι αεροψεκασμοί, όπως ανέφερε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο κ. Δελησταμάτης, εφόσον όμως δοθεί η κατ΄ εξαίρεση σχετική υπουργική έγκριση, καθώς τέτοιες ενέργειες δεν προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο που απαιτεί ταχύτατους χειρισμούς και ίσως και παρεμβάσεις που υπό κανονικές συνθήκες δεν προβλέπονται, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν για την αντιμετώπισή του, ανέφερε εχθές, ενημερώνοντας το περιφερειακό συμβούλιο ο κ. Δελησταμάτης.

Μετά το πέρας των αυτοψιών που γίνονται από το πρωί της Τρίτης, θα ακολουθήσει σύσκεψη προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να δρομολογηθούν οι προτεινόμενες ενέργειες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email