Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Εντοπίστηκαν εστίες Αφρικανικής Πανώλης σε αγριόχοιρους κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Νέες εστίες με αφρικανική πανώλη σε αγριόχοιρους κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα εντοπίστηκαν σήμερα, μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα κοινοποιήθηκαν 15 δευτερογενείς εστίες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στην Βουλγαρία στις περιοχές Smolyan (η πλησιέστερη σε απόσταση 8,6 km από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα), Haskovo (σε απόσταση 3,8 km από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα) και Kardzhali (βλέπε Εικ. 1).

Να σημειωθεί ότι στη Βουλγαρία για το έτος 2021 έχουν εντοπισθεί από 01.01.2021 έως 09.11.2021, 6 εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 223 εστίες σε αγριόχοιρους.

Προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος του νοσήματος στη χώρα και να αποφευχθεί μια επιζωοτία, το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εφιστά την προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για την πιστή εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων και ιδιαίτερα:

1)Στην άμεση συγκρότηση των Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών.

2)Στην εντατικοποίηση της Παθητικής και Ενεργητικής Επιτήρησης σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών.

3)Στον έλεγχο των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία.

4) Στην εντατικοποίηση της Παθητικής και Ενεργητικής Επιτήρησης σε κατοικίδιους χοίρους.

5)Στην εντατικοποίηση των ελέγχων των μέτρων βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.

6)Στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου στη χώρα.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη