Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Εντυπωσιακές οι αποδόσεις στα πρώιμα κριθάρια, σε υψηλά επίπεδα οι τιμές

Ξεκίνησαν δειλά-δειλά τα αλώνια στις πρώιμες περιοχές και οι πρώτες ενδείξεις για τον παραγωγό είναι, κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές.

Τα πρώτα κριθάρια που αλωνίζονται είναι συνήθως τα πιο «αδύναμα» ως προς τα κιλά, όμως οι αποδόσεις δείχνουν ανώτερες από πέρσι τουλάχιστον κατά 30%. Εν τω μεταξύ ο ανταγωνισμός για το προϊόν, έχει φέρει τις τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα για τον παραγωγό, που όμως είχε και έχει να αντιμετωπίσει τσουχτερά κόστη. Φαίνεται τελικά πως οι καιρικές συνθήκες και οι βροχές του τελευταίου διαστήματος, όπως έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος, είχαν εξαιρετικά θετικό αποτύπωμα στην καλλιέργεια.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος γεωπόνος του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Βασίλης Κωτούλας: «τα αλωνίσματα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή-Σάββατο από την πρώιμη ζώνη του Αλμυρού. Τετάρτη με Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσει και η Λάρισα, ενώ και η Χαλκιδική έχει ήδη αρχίσει σε κάποιες περιπτώσεις. Τα πρώτα κριθάρια κυμαίνονται στα 400 με 420 κιλά το στρέμμα απόδοση, δηλαδή 30% πάνω από πέρσι, που ήταν τα πρώιμα στα 300 με 320 κιλά το στρέμμα. Όσο προχωράμε, η απόδοση των χωραφιών θα ανεβαίνει. Εκτιμώ έτσι πως τελικά, κατά μέσο όρο θα είμαστε στα 450 κιλά περίπου το στρέμμα. Εκτός αυτού, η πρώτη εντύπωση για την ποιότητα είναι επίσης πολύ καλή. Αναφορικά με τις τιμές έχουμε ήδη ξεφύγει από την τιμή της σύμβασης και κανείς παραγωγός δεν θα αδικηθεί».

Σε μια-δυο ημέρες από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει το αλώνισμα των κριθαριών στην περιοχή της Νίκαιας Λάρισας, με τις προοπτικές, όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣ Νίκαιας, κ. Αντώνης Ρεντζιάς, να είναι πολύ θετικές, τόσο από την άποψη των στρεμματικών αποδόσεων, όσο επίσης της ποιότητας, αλλά και των τιμών παραγωγού, που ακούγονται ότι θα είναι από 32 λεπτά ανά κιλό κι άνω. Σύμφωνα βέβαια με τον έμπειρο πρόεδρο, στην ζώνη της Νίκαιας, τα κριθάρια είναι λιγότερα από πέρσι.

Σύμφωνα με τους γεωπόνους της Θρακικής σποροπαραγωγής, η αλωνιστική περίοδος στον Έβρο ενδέχεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και οι τιμές έχουν ανοδική τάση.

Τέλος, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος Θανάσης Κούντριας από την Αγρομηχανική Βόλου: «τα πρώτα αλωνίσματα είναι ήδη… γεγονός στον Αλμυρό και το καλό είναι πως οι στρεμματικές αποδόσεις είναι εντυπωσιακές, φθάνοντας τα 500 και 600 κιλά το στρέμμα. Κατά την περσινή χρονιά μιλάγαμε για 300 κιλά λόγω του ότι οι καλλιέργειες είχαν επηρεαστεί από τον λίβα που είχε φυσήξει τότε το Πάσχα. Φέτος είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Στην περιοχή μας υπάρχουν, τόσο κτηνοτροφικά, όσο και βυνοποιήσιμα κριθάρια. Η ζήτηση είναι μεγάλη και οι τιμές αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, φαίνεται πως θα παίξουν στα επίπεδα των 30-35 λεπτών το κιλό, ίσως και παραπάνω».

ΠΗΓΗ: agrotypos.gr – Μπίκας Αλέξανδρος

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email