Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Εντός διετίας το Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς

Μέσα στην επόμενη διετία φαίνεται ότι θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το κατά πόσο θα προχωρήσει η υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με το Μπουργκάς στη Βουλγαρία, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ενέκρινε χθες το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

Όπως αναφέρει το energypress.gr, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, καθώς η έγκριση του μνημονίου συνεργασίας αποτελεί την πρώτη ουσιαστική πολιτική πράξη για την υποστήριξη ενός έργου για το οποίο πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι τα αγκάθια για την αναβίωσή του είναι τόσο μεγάλα που να θέτουν εν αμφιβόλω τις προοπτικές του.

Φαίνεται, όμως, ότι το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας είναι ζωηρό, καθώς η βουλγαρική πλευρά απεργάζεται διάφορα σενάρια προκειμένου να ενισχυθούν οι προοπτικές βιωσιμότητας του έργου.

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει τη συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΥΠΕΝ, του υπουργείου Ενέργειας της Βουλγαρίας, καθώς και άλλων ενδιαφερόμενων μερών από τις δύο χώρες.

Η εξειδικευμένη αυτή ομάδα θα διεξάγει τις απαραίτητες προκαταρκτικές μελέτες, θα διερευνήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης του έργου και θα αναλύσει τις επιλογές για τη χρηματοδότησή του.

Στόχος της ομάδας εργασίας θα είναι η εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη του έργου μέχρι το τέλος του 2024.

Η χωρητικότητα του πετρελαιαγωγού προβλέπεται να είναι τόση ώστε να μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως από εναλλακτικές πηγές οι ποσότητες ρώσικου αργού πετρελαίου που μέχρι σήμερα εισάγει δια της θάλασσας η Βουλγαρία.

Ας σημειωθεί ότι, από βουλγαρικής πλευράς, η έγκριση του μνημονίου συνεργασίας τελεί προς το παρόν υπό την αίρεση της επικύρωσής της από την Εθνοσυνέλευση της γειτονικής χώρας.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη