Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Εντός Ιουνίου – Ιουλίου η επενδυτική απόφαση για τον CCGT Αλεξανδρούπολης

Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο της Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου) στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος CCGT θα είναι ισχύος 840 MW καθώς αναθεωρήθηκε η άδεια του σε σχέση με την αρχική που ήταν στα 660 MW.

Η διοίκηση της DAMCO Energy, όπως αναφέρουν πηγές, αναμένεται να λάβει την επενδυτική απόφαση στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου, ενώ μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες αναθεωρήσεις του business plan, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και άλλων προκλήσεων που έχουν προκύψει από την ενεργειακή κρίση και την επακόλουθη κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η εταιρεία είναι αποφασισμένη να τρέξει το έργο με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης με καύσιμο το φυσικό αέριο που προκύπτουν στα επόμενα χρόνια της ενεργειακής μετάβασης. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα εφοδιάζεται με φυσικό αέριο από το FSRU Αλεξανδρούπολης, όπου ο όμιλος Κοπελούζου συμμετέχει άλλωστε και μετοχικά στην εταιρεία Gastrade.

O CCGT αναμένεται να είναι έτοιμος στο 2024, ενώ να σημειωθεί πως υπάρχει μία προκαταρκτική συμφωνία για τη συμμετοχή στο έργο και τις εταιρείας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Β. Μακεδονίας. Στα σκαριά βρίσκεται και η σύναψη με την AD ESM PPA που θα εξασφαλίζει τη διάθεση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική χώρα.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ e-MALL: Αξίζει να δείτε ακόμη