Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Εντός της εβδομάδας ολοκληρώνεται η σωστική ανασκαφή στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης

Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα συνεχιστούν οι εργασίες κατασκευής δικτύου Φυσικού Αερίου στο τμήμα του ιστορικού κέντρου της Αλεξανδρούπολης, όπου το έργο διακόπηκε προ δέκα ημερών περίπου, όταν στη διάρκεια εκσκαφών ήρθαν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων.

Η σωστική ανασκαφή που ξεκίνησε αμέσως από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη (08/12) εφόσον ο καιρός ευνοήσει και δεν οδηγήσει σε παράταση των εργασιών που γίνονται από τους αρχαιολόγους.

Έργο τους είναι να φτάσουν στα όρια των τριών ταφών που βρέθηκαν και να αφαιρέσουν με ασφάλεια τα ευρήματα που ήρθαν στο φως, ανάμεσά τους και σκελετικό υλικό. «Ήμασταν σχεδόν σίγουροι ότι θα βρεθούν αρχαιολογικά ευρήματα στο συγκεκριμένο τμήμα της πόλης», σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, Φένια Παρδαλίδου, αφού, όπως εξήγησε, ήδη από τη δεκαετία του ’70 και μέχρι τη δεκαετία του ’90, «σε όλο εκείνο το τμήμα, είτε στη διάρκεια εργασιών θεμελίωσης οικοδομών είτε σε εργασίες δημόσιων έργων, είχαν βρεθεί ταφές ρωμαϊκών χρόνων».

Η ίδια σημείωσε ότι από την αρχή του έργου κατασκευής δικτύου Φυσικού Αερίου, τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στην Ορεστιάδα, παράλληλα “τρέχει” και το υποέργο αρχαιολογικής παρακολούθησης των εκσκαφών, με αρχαιολόγους που είναι παρόντες σε όλη την πορεία των εργασιών, ώστε να επέμβουν σωστικά όπου βρεθούν ευρήματα. Και ενώ για την Αλεξανδρούπολη το αναμενόμενο επιβεβαιώθηκε, για την Ορεστιάδα, όπως ανέφερε η κα. Παρδαλίδου, «δεν περιμένουμε να βρεθεί κάτι», χωρίς ωστόσο να αποκλείει την πιθανότητα «κάποια έκπληξης».

Τα ευρήματα των τριών ταφών που βρέθηκαν στο ιστορικό κέντρο της Αλεξανδρούπολης (μία ταφή στη Νικηφόρου Φωκά-Λεωφόρο Δημοκρατίας και δύο ταφές στην Ψαρών-Ειρήνης) μεταφέρονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και στο μέλλον θα συμπληρώσουν την προθήκη της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, που αφορά την Αλεξανδρούπολη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email